TCMB enflasyon raporu değerlendirme

TCMB enflasyon raporu değerlendirme

Vakıf Katılım

2020/II: TCMB Yılsonu TÜFE Tahmini %7,4.

TCMB 2020 yılsonu enflasyon tahminini %8,2'den %7,4'e revize etti. Önceki hafta 2020 yılsonu enflasyon tahminimizi %9,6’dan %7,5’e revize etmiştik. Yıllık enflasyonun yıl ortasına kadar tek haneli seviyelere gerileyeceği ve yılın geri kalanında tek haneli seviyelerde olacağı görüşümüzü koruyoruz. Küresel koşullar ile kur ve enflasyon görünümü imkân verdiği ölçüde faiz indirimlerinin süreceğini düşünüyoruz.

Ekonomik Görünüm İlk çeyrekte devam eden toparlanma eğilimine karşın, yüksek frekanslı veriler ikinci çeyrekte belirgin bir yavaşlama görüleceğini işaret etmekte. Salgına bağlı olumsuz etkilerin geçici olacağı ve ikinci yarıda, yurt içi talepte nispeten daha güçlü ve erken olmak üzere, ekonomideki toparlanmanın başlayacağı öngörülmekte. Mal ve hizmet ihracatında beklenen yavaşlamaya rağmen, emtia fiyatları ve ithalatın sınırlayıcı etkisiyle cari işlemler dengesinin ılımlı seyretmesi beklenmekte.

Enflasyon TL’deki değer kaybına rağmen emtia fiyatlarındaki düşüşler enflasyon görünümüne olumlu yansımakta. Orta vadeli beklenti dağılımı, enflasyondaki tahmin belirsizliğinin arttığına işaret etmekte. Talep koşullarının enflasyonu sınırlayıcı etkisi ikinci çeyrekte arttı. Normalleşmeyle birlikte faaliyet üzerindeki arz yönlü etkilerin görece hızlı bir şekilde ortadan kalkması; ikinci yarıdan itibaren talebin kademeli toparlanması beklenmekte. Tedbirlerin hafiflemesiyle talep koşullarının enflasyon üzerindeki etkilerinin daha belirgin hale geleceği ve yıllık enflasyondaki düşüşün Temmuz’dan itibaren hızlanacağı öngörülmekte.

Para politikası Parasal duruş enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenmeye ve eldeki bütün araçlar veri odaklı bir yaklaşımla fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda kullanılmaya devam edecek. Yakın dönemde küresel çapta reel getirilerde düşüş görülürken, beklenen enflasyon üzerinden Türkiye’nin hâlen anlamlı bir reel getiri sunduğu değerlendirilmekte.

Kur ve Rezervler TCMB’nin kur hedefi bulunmamakta. Finansal istikrar için yalnızca faiz adımları yetmeyebilmekte. Gelişen ülkelerin genelinde gerçekleşen sermaye çıkışları, yurtiçi yerleşiklerin hâlihazırda önemli ölçüde dolarize olması, reel kurun bulunduğu düşük seviyeler, reel sektördeki borç azaltımının sürmesi, cari dengenin ılımlı görünümü TL’yi destekleyebilir. Diğer ülkelerle swap anlaşması görüşmeleri sürüyor. IMF’den herhangi bir kaynak ya da swap talebi bulunmuyor.

Kaynak:Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı