Koronavirüs sanatçılara sahnede kaybettirdi, dijitalde kazandırdı

Koronavirüs sanatçılara sahnede kaybettirdi, dijitalde kazandırdı

Vakıf Katılım

Koronavirüs salgını kapsamında alınan sosyal izolasyon tedbirleri, sanat dünyasını ve özellikle müzisyenleri olumsuz yönde etkiledi. Kalabalık etkinliklerin virüsü bulaştırma riskini artırması nedeniyle pek çok konser iptal edilirken müzisyenler konserlerini dijital platformlara taşıdı. Bu süreçte sahne gelirleri neredeyse yok olurken, evde kal çağrılarına kulak veren vatandaşların müzik dinlemek için tercih ettikleri Instagram ve Youtube gibi pek çok platform müzisyenlere destek oldu. DJ ve Prodüktör Oğuzhan Koçaklı, pandemi döneminde ortaya çıkan boş vakitle birlikte dijital platformlarda dinleyici sayısının %25, dijital müzik gelirlerinin ise %22 arttığını açıkladı. Kazanılan bu ivmenin yeni normal dönemde müzik dünyasında köklü değişimleri beraberinde getireceği ve dijital platformların sanatçıların temel gelir kapısı olacağı öngörülüyor.

Salgın, yeni tarz ve sanatçıların keşfedilmesine imkan tanıdı

COVID-19 salgını sürecinde dijital platformların dinleyici ve yeni abone rakamlarını arttı, buna bağlı olarak müzisyenlerin ortaya koyduğu eserler daha hızlı keşfedilmeye başladı. Sosyal medyanın yoğun kullanımının ve Instagram müzik özelliğinin Türkiye’de kullanıma açılmasının yeni müzik keşfini hızlandırdığını belirten Oğuzhan Koçaklı, "Salgın öncesinde insanlar daha rutinlerine uygun olarak müzik tercihi yapıp tarzlarının dışına genellikle çıkmıyordu. Ancak iki ayı aşan evde kalma süreci insanları yeni tarzlar ve sanatçılar keşfetmeye yöneltti. Müzik dünyasında da bu keşiflerin verimli yansımalarını görüyoruz. Dinleyicilerimizde %25'lik bir artış görürken, dijital platform gelirlerinde de benzer artışlar söz konusu. Ayrıca yeni dinleyici kazanma istatistikleri %50'lik bir farkın olduğunu da ortaya koyuyor” dedi.

"Yeni normalde müzisyenlerin sahnesi dijital ortamlar olacak”

Müziği üretebilmenin ve paylaşabilmenin yalnızca dijital mecralarda mümkün hale geldiği pandemi sürecinin ardından, dijital ortamların müzik için bir alternatif olmaktan çıkıp gereklilik haline geleceğini belirten Oğuzhan Koçaklı, ‘’Günümüzde teknolojisinde amatör müzik üretim süreçlerinde oldukça büyük bir ivme kaydedildi. Evlerde hobi olarak yapılan çalışmalar kolayca dijital platformlara aktarılıp farklı insanların beğenisine sunulabiliyor. Sosyal medyadan paylaştığı parçalarla ünlenen ve profesyonelleşen sanatçıların sayısı ise gün geçtikçe artıyor. Ancak pandemi süreci, özellikle yolun başında olan amatörler için etkili bir alternatif olarak görülen dijital platformları müzik piyasasında faaliyet gösteren tüm sanatçıların hem sanatlarını icra etmeleri hem de gelirlerini sürdürebilmeleri için elzem hale geldi. Kalabalık dinleyici kitlelerinin uzun bir süre daha alanlarda bir araya gelemeyeceği yeni normal dönemde de müzisyenin yeni sahnesi dijital olacak’’ şekilde konuştu.


Oğuzhan Koçaklı Hakkında:

2011 yılında ilk alt yapı albümü Miracle'ı yayınlayan ve amatör müzik zevkini bu süreçten sonra profesyonel hayata yansıtmaya başlayan Oğuzhan Koçaklı, 2012'de Game Over, 2013'de Night Shift, 2015'de Soul of Music albümlerini piyasaya sürdü. Yine aynı yıllarda Quietness, Çılgınlık Zamanı, Heart Beat, Naber, Hisset ve Değişim adlı single ve EP çalışmalarıyla müzik piyasasında yer aldı. Birçok müzisyenle ortak çalışmalar gerçekleştiren Koçaklı, günümüzde Hip-Hop sanatçıları, dizi ve filmler için alt yapı müzikleri hazırlıyor. 2020 sonunda yayınlamayı planladığı RUH isimli albümü için ise çalışmaları sürüyor.