Virüs endişeleri devam ediyor

Virüs endişeleri devam ediyor

Vakıf Katılım

Erdoğan, Putin, Merkel ve Macron 5 Mart’ta İdlib’deki gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya gelecek. Fitch, Türkiye’nin kredi notunu değiştirmezken, yıl sonu büyüme tahminini yükseltti. G-20 ekonomi kurmaylarının gündeminde koronavirüs vardı. Türkiye, vaka sayısının giderek arttığı İran ile sınır kapılarını geçici olarak kapattı. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak zirve kapsamında ABD’li mevkidaşıyla görüştü.

Fitch Ratings, Türkiye'nin "BB-" seviyesindeki kredi notunu ve "durağan" görünümünü teyit etti. Fitch Ratings'ten yapılan açıklamada, ekonomik büyümenin güçlü bir şekilde toparlandığı, enflasyonun geçen yılın başında gördüğü yüzde 20 seviyelerinden düştüğü, cari açığın gelişme gösterdiği ve dış risklerin hala yüksek seviyelerde olmasına rağmen azaldığı bildirildi. Türkiye ekonomisinin 2020 yılı büyüme tahminin bir önceki tahmine göre 0,8 puan artırıldığına işaret edilen açıklamada, ekonominin bu yıl yüzde 3,9 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin ekonomi kurmayları, Çin’de ortaya çıkarak dünyaya yayılmaya başlayan koronavirüs salgınının belirsizlikleri artırması ve arz zincirlerinde aksamalara neden olması nedeniyle küresel ekonomik büyümeye yönelik aşağı yönlü riskler bulunduğunu açıkladı. Koronavirüs, haftasonunda Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gerçekleştirilen G-20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları zirvesinin oturumlarının başlıca gündem maddesi olsa da virüsün adı, yayımlanan bildiride sadece bir kez geçti. Bildiride salgına yönelik risk takibinin artırılması kararı alındığını ifade edildi. Katılımcıların koronavirüse karşı “politika seçeneklerinden oluşan bir liste” üzerinde anlaşma sağladıkları belirtilse de herhangi bir ayrıntıya yer verilmedi. Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed Al Jadaaan, G-20 ülkelerinin söz konusu risklere karşı gerekli politikalarla müdahale etmeye hazır olma konusunda karar aldıklarını söyledi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, toplantılar kapsamında ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile görüştü. Mnuchin, Pazar günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, görüşmede “iki ülkeyi ilgilendiren ekonomik ve güvenlik endişelerinin ele alındığını” söyledi. Albayrak da Twitter paylaşımında, “Riyad’da düzenlenen G-20 Finans Bakanları Toplantısında küresel ekonomi gündemiyle ilgili görüşlerimizi paylaştık. G. Kore Başbakan Yrd. Sn. Nam-Ki Hong ve ABD Hazine Bakanı Sn. Steven Mnuchin ile ekonomik işbirliğimiz ve bölgesel gelişmelere ilişkin toplantılar gerçekleştirdik” dedi.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs hem Asya içindeki hem de dışındaki ülkelerde yayılmaya devam ediyor. Çin’den bu sabah yapılan açıklamada, koronavirüs vaka sayısının 77 bine yükseldiği; ölü sayısının ise 150 kişi artışla 2.592’ye çıktığı belirtildi. Çin’in komşusu Güney Kore’de ise 161 yeni vaka açıklanırken, ülkede virüse bağlı nedenle iki kişinin daha hayatını kaybettiği ve böylece ölü sayısının 7’ye yükseldiği bildirildi. İtalya, virüs nedeniyle Venedik Karnavalı’nı iptal etti. Avusturya ise virüs şüphesi bulunan iki yolcunun bulunduğu İtalya treninin ülkeye girişini engelledi. Ortadoğu’da virüsün en fazla rastlandığı ülke olan İran’da ise vaka sayısının 43’e, ölü sayısının da 8’e çıktığı açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, pazar günü yaptığı açıklamada, “İran’la 3 adet kara hudut kapımız mevcut: Ağrı Gürbulak, Van Kapıköy ve Hakkari Esendere. Buna ilaveten Iğdır’dan Özerk Nahçıvan Bölgesi’ne açılan Dilucu Sınır Kapısı da mevcut. Bakanlığımız bünyesinde görev yapan bilim kurulumuzun önerisiyle tavsiye kararları kapsamında sınır hareketinin azaltılması noktasında ilave tedbirlere ihtiyaç duyuldu. İran’daki tablonun giderek artış göstermesi sebebiyle komşumuzla sınırlarımızı geçici olarak kapatma kararı aldık” dedi. Koca, “Uluslararası sağlık tüzüğü çerçevesinde İran’dan ülkemize yapılacak kara ve demiryolu geçişleri bugün saat 17:00 itibarıyla geçici olarak durduruldu. Tüm uluslararası uçuşlar ise saat 20:00 itibarıyla tek taraflı ve geçici olarak durduruldu.” açıklamaları takip edildi.

Kaynak:AHL Yatrm
Hibya Haber Ajansı