ABD ile Çin arasındaki gerilim sürüyor

ABD ile Çin arasındaki gerilim sürüyor

Vakıf Katılım

Çin, ABD ile artan gerilim sebebiyle soya ithalatını durdurma kararı aldı. ABD ile Hong Kong üzerinden devam eden gerilimi değerlendirilirken, Çinli hükümet yetkilileri önde gelen devlet destekli tarımsal ürün şirketlerine ABD'den soya fasulyesinin de dahil olduğu bazı ürünlerin alımını durdurmalarını söyledi. Konunun gizliliğinden dolayı isimlerinin gizli kalmasını tercih eden kaynaklar kamu iştirakleri Cofco ve Sinograin'in siparişlerini beklemeye aldıklarını söyledi. Aynı zamanda kaynaklardan biri Çinli alıcıların miktarları belli olmayan ölçüde domuz eti siparişlerini de iptal ettiklerini bildirdi.

 

ABD'de ISM imalat endeksi Mayıs'ta 43.1'e yükseldi, bu durum pandemiden olumsuz etkilenen sektörde en kötüsünün geride kalmış olabileceğine işaret etti. ABD'de ISM imalat endeksi Mayıs'ta toparlansa da zayıf seyrini sürdürdü. Önceki ay 41.5 ile 11 yılın en düşük seviyesine inen endeks Mayıs'ta 43.1 değerini aldı. Bu toparlanma virüs pandemisi nedeniyle ekonomide en kötüsünün görülmüş olabileceğine işaret etti. Ancak yine de normale dönüş için birkaç yıl geçmesi gerektiği belirtiliyor.

 

Türkiye imalat PMI Endeksi Mayıs'ta 40,9’a yükseldi ancak eşik değer 50,0’nin altında kalarak Covid-19 salgını nedeniyle sektördeki faaliyet koşullarının yavaşlamaya devam ettiğini gösterdi. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) mayısta 40,9’a yükseldi ancak eşik değer 50,0’nin altında kalarak Covid-19 salgını nedeniyle sektördeki faaliyet koşullarının yavaşlamaya devam ettiğini gösterdi. Endeks Nisan ayında koronavirüs pandemisinin etkisiyle 33.4 olarak 2008'den beri en düşük seviyeye inmişti.

 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service, Türk bankacılık sisteminin görünümünün, koronavirüs pandemisinden kaynaklanan ekonomik sorunların borçlananların geri ödeme kapasitesini zayıflatacak ve sorunlu kredilerde artışa neden olacak olmasından dolayı negatif kalmaya devam ettiğini kaydetti. Moody's, düşük kredi hacimleri ve yüksek provizyonlardan dolayı, bankaların kârlılıkları üzerinde baskı beklediğini ve TL'nin değer kaybı nedeniyle ilave sermaye bozulması öngördüğünü belirtti. Moody’s öte yandan da Hindistan'ın kredi notunu Baa3'e düşürdü, not görünümünü negatif olarak tuttu.

 

Goldman Sachs Group Inc.'e göre ABD iş gücü piyasası toparlanma yaşandığına ilişkin erken sinyaller veriyor. Kurumun New York'da bulunan analistlerine göre özellikle yeniden açılan eyaletlerde süregelen işsizlik haklarından yararlanma başvurularının düşmesi, işletmelerde işe alım sürecinin yoluna girmeye başlıyor olabileceğini gösteriyor. Jan Hatzius'un öncülük ettiği uzmanların Pazar günkü müşteri raporunda işsizlik başvuruları rakamlarının yorumlaması zor karışık sinyaller verdiği uyarısında bulunuldu. Goldman Sachs ayrıca ABD hisse senetlerinde süren ralliden dolayı sert bir satışın daha yaşanacağı yönündeki beklentisinden vazgeçti. David Kostin'in öncülüğündeki stratejistler S&P 500 Endeksi'nin 2,400 puan seviyesine düşeceği yönündeki beklentisini geri çekti.

 

USDTRY

 

Geçtiğimiz Cuma günü Türkiye ekonomisi 2020 yılı birinci çeyreğinde yüzde 5,2’lik piyasa beklentisine karşın yüzde 4,5 büyümesinin piyasalar üzerindeki sınırlı etkileri takip edilirken ABD'de Nisan'da kişisel gelirler yüzde 10.5 artarken harcamalar yüzde 13.6 düştü. Açıklanan Michigan Üniversitesi tüketici güveni Mayıs ayında nihai 72.3 seviyesine yükseldi. Haftanın ilk işlem gününde yurt içerisinde açıklanan İmalat PMI Endeksi, Mayıs ayında 33.4 seviyesinden 40,9’a yükseldi. Koronavirüs salgını nedeniyle 50 eşik seviyesi altında kalan endeks sektördeki faaliyet koşullarının yavaşlamaya devam ettiğini gösterdi. TCMB para politikası kurulu toplantı özetini yayımladı. Dolar tarafında ise ABD ile Çin arasındaki gerginlik devam ederken, açıklanan ISM imalat endeksi Mayıs ayında, 11 yılın dibinden, 43.1 seviyesine yükseldi. Takip edilen gelişmeler sonucu güne 6,81 seviyesinde başlayan kurun gün sonunda aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,81 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,79, 6,76 ve 6,73 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,83, 6,85 ve 6,87 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Türkiye ekonomisi 2020 yılı birinci çeyreğinde yüzde 5,2’lik piyasa beklentisine karşın yüzde 4,5 büyümesinin piyasalar üzerindeki sınırlı etkileri takip edilirken Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon Mayıs ayında yüzde 0.1 olurken 4 yılın en düşük seviyesine indiği gözlendi. Haftanın ilk işlem gününde ise TCMB para politikası kurulu toplantı özetini yayımlarken, yurt içerisinde açıklanan İmalat PMI Endeksi, Mayıs ayında 33.4 seviyesinden 40,9’a yükseldi. Koronavirüs salgını nedeniyle 50 eşik seviyesi altında kalan endeks sektördeki faaliyet koşullarının yavaşlamaya devam ettiğini gösterdi. 9 ülkeli Euro Bölgesi’nde açıklanan verilere göre imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi Mayıs ayında 33,4 seviyesinden 39.4 seviyesine yükselirken, 50 eşik seviyesinin altında kalan endeks sektördeki faaliyet koşullarının yavaşlamaya devam ettiğini gösterdi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte çaprazın yatay hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,58 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,60 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,56, 7,53 ve 7,50 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,60, 7,62 ve 7,65 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD'de Nisan'da kişisel gelirler yüzde 10.5 artarken harcamalar yüzde 13.6 düştü. Açıklanan Michigan Üniversitesi tüketici güveni Mayıs ayında nihai 72.3 seviyesine yükseldi. Euro tarafında ise yıllık enflasyon Mayıs ayında yüzde 0.1 olurken 4 yılın en düşük seviyesine indiği gözlendi. Almanya'da perakende satışlar aylık bazda yüzde 12 azalması beklenirken yüzde 5.3 azaldı. Pazartesi günü,  19 ülkeli Euro Bölgesi’nde açıklanan verilere göre imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi Mayıs ayında 33,4 seviyesinden 39.4 seviyesine yükselirken, 50 eşik seviyesinin altında kalan endeks sektördeki faaliyet koşullarının yavaşlamaya devam ettiğini gösterdi. Dolar tarafında ise ABD ile Çin arasındaki gerginlik devam ederken, açıklanan ISM imalat endeksi Mayıs ayında, 11 yılın dibinden, 43.1 seviyesine yükseldi.   Dolar’ın güçlü duruşu sürdüremediği gözlenirken gün sonunda paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1120 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1150 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1090, 1,1060 ve 1,1030 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1150, 1,1180 ve 1,1220 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

ABD ve Çin arasında devam eden gerilimler üzerine Cuma günüde Altın, yukarı yönlü ivme kazanmayı sürdürürken yatırımcıların açıklanan veriler ve Fed Başkanı Powell’in açıklamalarına odaklanması sonucu yukarı yönlü hareketini devam ettirdiği gözlenmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise devam eden ABD-Çin gerginliğine ek olarak, protestoların ve Dolar çevresindeki satış baskısının Ons Altın’ın yükselişinde destek oluşturduğu gözleniyor. COVID-19 aşısına ve açıklanan imalat PMI endeksleri sonucu küresel bir toparlanmaya dair iyimserliğin yukarı yönlü hareketi sınırlandırdığı takip edilirken, gün sonunda Altın’ın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1737 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1745, 1752 ve 1760 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1730, 1724 ve 1718 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

Geçtiğimiz Cuma günü İngiltere’de zayıf veri akışı devam ederken, ABD'de Nisan'da kişisel gelirler yüzde 10.5 artarken harcamalar yüzde 13.6 düştü. Açıklanan Michigan Üniversitesi tüketici güveni Mayıs ayında nihai 72.3 seviyesine yükseldi. ABD Merkez Bankası Başkanı Powell, telekonferans yoluyla katıldığı toplantıda salgında ikinci dalga riski olduğunu belirterek, önlem almaya devam edeceklerini, ikinci bir dalganın güveni zedelemesinden endişe duyduğunu ifade etmişti. Haftanın ilk işlem gününde Birleşik Krallık’ta açıklanan İmalat PMI Endeksi beklentilere paralel olarak 40,7 seviyesine yükseldi. Dolar tarafında ise ABD ile Çin arasındaki gerginlik devam ederken, açıklanan ISM imalat endeksi Mayıs ayında, 11 yılın dibinden, 43.1 seviyesine yükseldi. Gün sonunda takip edilen veriler ile birlikte Dolar’ın önemli para birimleri karşısında güçlü duruşunu sürdürmekte zorlandığı gözlenirken paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2480 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2530 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2430, 1,2380 ve 1,2320 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2530, 1,2580 ve 1,2640 direnç seviyeleri takip edilmelidir

 

USDJPY 

 

Cuma günü, Japonya’da açıklanan sanayi üretimi verisi yüzde 3,7’den yüzde 9,1’e gerilerken ABD'de Nisan'da kişisel gelirler yüzde 10.5 artarken harcamalar yüzde 13.6 düştü. Açıklanan Michigan Üniversitesi tüketici güveni Mayıs ayında nihai 72.3 seviyesine yükseldi. ABD Merkez Bankası Başkanı Powell, telekonferans yoluyla katıldığı toplantıda salgında ikinci dalga riski olduğunu belirterek, önlem almaya devam edeceklerini, ikinci bir dalganın güveni zedelemesinden endişe duyduğunu ifade etti. Haftanın ilk işlem gününde ise Japonya’da nispeten zayıf veri akışı devam ederken, Dolar tarafında ABD ile Çin arasındaki gerginlik devam ederken, açıklanan ISM imalat endeksi Mayıs ayında, 11 yılın dibinden, 43.1 seviyesine yükseldi. Gün sonunda takip edilen veriler ve devam eden ABD- Çin gerginliği sonrası paritenin aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,80 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,60 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 108,00, 108,20 ve 108,45 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,60, 107,40 ve 107,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

 

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde devam eden ABD-Çin gerginliğine karşın piyasalardaki iyimserlik sonucu Petrol’ün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edilirken Brent Petrol’ünde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise ABD ile Çin arasında devam eden gerginliğin etkileri devam ederken, OPEC + koalisyonunun üretim kısıntılarını uzatabileceğine ilişkin işaretler ile birlikte gün sonunda Brent Petrol’ün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 38,70 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 37,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 39,70, 41,00 ve 42,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 37,40, 36,40 ve 34,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan büyüme verisi sonrası kurda sınırlı dalgalanmalar gözlenirken, devam eden ABD-Çin gerginliği ve açıklanan ABD verileri sonucunda Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketi takip edildi. İzlenen gelişmeler sonucu Gram Altın’ında yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın ilk işlem gününde açıklanan PMI verileri sonucu kurun aşağı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü izlenirken, Ons tarafında ABD-Çin gerginliğine ek olarak, protestoların ve Dolar çevresindeki satış baskısının Ons Altın’ın yükselişinde destek oluşturduğu gözlendi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler sonucu Gram Altın’ında sınırlı yükselişini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 380 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 377 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 383, 385 ve 388 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 377, 375 ve 372 destek seviyeleri takip edilmelidir.

Kaynak AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı