Son 3.5 ayın en yüksek kapanışı

Son 3.5 ayın en yüksek kapanışı

Vakıf Katılım

BIST100… Son 3.5 Ayın En Yüksek Kapanışı… Global piyasalarda risk iştahının düşük seyretmesine karşın yurt içi piyasalar pozitif bir görünüm sergiledi. Günü %1.40 değer kazancıyla günü 112,494 puandan tamamlayarak son 3.5 ayın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Telekomünikasyon hisselerindeki yükseliş endekse en büyük katkıyı sağladı. Bankacılık sektörü endeksin arkasında kalsa da kamu bankaları hisseleri olumlu bir performans sergiledi. BIST100 endeksinde 110,100 desteğinin üzerinde kalındığı sürece yönlü hareketin devamı beklenebilir. Koronavirüs yayılım hızının bir süredir yeniden artış göstermesi her ne kadar piyasalar tarafında ekonominin yeniden kapanmayacağı şeklinde fiyatlasa da bunu bir risk unsuru olarak köşede tutuyor. Haftanın son işlem günü öncesinde Asya piyasaları önemli bir haber akışının olmaması sebebiyle yatay bir görünüm sergiliyor. Keza ABD endeksleri de vadeli piyasalarda yatay bir görünüm sergiliyor. BIST100 endeksinin güne artıda başlaması beklenebilir.

 

 

USDTRY… Yatay Seyretti… Bu hafta 6.83-6.85 bandı aralığında işlem gören Dolar TL kuru koronavirüste ikinci dalga endişelerinin belirginleşmesiyle birlikte yukarı yönlü baskı altında kaldı ve 6.86 seviyelerini test etti. TCMB haftalık para ve banka istatistiklerini yayınladı. Brüt döviz rezervleri 127 milyon dolar azalarak 55.5 milyar dolara geriledi.

 

 

EURTRY… Dar Bir Bant İçerisinde Fiyatlanıyor… Euro TL kuru yatay bir seyir izlemeye devam etti. Dün 7.68-7.72 bandı aralığında işlem gören Euro TL kuru haftanın son işlem gününün ilk saatlerinde 7.69 seviyelerinde.

 

 

EURUSD… 1.12 Seviyesinin Altına Sarktı… ABD’nin bazı eyaletleri ve Pekin’de koronavirüs salgını vakalarındaki artış ikinci dalga endişelerini artırırken dolar global bazda değer kazanmaya devam etti. ABD’de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta 13. haftada da 1 milyonun üzerinde gerçekleşerek 1.5 milyon oldu. 1.29 milyon başvurunun olması bekleniyordu. Euro Dolar paritesi 1.12 seviyesinin altına sarktıktan sonra 1.1215 seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

XAUUSD… Altının Ons Fiyatı Dalgalı Seyrediyor… ABD Başkanı Donald Trump Çin hakkında tamamen ayrışmaya yönelik bir politikayı seçenekler arasında tuttuklarını açıkladı. Dışişleri Bakanı Pompeo Çinli yetkililerle koronavirüs pandemisi konusunda bir görüşme gerçekleştirdi. ABD Çin ilişkileri son dönemde karışık bir seyir izliyor. Altının ons fiyatı gün içerisinde 1737 $ seviyelerinden 1717 $ seviyesine kadar geri çekildi. Sonrasında yeniden 1725 $ seviyesinin üzerine çıktı. Haber akışına bağlı olarak altın fiyatlarında yüksek volatilite gözlemleniyor. Altın fiyatları dolardaki güçlenmenin etkisi ile haftalık kazançlarını geri vermeye yöneldi.

 

 

GAUTRY… Gram Altın 380 TL Seviyelerine Tutundu… Altının ons fiyatının 1725 $ seviyesine tutunması ve Dolar TL kurundaki sınırlı yükselişle birlikte gram altın bir önceki güne göre fazla değişmedi. 383 TL seviyelerini test ettikten sonra ons altındaki geri çekilmeye bağlı olarak 380 TL seviyesine geriledi. Gram altın haftanın son işlem gününün ilk saatlerinde 380 TL seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

BRENT…42 $ Sınırında… Haftaya yükselişle başlayan petrol fiyatları koronavirüs salgınında ikinci dalga endişeleriyle birlikte baskı altında kaldı. Nisan ayında gördüğü en düşük seviyelerden toparlanarak 43 $’a kadar yükselen Brent petrol fiyatları geçtiğimiz haftaki kayıplarını telafi etme konusundaki kararlılığını koruyor. Haftanın son işlem gününde vadeli piyasalarda 42 $ sınırında işlem görüyor. Petrol fiyatları Irak’ın OPEC+ ülkelerine kısıtlamalara uyacağını taahhüt etmesi sonrasında yükseldi.

 

 

SP500… Haftayı Kazançla Tamamlamaya Yöneldi… ABD’de haftalık işsizlik sigortası başvuruları geçtiğimiz hafta beklentilerden fazla artış gösterdi. Beklentilerden iyi gelen perakende satış verisiyle toparlanma çabası içerisine giren ABD endeksleri haftayı kazançla tamamlamaya yöneldi. Dün alıcı bir şekilde güne başlayan Wall Street günün geri kalanında yataya dönerek günü 3,115 puandan tamamladı.

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı