Rolls-Royce trent motor ailesinin 25. yılını kutluyor

Rolls-Royce trent motor ailesinin 25. yılını kutluyor

Vakıf Katılım

Yirmi beş yıl önce, 28 Şubat 1995 tarihinde, ilk Trent motoru, Hong Kong'daki Cathay Pacific'e teslimat uçuşunu tamamlayan ilk Airbus A330'un uçmasını sağladı. O zamandan bu yana, Trent motoru global havacılık başarı hikayesinin parçası olmaya devam ediyor.

 

Geçtiğimiz 25 yıllık sürede Trent ailesi birçok başarı yakaladı:

  • 390 kez güneşe gidip gelmemizi sağlayacak mesafeye eş değer olan 145 milyon motor uçuş saatini aşkın seyahat edilmesi
  • Tatil, iş ve yardım amaçlı yaklaşık 3,5 milyar kişinin taşınması
  • Müşteriler tarafından devamlı takdir edilme - Şu anda dünya çapında 132 Trent operatörü bulunuyor
  • Geniş gövdeli uçak pazarında tek haneli bir paya sahip olan Rolls-Royce'un günümüzde her iki geniş gövdeli uçaktan neredeyse birinin motorunu sağlayan bir şirkete dönüşmesi
  • Uçuş süresinde dünya rekorunun kırılması - Geçen yıl, Trent 700 motoru bulunan bir Aeroflot A330 uçağı herhangi bir onarım gerekmeksizin 50.000 motor uçuş saatine ulaştı

Yedi üyeli güçlü aile Trent 500, Trent 700, Trent 800, Trent 900, Trent 1000, Trent XWB ve Trent 7000'den oluşuyor. Her motor ya özel olarak üretildiği uçakta pazar lideri ya da söz konusu uçakta kullanılan ilk motor oluyor. Bazıları ise her iki durumu da kapsıyor.

 

Bu ay, ilk motorun teslim edilmesinden bu yana geçen 25 yıllık döneme ilişkin bir kutlama ayı olsa da, halihazırda üretilen Trent motor sayısı, talebin karşılanmasına yönelik üretilen motorlar dikkate alındığında üretilecek olan Trent motor sayısının yarısına dahi denk gelmiyor. On yıl önce 1.500 Trent motor kullanılırken bugün 4.000'in üzerinde Trent motor kullanımda. On yıl içinde bu sayının 7.500 civarında ulaşacağı tahmin ediliyor. Bugün İngiltere, Singapur ve Almanya'da üretilmekte olan Trent motorları önümüzdeki on yıllarca kullanılmaya devam edecek.

 

Rolls Royce Sivil Havacılıktan Sorumlu Başkanı Chris Cholerton “Global havacılık ağını desteklemek için Trent motorlarının gücünden yararlanan tüm müşterilerimize ve iş ortaklarımıza teşekkür ederim. Bu ağ, yolculara hayat kalitesini arttıran inanılmaz yolculuklar yapma fırsatı sundu. Bu yolda çeşitli zorluklarla karşılaştık, hala da karşılaşmaya devam ediyoruz... Ancak Trent ailesindeki motorların beklentilerin ötesinde hizmet vermeye devam edebilmesi için her türlü sorunu çözmeye büyük bir gayret gösteriyoruz. Trent, öncü olma konusundaki bitmek tükenmek bilmeyen tutkumuz üzerine inşa edildi. Motorlarımızı her zaman daha verimli hale getirmeye çalışıyoruz. Daha sürdürülebilir uçuşlara yönelik yeni yöntemler keşfetmeye devam ediyoruz. Bu ruhu, UltraFan® test motoru ve elektrifikasyon projelerimiz gibi yeni nesil programlarımıza da yansıtmaya devam ediyoruz.” diyor.

 

Global hizmet ağı daha da genişleyecek

 

Önümüzdeki on yıl için sipariş edilen binlerce Trent motoruyla, Rolls-Royce gelecek için çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Filo büyüdükçe motor bakım hizmetlerine yönelik talebin giderek artacağını öngören Rolls-Royce, global hizmet ağını daha da genişleterek bu talebe yanıt veriyor.

 

Aynı zamanda, Rolls-Royce, müşterilerine daha yakın olmak ve onların bakım-onarım ihtiyaçlarını daha iyi anlamak için tasarlanmış bir Müşteri Hizmet Merkezleri (CSC) ağı kurdu. Asya, Orta Doğu, Amerika kıtası (Güney ve Kuzey Amerika), Avrupa ve Çin'de kurulan CSC'lerle müşteri yanıtlama konusunda gelişme kaydedildi.

 

Şirket ayrıca, motor verimliliğini daha da iyileştirmek için yeni bir test laboratuvarına yatırım yapıyor. İngiltere'nin Derby kentindeki 7.500 metrekarelik test laboratuvarı, dünyada bu türde hizmet veren en büyük test laboratuvarı oldu. 2020’nin sonlarına doğru Trent motorları burada da test edilmeye başlayacak. Test laboratuvarı, 2021'de, dünya genelinde Rolls-Royce'un Trent için planlarını bir adım öteye taşıyacak. UltraFan test motoru, önümüzdeki on yılın sonuna doğru motorlarda kullanılabilecek sonuçlar doğuracak. İlk Trent motoruna göre yakıt tüketiminde yüzde 25 düzeyinde iyileşme sağlayacak geliştirme programının parçası olarak laboratuvarda yer testlerine başlanacak.


Rolls-Royce plc hakkında

  • Rolls-Royce, gezegenimizin temel enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere en temiz, en emniyetli ve en rekabetçi çözümleri beraberinde getiren gelişmiş teknolojilerin öncü üreticisidir.
  • Rolls-Royce'un 150'den fazla ülkede müşterileri bulunmaktadır. Bu müşteriler arasında 400'ün üzerinde havayolu ve leasing müşterisi, 160 silahlı kuvvetler, 70 donanma dahil olmak üzere 4.000 denizcilik müşterisi ve 5.000'in üzerinde enerji ve nükleer müşterisi yer almaktadır.
  • 2018 yılı ekonomik kârı 15 milyar sterlindir. Bu tutarın yaklaşık yarısı, satış sonrası hizmetlerden elde edilmiştir.
  • Rolls-Royce 2018'de AR-GE çalışmalarına 1,4 milyar sterlin yatırım yapmıştır. Ayrıca Rolls-Royce mühendislerini bilimsel araştırmanın öncüsü kılan 31 farklı Üniversite Teknoloji Merkezinden oluşan küresel bir ağı desteklemektedir.
  • Grup, stajyer ve yeni mezun istihdamı ilkesine ve çalışanların becerilerinin geliştirilmesi hususuna kuvvetle bağlıdır.


Hibya Haber Ajansı