ABD ekonomisi ilk çeyrekte %5 daraldı

ABD ekonomisi ilk çeyrekte %5 daraldı

Vakıf Katılım

*ABD'de GSYH 2020 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %5 daraldı. Piyasa beklentisi -4,8% daralması yönündeydi. İlk çeyrekte motorlu araçlar hariç tutulduğunda ekonomideki küçülme %4,7 olarak gerçekleşti. Tüketici harcamalarının %6,8 azalırken işletme yatırımlarında düşüş %7,9 oldu. İhracatta düşüş  %8,7 , ithalatta ise %15,5 olarak gerçekleşti.

*ABD’de bugün takip ettiğimiz Dayanaklı mal siparişleri nisan ayında beklentiden daha az düşüş kaydederken, işsizlik haklarından yararlanma başvuruları beklentinin üzerinde arttı.
-Dayanıklı Mal Siparişleri Açıklanan: %-17,2 Beklenti:-19,0% Önceki:-14,4%
-İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları Açıklanan: 2,123K  Beklenti: 2.100K   Önceki: 2.438K

Çin “Hong Kong Güvenlik “ Yasasını Onayladı…
Çin, ABD’nin sert bir şekilde karşı çıktığı 'Hong Kong Güvenlik Yasasını' onayladı. Trump yönetimi Hong Kong'un artık özerk olmadığını belirtirken, yasanın ticari statüyü de kapsayan bazı yaptırımları tetikleyebileceği ifade edildi.
 

Ekonomiye Güven Yükseldi…
Türkiye’de Ekonomik güven endeksi Nisan ayında 51,3 iken, Mayıs ayında %20,4 oranında artarak 61,7 değerine yükseldi. Güven endeksindeki artış, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

Almanya’da Enflasyon Geriledi…
*Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (May)  Açıklanan: -0,1% Beklenti: -0,1% Önceki: 0,4%
*Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (May) Açıklanan: 0,6 % Beklenti: 0,6% Önceki: 0,9%

Kaynak İkon Menkul
Hibya Haber Ajansı