İçişleri Bakanlığı’ndan ‘Yaz Mevsimi Trafik Tedbirleri’ genelgesi

İçişleri Bakanlığı’ndan ‘Yaz Mevsimi Trafik Tedbirleri’ genelgesi

Vakıf Katılım

Uygulanacak bir dizi kuralın tek tek sıralandığı genelgeden satır başları:

Denetimlerde sosyal mesafe kuralı: 

Sosyal izolasyonu temine yönelik alınan tedbirlerin bir sonucu olarak şehir içi ve şehirlerarası karayollarında seyreden araç sayısı azaltılacak. Araç sayısının azaltılmasının ortalama hızların yükselmesine sebep olabileceğini belirten Bakanlık, hız kontrolleri başta olmak üzere emniyet kemeri, cep telefonu kullanımı, yaya geçitleri, şerit kullanımı, hatalı dönüşler gibi kuralların uygulanacağı bir düzenek kurulacak. Şehir içi ve şehir dışı ulaşımda toplu taşıma araçlarına getiren %50 doluluk ve maske kuralı devam ettirilecek.


Karma ekipler oluşturulacak: 

Ülke ve il genelinde Polis ve Jandarma trafik birimleri, trafik denetim kapsamında birleştirilecek. Karma ekipler sayesinde çok sayıda taşıt ve sürücünün denetlenmesi hedeflenecek. Trafik Polis Ekipleri ile Jandarma Trafik Timlerince müşterek yürütülen eş zamanlı yapılan şehir içi, şehirlerarası ve köy yollarında devamlılık sağlanacak.


Trafik ekipleri görünür olacak: 

Trafik ekiplerinin, özellikle kazaların yoğun olduğu güzergahlarda "Algılanan Yakalanma Riski Duygusunun" geliştirilmesine yönelik, ekiplerin görünür olmaları sağlanacak. Bu amaç doğrultusunda hafta sonları idari birimlere ait resmi görev araçları, personeliyle birlikte önem arz eden noktalarda sabit ve seyir halinde görevlendirilecek.

Temmuz ve ağustos ayında denetimler artacak: 

Temmuz ve ağustos aylarındaki olası kazaların en aza indirlmesine yönelik, tüm yolcu ve sürücülere yönelik trafil denetimler artırılacak Denetimler ve kontrol noktalarında sosyal mesafeye dikkat edilerek yüz yüze iletişim kurulacak. Dikkati dağılmış veya uykusuz olan sürücülerin dinlendirilmesi sağlanacak. 


TUR taşımacılığında denetimler artacak:

Koronavirüs (KOVİD-19) salgınının yayılım hızının kontrol altına alınması ile şehirler arası tarifeli yolcu taşımacılığının yanı sıra tarifesiz yolcu taşımacılığı (TUR taşımacılığı), bireysel veya sivil toplum örgütleri, dernekler, tur şirketleri tarafından organize edilen gezi, tur, sportif be kültürel faaliyetlere yönelik taşımacılıkta önemli bir artış olabileceğinin dikkate alınması ile, bu taşımacılık kategorisinde de denetlemeler yükseltilecek.


Hibya Haber Ajansı