Bileşik Endeks Covid-19 etkisiyle 67,89 puana geriledi

Bileşik Endeks Covid-19 etkisiyle 67,89 puana geriledi

Vakıf Katılım

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Nisan ayı sonuçlarına göre; Covid-19 salgını, endekste ana belirleyici unsur oldu. Faaliyet, güven ve beklenti verilerinden oluşan Bileşik Endeks, küresel salgınının etkisiyle 67,89 puana inerek 2013 yılından bu yana en düşük seviyesini gördü.

 

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Nisan 2020 sonuçları açıklandı. Bileşik Endeks’te şu bilgiler yer aldı: Dip seviyelerden toparlanma eğiliminde iken nisan ayında 3,55 puan düşerek 67,89 puana gerileyen Bileşik Endeks, yeni bir dip ile karşılaştı. Nisan ayındaki bu düşüş ile Bileşik Endeks ölçülmeye başlandığı 2013 yılı ağustos ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Bileşik Endeks bundan önce en düşük seviyesini 71,44 puan ile mart ayında görmüştü. Mart ve nisan aylarında üst üste aylık düşüşler gösteren Bileşik Endeks’teki gelişmeleri, bundan sonra bir süre daha Covid-19 salgının seyri ve olası etkilerinin belirleyeceği öngörülüyor.

 

Faaliyetlerde en yüksek aylık daralma nisan ayında yaşandı

 

İnşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler nisan ayında son yılların en sert aylık düşüşünü gösterdi. Salgının yarattığı etkilerin tamamen hissedildiği nisan ayında fabrikaların, ihracat pazarlarının ve satış kanallarının büyük ölçüde kapalı olması nedeniyle faaliyetler dip seviyede gerçekleşti. Bir önceki aya göre 6,3 puan gerileyen faaliyetler 2013 yılı ağustos ayından bu yana en düşük seviyesini gördü. Yurtiçi satışlarda nisan ayında kuvvetli bir gerileme oldu. Pazarların büyük ölçüde kapalı olması ihracattaki sert düşüşte etkili oldu. Üretimde de nisan ayında yüksek bir gerileme yaşandı. Tesislerin kapalı kalması sebebiyle cirolar; iç satışlar ve ihracattaki düşüşe bağlı olarak önemli ölçüde geriledi.

 

Güven Endeksi’nde gerileme nisan ayında yavaşladı

 

Güven Endeksi, nisan ayında Covid-19 salgınının yarattığı endişe ve belirsizlikten yine etkilendi ancak bir önceki aya göre daha yavaş bir düşüş gösterdi. Nisan ayında sınırlı bir gerileme yaşanan güven seviyesi nisan ayında bir önceki aya göre 2 puan düştü. Güven Endeksi son aylardaki kademeli toparlanmasına mart ve nisan aylarında ara verdi. Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinde sınırlı bir düşüş yaşandı. İnşaat sektöründe güvende de yavaş bir gerileme gerçekleşti. İnşaat malzemeleri sanayisine güvende de daha sınırlı bir gerileme oldu. Yurtiçi pazarlarda güven nisan ayında geriledi. Nisan ayında tek sert düşüş ihracat pazarlarına olan güvende yaşandı. Covid-19 etkisi ile Güven Endeksi’nde gerçekleşen bozulmalar nisan ayında ihracat pazarları hariç diğer alt unsurlarda yavaşladı.

 

Beklentiler bir süre daha salgının etkilerine bağlı kalacak

 

Beklenti Endeksi’nde mart ayında yaşanan sert düşüşün ardından nisan ayında daha yavaş bir gerileme gerçekleşti. Beklentilerde belirleyici unsur, Covid-19 salgınının yarattığı endişeler ile iç ve dış pazardaki etkiler oldu. Faaliyetlerdeki yüksek oranlı daralma da beklentileri bozdu. Nisan ayında, bir önceki aya göre 2,7 puan gerileyen Beklenti Endeksi son yılların en düşük seviyesine indi. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde sınırlı bir düşüş yaşandı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişlerde yine gerileme oldu. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri nisan ayında da sert düşüş gösterdi. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisindeki belirgin düşüş nisan ayında da devam etti. Yurtiçi ve ihracat siparişlerindeki sert düşüşler ile üretim beklentileri zayıfladı. Beklentilerde temel belirleyici Covid-19 salgını oldu. Salgının seyri, alınan önlemler, faaliyetler ve harcamalar üzerindeki etkiler ile normalleşme planları yakından izleniyor. Beklentilerdeki gelişmelerin bir süre daha Covid-19 salgınının seyrine ve etkilerine bağlı kalacağı görülüyor.

 


Hibya Haber Ajansı