Önceki günkü kazançlarının bir kısmını sildi

Önceki günkü kazançlarının bir kısmını sildi

Vakıf Katılım

BIST100… Önceki Günkü Kazançlarının Bir Kısmını Sildi…Powell’ın telekonferansı sonrasında global piyasalarda risk iştahı düştü. BIST100 sabah saatlerinde 100,300 puana kadar gelmişti. Avrupa borsalarındaki satışlar derinleşince aşağı yönlü hareketler kuvvetlendi. 98 bin seviyelerine kadar geriledi. Bankacılık endeksinde Avrupa’ya paralel olarak sert satışlar görüldü. Bankacılık ve sanayi sektörü arasındaki ayrışma dikkat çekmeye devam etti. Borsa İstanbul’da BIST100 endeksi günü %0.96 değer kaybıyla 99,193 puandan tamamladı. Bir yandan da Kovid-19 salgınında ikinci dalga endişelerinin artması risk iştahını düşüren bir diğer faktör oldu. Haftanın son işlem gününde Çin’den gelen perakende satış verisi zayıf görünüme işaret ederken, sanayi üretiminde toparlanma sinyalleri geldi. Asya piyasaları, ABD ve Almanya vadelileri yeni işlem gününde haftalık kayıplarını telafi etmeye çalışıyor. Yurt içi piyasaların yurt dışı piyasalara eşlik ederek güne artıda başlaması beklenebilir. Günün devamında ise Almanya ve Euro Bölgesi büyüme verileri, ABD sanayi ve perakende satış verisi takip edilecek.

 

 

USDTRY…Diğer Gelişen Piyasa Ülke Para Birimlerinden Pozitif Ayrıştı… TCMB’nin diğer ülke merkez bankalarıyla yürüttüğü swap görüşmelerinin olumlu yönde ilerlediği haberleriyle Dolar TL kurunda aşağı yönlü seyir devam etti. Geçtiğimiz hafta 7.26 seviyesine ilerleyerek tarihi rekor seviyeleri test ettikten sonra bu hafta 7 seviyesinin altına gerileyen Dolar TL kuru yeni işlem gününün ilk saatlerinde 6.89 seviyelerinde. Swap anlaşması konusundaki müzakereler piyasaların yakın takibinde olmaya devam edecek.

 

 

EURTRY…TL Euro Karşısındaki Kayıplarını Geri Alma Çabası İçerisinde… TL varlıklar bu hafta diğer gelişmekte olan piyasa ülkelerine göre daha iyi bir performans sergiliyor. Başta Çin ve Japonya merkez bankalarıyla TCMB’nin yapabileceği bir swap anlaşması TL varlıklara destek sağlıyor. TL Euro karşısındaki kayıplarını telafi etmeye çalışıyor.

 

 

EURUSD…ABD Başkanı Donald Trump Güçlü Dolar İstiyor…ABD’de işsizlik maaşı başvuruları bir süredir piyasaların yakından izlediği veri akışları arasında yer alıyor. Geçtiğimiz hafta ABD’deki iş kaybı tahminleri aşarak 2.98 milyon oldu. Böylece şirketlerin koronavirüs nedeniyle hizmet vermeye ara verdiği tarihten bu yana toplam 36.5 milyon kişiye ulaştı. Powell’ın negatif faiz konusundaki açıklamaları ve ekonomiye yönelik karamsar bir tablo çizmesiyle dolar güvenli varlık talebinden destek buldu. ABD Başkanı Donald Trump Amerikan Fox kanalına verdiği demeçte güçlü bir dolar istediğini belirtti. Parite 1.0780 seviyelerine geriledikten sonra sınırlı bir yükselişle 1.0810 seviyelerini test etti. Bugün Almanya ve Euro Bölgesi 1.çeyrek GSYİH büyüme oranları açıklanacak. Veri öncesinde Euro zayıflarken, Dolar güçlenme eğiliminde.

 

 

XAUUSD…Güvenli Liman Talebiyle Yükseldi… Powell’ın ABD ekonomisi hakkında karamsar bir tablo çizmesi ve ABD Çin arasında yeniden gerilen ortam güvenli liman alımlarıyla altın fiyatlarına destek sağladı. 1700 $ seviyesine tutunan altın negatif faizin masadan kalkmasına rağmen artan belirsizlik ortamında yükselişe geçti.

 

 

GLDGR… Ons Fiyatındaki Yükselişten Destek Buldu…Gram altın fiyatları altının ons fiyatındaki yükselişten destek buldu. Gram altın haftanın son işlem gününün ilk saatlerinde 385 TL seviyelerinde işlem görüyor.

 

 

BRENT...Global Petrol Talebinde İyileşme Beklentileriyle Yükseldi… Çarşamba günü petrol stoklarının azalması ve global petrol talebindeki normalleşme belirtileriyle birlikte brent petrolün varil fiyatı 31 $ seviyelerine yükseldi. Saudi Aramco’nun satışlarını azaltması ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın talepteki normalleşmeye yönelik söylemleri petrol fiyatlarındaki yükselişin ağır basmasına neden oluyor.

 

 

S&P500…ABD’de Endeksler Günü Artıda Kapadı…Asya pasifik hattında sular ısınmaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump Çin ile imzalanan birinci faz ticaret anlaşmasının yeniden görüşülmeyeceği açıklamasında bulundu. Trump Xi Jinping’le arasının iyi olduğunu, kendisini fazlasıyla hayal kırıklığına uğrattığını ifade etti. NYSE’e kote Çinli şirketlerin inceleneceğini ifade etti. ABD hisse senedi piyasaları işsizlik maaşı başvurularının beklentilerden yüksek gelmesiyle birlikte güne ekside başlarken günün geri kalanında kayıplarını silerek artıya geçti. Yükselişte salgından etkilenen ekonomilerdeki normalleşme ve petrol fiyatlarındaki yükselişe etkili oldu. 3 trilyon dolara varan ekonomiye destek paketinin Temsilciler Meclisinden geçmesi bekleniyor.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı