Mayıs ayı ile beraber normale dönmek için ilk adımları atmaya başladık

Mayıs ayı ile beraber normale dönmek için ilk adımları atmaya başladık

Vakıf Katılım

Tabii Mayıs ayı aynı zamanda yaz döneminin başlaması anlamına geldiğinden iklimlendirme cihazları da yoğun olarak kamuoyu gündemine gelmektedir.

Türkiye’de, iklimlendirme sektörünün gelişmesi ve uluslararası rekabette öne geçmesi yönünde sektör adına faaliyetler yürüten İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği İSKİD, yeni normal olarak isimlendirilen bu süreçte, yaşam alanlarımızda iklimlendirmenin önemini, sıcak döneme gireceğimiz bu günlerde mevsim normalleri çerçevesinde sıcaklığın artmasını, klima cihazları kullanımını ve iklimlendirme cihazlarının pandemi ile ilgili bulaş etkisinin olup olmadığını analiz etti.

Klima Cihaz Nedir?

Öncelikle evlerimizde kullandığımız bir iç ve bir dış üniteden oluşan klima cihazlarına “Ev Tipi Klima” denir.

Kamusal alanlarda, ofislerde, alışveriş merkezlerinde kullanılan iklimlendirme sistemleri ise daha endüstriyel klima cihazlarıdır ve bulunduğu yapılara göre çalışma prensipleri açısından farklılıklar gösterebilir. Pandemi ortamında klimalar için alınacak önlemler ev tipi klimalar ve merkezi sistemler için farklılık gösterir.

Endüstriyel klima cihazları genel olarak VRF sistemler, paket tipi cihaz, klima santralli, chiller cihazları, fan coil üniteleri gibi evlerimize yaygın olarak kullanmadığımız sistemlerden oluşur.

Yeni Normal ve İklimlendirme

Ev tipi klima özelinde Pandemi sürecini inceleyecek olursak; öncelikle kendini evlerinde karantina altına almış olan son kullanıcılarımızın evlerindeki Ev Tipi Klima cihazlarını kullanmalarında hiçbir sakınca yoktur. (Yaz sezonu öncesi klima filtresinin temizlemesi hem enerji tasarrufu hem de klima filtresi üzerinde birikmiş toz, polen gibi kirleticiler nedeniyle tavsiye edilmektedir). Ayrıca filtre temizliği sadece içinde bulunduğumuz hassas dönem için değil her zaman sağlığımız için önemlidir.

Ek olarak, yaz dönemini evinde geçirmek durumunda kalanlar için yüksek sıcaklık ve nem nedeniyle iklimlendirilmiş bir ortamda bulunulması vücut sağlıkları için daha iyi olmaktadır ve bu da bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmektedir. Ev tipi klima kullanılan mahallerde pencerelerin açılarak en az 15 dakika olmak üzere sıklıkla havalandırma yapılması da son derece önemlidir. Havalandırma, daha iyi iç hava kalitesi; daha iyi nefes alma, daha az alerjen ve daha iyi bir uyku gibi avantajlar sağlar.

İç hava kalitesi konusunda oda tipi hava temizleyici cihazlar da faydalı olmaktadır. HEPA filtreye sahip olan hava temizleme cihazlarının kullanılması da enfeksiyon yayılma riskini önemli oranda azaltacağından sağlık açısından olumlu bir etki yaratacaktır.

Küresel Pandemi ve iklimlendirme cihazları arasında bir ilişki olup olmadığı dünyanın önde gelen örgütleri (ASHRAE – EUROVENT – REHVA) tarafından bilimsel açıdan izlenmektedir.

İçinde bulunduğumuz süreçte iklimlendirme cihazı kullanımı ile virüsün yayılımı arasında doğrudan bir bağlantı tespit edilemediği gibi bazı kaynaklarda klima cihazlarının kullanılmaması durumunun da konfor şartları dışında çalışma anlamına geleceği için vücut direnç sistemini zayıf düşürebileceği belirtilmektedir.

Ancak belirttiğimiz üzere konutlarında “EVDE KAL” çağrısına uygun davranan, hastalık taşımayan kullanıcılar için EV TİPİ KLİMALAR özelinde virüs yayma gibi bir olasılık bulunmamaktadır.

Evine Servis Çağırmak İsteyen Kullanıcılar

Öncelikle evlerine servis çağırmak isteyenler doğru servisi yani hizmet almak istediği markanın Yetkili Servisi’ni çağırdıklarına emin olmalıdır. Sahte Servis olarak kabul edilen, marka ile doğrudan bir bağı olmayan, cihaz eğitimlerini almamış, yedek parça envanterine sahip olmayan servis evlere çağrılmamalıdır. İçinde bulunduğumuz şu günler de birçok markanın Yetkili Servisi evlere girmek için ciddi hijyen tedbirleri almaktadır.

Yeni Klima Satın Almak İsteyenler Kullanıcılar

Yetkili Servis üzerinden keşif hizmetleri hali hazırda devam etmektedir.

Havalandırmanın Pozitif Etkisi

Uçuşan partiküller, formaldehitler, itici gazlar, ozon ve karbondioksit, temel iç hava kirleticileri arasında yer alıyor. İç hava kalitesi ile ilintili semptomlar, soğuk algınlığı, nezle, alerji, yorgunluk semptomları ile benzer olduğu için tanı konması zor olan semptomlardır.

ASHRAE – EUROVENT – REHVA gibi dünyanın önde gelen iklimlendirme sivil toplum örgütleri bilimsel açıdan havalandırmanın önemini anlatmaktadırlar. Bu nedenle evlerimizde doğal havalandırma yani pencere açarak yapılan havalandırma sağlığımız için son derece önemlidir.

İSKİD Hakkında

Türkiye'de iklimlendirme, soğutma ve klima cihazları imalatçısı üyeleri arasında iş birliğini sağlayarak üyelerin sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yapmak amacıyla 1992 yılında kurulan İSKİD, iklimlendirme sektörünün gelişmesi ve uluslararası rekabette öne geçmesi yönünde sektör adına faaliyetler yürüten etkin bir kuruluştur. İSKİD üyelerinin temsil ettiği şirketlerin sayısı 100’ün üzerine ulaşmış ve bu şirketler Türkiye pazarının yüzde 90’ını temsil etmektedir.