Otel müdürü yangın var diyor

Otel müdürü yangın var diyor

Vakıf Katılım

Dünya borsaları ABD hisseleri (%3) önderliğinde yükselişini sürdürüyor. Genişleyici maliye ve para politikalarının piyasaları desteklediğine inanan yatırımcılar hisse senetlerine yönelmeye devam ediyor.

Ekonomi cephesinde bambaşka bir tablo görülüyor. Uluslararası Para Fonunun (IMF) Dünya Ekonomisinin Görünümü raporunda paylaştığı tahminler 2008 küresel krizinden daha sert bir daralan bir dünya ekonomisine işaret ediyor.

IMF ekonomistleri 2020 yılında dünya ekonomisi büyüme tahminini 6 puan aşağı çekerek %3 küçülme olarak güncelledi. ABD ekonomisinin %5.9, Avro bölgesinin %7,5 daralacağını tahmin eden uzmanlar 2021 yılında gelişmiş ülkelerde %2,9 büyüme öngörüyorlar.

IMF uzmanları Türkiye ekonomisinin 2020 yılında %5 küçülüp (İş Yatırım -%2,5) 2021 yılında %5 büyüyeceğini (İş Yatırım %5) tahmin ediyor. Bu daralmaya rağmen enflasyon cephesinde (2020 %12) bir iyileşme öngörmüyorlar.

Enseyi karartmayın. IMF uzmanları genelde yanılırlar. Bu yılda geçmiş başarılarını sürdürürler diye umuyoruz. Ama otel müdürü olarak “yangın var” uyarılarını ciddiye almak zorundayız.

Son günlerdeki hızlı yükseliş sonrası Borsa İstanbul’da yatay bir açılış öngörüyoruz. Hisse senedi piyasalarındaki iyimserliği yansıtmayan döviz ve tahvil piyasaları borsada kar satışları görülebileceğine işaret ediyor.


Kaynak: İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı