İkinci dalgayı yaşamadığımızı rahat söyleyebiliriz

İkinci dalgayı yaşamadığımızı rahat söyleyebiliriz

Vakıf Katılım

Sağlık Bakanı Koca: Ayrıca sınır kapılarında da Kapıkule gibi oralarda da benzer şekilde test merkezleri, özellikle süreçte semptomu olanları sağlık taramasından geçirdikten sonra kişilerin hem testlerini yapmak, hem de tedavileri gerektiğinde sağlık kuruluşlarında devam ettirmek üzere de bir hazırlık yaptık.

Sağlık Bakanı Koca: Şimdi ikinci dalgayı yaşamadığımızı rahat söyleyebiliriz. Bizim şu an yaşadığımız, 1. dalganın etkilerini görmüş oluyoruz. Yani şu dönemde dünyada halen bir dalganın etkisi devam ediyor, yer yer dalgalanmaların olduğunu görmüş oluyoruz.

Sağlık Bakanı Koca: Özellikle bu dönemde bazı bölgelerimizde vaka sayılarının daha arttığını görüyoruz. Vaka sayılarımızın artışına rağmen, yoğun bakıma giren hastamız, vefat eden hastamızın da giderek azaldığını görmüş oluyoruz.


Sağlık Bakanı Koca: Burada özellikle her geçen gün vefat eden vatandaşımızın da yaş ortalamasının giderek yükseldiğini görüyoruz. Yani 16 Mayıs'tan önce ortalama 71 yaş iken vefat edenlerin ortalama yaşı şu an 74'e kadar çıkmış oldu. 


Sağlık Bakanı Koca: Vaka sayılarında ise daha önce 40 ortalama yaş, şu an 32'ye kadar düşmüş oldu. Şunu demek istiyorum, her geçen gün gençlerde de görüldüğünü, ortalama yaşın aşağı doğru indiğini, ama yoğun bakıma giren, hastaneye yatan, entübe olan ve hayatını kaybeden vatandaşlarımızın her geçen gün yaşlarının arttığını görüyoruz.


Sağlık Bakanı Koca: (Aşı çalışmaları) 4-6 aydan önce dünyada aşı ile ilgili somut bir gelişimin olacağını söylemek biraz zor.

Sağlık Bakanı Koca: (Virüsün mutasyona uğraması) Doğrusu somut bilimsel bir mutasyon olduğuna dair bilgi yok.

Sağlık Bakanı Koca: Biz önümüzdeki dönemde benzer şekilde yeni bir kısıtlamayı şu an düşünmüyoruz.


Sağlık Bakanı Koca: Tedbirlere uyuduğumuz oranda tehdit ortadan kalkar.


Sağlık Bakanı Koca: Temel vaka sayısındaki artış, tedbirlere uyma noktasında, rehavetin olmuş olması, yani sosyal hayatın başladığı şu dönemde, yeni normal dediğimiz kontrollü sosyal hayat dediğimiz dönemde, birçok kimsenin eski normale dönme algısı içinde olduğunu görüyoruz. 

Sağlık Bakanı Koca: Bu virüsün sonuçta bulaşıcı, insandan insana bulaşan bir virüs olduğunu, yaz kış demeden bu bulaşıklığın devam ettiğini, önlemenin tek yolunun da mesafenin, maskenin son derece hassasiyetle devam ettirilmesi olduğunu biliyoruz.

Sağlık Bakanı Koca: Dolayısıyla ön göremediğimiz vaka sayısındaki artış, daha çok bu tedbirlerin yeterince uygulanmadığı şeklinde yorumlanmalı.


Sağlık Bakanı Koca: (Kurban Bayramı'nda olası kısıtlamalar) Önümüzdeki haftalar vaka seyri, salgının seyri bu anlamda belirleyici olacak. O nedenle de bu dönemde Bilim Kurulu'nda gündeme gelmediği için bununla ilgili net bir şey söylemem doğru olmaz.


Hibya Haber Ajansı