Yeni haftanın ilk işlem gününde risk iştahı pozitif

Yeni haftanın ilk işlem gününde risk iştahı pozitif

Vakıf Katılım

BIST100… Yeni Haftanın İlk İşlem Gününde Risk İştahı Pozitif… Haftanın son işlem gününde endeks dar bir bant aralığı içerisinde fiyatlandı. Son dönemde kur tarafındaki gelişmelere hassasiyeti artan endeks Dolar TL kurundaki gelişmelere reaksiyon göstermeye devam etti. Cuma günü kamu bankalarına sermaye enjeksiyonu haberinin etkisinde bankacılık sektörü üzerinden gelen bir fiyatlama vardı. Şirket bazında ayrışma sürdü. Asya piyasaları ve ABD vadelileri yeni haftaya raporlanan vaka sayılarının Mart ayından bu yana en düşük seviyelere gerilemesiyle birlikte artıda başladı. Bu çerçevede risk iştahındaki artışın yurt içi hisse senedi piyasalarına yansımasının olumlu olması, endeksin güne artıda başlaması beklenebilir. Koronavirüs pandemisi sonrasında yurt içinde alınan tedbirler bugünden itibaren kademeli olarak gevşetilmeye başlanılıyor. Normalleşme sürecine yönelik kabine açıklamaları ve 1.çeyrek bilançoları piyasalarında gündeminde olacak. (Şirket Haberleri: İş Bankası birinci çeyrek bilançosunu açıklarken konsolide olmayan net karı 1.45 milyar TL oldu. Beklentiler 1.67 milyar TL olarak gerçekleşeceği yönündeydi. Vakıflar Bankası birinci çeyrekte 1.71 milyar TL konsolide olmayan net kar açıkladı. Beklenti 1.62 milyar TL olarak gerçekleşeceği yönündeydi).

 

 

USDTRY… TL Dolar Karşısındaki Kayıplarını Geri Alma Çabası İçerisinde…ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında dolar global bazda baskı altında kalırken, Dolar TL kurundaki hafta boyunca devam eden yukarı yönlü hareketin sınırlandığı gözlemlendi. Koronavirüs pandemisi sonrasında alınan tedbirler bugünden itibaren kademeli olarak gevşetilmeye başlanıyor. Haftanın ilk işlem gününde risk iştahındaki artışla birlikte TL’nin Dolar karşısında bir miktar güçlendiği gözleniyor. Yeni haftada makroekonomik veriler ve döviz likiditesine ilişkin gelişmeler piyasaların takibinde kalmaya devam edecek.

 

 

EURTRY…Euro TL Kuru 7.66 Seviyelerinde… TL varlıklar risk iştahındaki yükselişten destek bularak yeni haftanın ilk saatlerinde majör para birimleri karşısındaki kayıplarını geri alma çabası içerisinde.

 

 

EURUSD…Dolar Majör Para Birimleri Karşısında Kayıpta… Nisan ayı istihdam verisi pandeminin ABD ekonomisi üzerindeki tahribatını gözler önüne serdi. Nisan ayında işsizlik oranı %16 beklentilerinden daha düşük gelse de %14.7 seviyesine yükselerek tarihin en yüksek seviyelerinde. Tarım dışı istihdam kaybı ise 20.5 milyon oldu. ABD ve Çin’in ticaret anlaşması konusundaki yeniden mutabakatıyla birlikte parite 1.0840 seviyesindeki konumunu kuvvetlendirdi. Yeni haftaya dolar majör para birimleri karşısında zayıf başladı.

 

 

XAUUSD…Risk İştahındaki Yükseliş Altının Ons Fiyatındaki Yükselişi Durdurdu… Ons altın Cuma günü ABD’den gelecek istihdam verisi öncesinde alıcılı bir görünüm sergiledi. Zayıf gelen ABD makroekonomik verileri FED’in 2021 yılında negatif faize geçebileceği beklentilerini kuvvetlendirirken, bu beklentiler altının ons fiyatına destek sağlıyor. ABD ve Çin arasında ticaret anlaşmasına yönelik gerçekleştirilen görüşmeler piyasadaki risk iştahını artırırken altının ons fiyatı haftanın ilk işlem gününde zayıf bir görünüm sergiliyor.

 

 

GLDGR…TL’deki Güçlenmeyle Birlikte Geriledi…Altının ons fiyatındaki gerileme ve TL’deki güçlenmeyle birlikte 388 TL seviyelerine geriledi.

 

 

BRENT...Geniş Bir Bant Aralığında Fiyatlanıyor…Petrol fiyatları arz fazlası endişeleriyle birlikte zayıf görünüm sergiliyor. Geçtiğimiz hafta Brent petrolün varil fiyatı 31 $ seviyelerini test ettikten sonra geri çekilmişti. Piyasalar ekonomilerin yeniden açılma sürecini takip ediyor.

 

 

S&P500…Risk İştahındaki Yükselişten Destek Buluyor…ABD hisse senedi piyasaları istihdam verisinin tarihi yüksek seviyelere çıkmasına rağmen pozitif görünümünü korudu. Koronavirüs vaka sayısının çoğu ülkede Mart ayından bu yana görülen en düşük seviyelere gerilemesi nedeniyle yeni haftanın ilk işlem gününde risk iştahında artış var.


Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı