ABD’de kaos, ülke ayaklanmanın eşiğinde

ABD’de kaos, ülke ayaklanmanın eşiğinde

Vakıf Katılım

(Videolu Haber) Dış Haberler, 30 Mayıs (HİBYA) – Siyah ABD vatandaşı Geoge Floyd’un polis tarafından öldürülmesi ardından başlayan ülke çapındaki protestolar kontrolden çıktı, Amerika’nın dört bir yanında polis ve vatandaş arasında arbede yaşanıyor.

ABD’nin Minnesota eyaletinde George Floyd adlı siyah bir vatandaşın polis tarafından boğularak öldürülmesi sebebiyle ilk Minneapolis şehrinde başlayan sonra ülkenin dört bir yanına sıçrayan protestolar her geçen gün şiddet seviyesi artarak resmen yağmalama ve polisle çatışmaların yaşandığı bir tablo haline geldi. Ülkenin bazı yerlerinde ise polis ile protestocular silahlı çatışmaya girdi.

Dükkanlar yandı, şehir merkezleri talan oldu, polisler linç edildi, polis ise karşılığında araçlarını protestocuların üzerine sürdü. ABD’den sosyal medyaya düşen dehşet verici görüntüler bunlar; New York’un Brooklyn bölgesinden gelen bir sosyal medya görüntüsünde bir polis ekip aracının önü kesiliyor, ilerleyemeyen ekip aracı gaza basıp protestocuların arasına dalıyor, ardından protestocuların çığlıkları yankılanıyor.

Şok edici başka bir görüntü ise Chicago eyaletinden geldi, bir grup protestocu üç polis memurunun etrafını sardıktan sonra onları darp etmeye başlıyorlar. Protestocular iki polisi sürükleyip üzerlerine ellerinde taşıdığı eşyaları atıyorlar, kıvranan polis memurlarının yardımına başka protestocular yetişiyor.

Amerikan Başkanı Donald Trump ise ciddileşen tablonun karşısında protestocuları askeri müdahale ile tehdit ediyor, geçtiğimiz günlerde Trump birçok kez protestocuların durmasını aksi takdirde Ulusal Muhafızların devreye gireceğini söyledi. Trump’ın, “yağmalama başlarsa, ateş edilmeye başlanır” diyerek protestocuları tehdit etmesine rağmen her geçen saat sokaktaki isyanlarda tansiyon yükselmeye devam ediyor.

Pazar günü Trump bir ilke imza atarak sosyal medya hesabında, “Amerika Birleşik Devletleri, ‘Antifa’ grubunu terör örgütü ilan edecektir” mesajını paylaştı.

Anti-faşist’in kısaltması olan Antifa grubu ABD merkezli aşırı solcu bir militan grubu. Grubun faaliyetlerinin amacı beyaz ırkçılığa ve ABD’de yaygın olan neo-nazism’e “direnmek”.

Grup, özellikle Trump leyine olan gösterilere karşı eylem uygulamakla meşhur ve Trump’ın uzun zamandır hedeflediği gruplardan bir tanesi. Trump, Antifa’yı Floyd için düzenlelen protestoları yöneten grup olarak suçluyor.


Hibya Haber Ajansı