Orman yangınlarında İHA'lar kullanılacak

Orman yangınlarında İHA'lar kullanılacak

Vakıf Katılım

Bu yıl orman yangınlarıyla mücadelede ilk kez İHA'lar kullanılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) orman yangınlarıyla mücadele için hazırlıklarını tamamladı.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, hazırlıkların risklere göre yapıldığını ve yangınla mücadele için yangın sezonunda araç, gereç ve personelinin büyük bir bölümünün hazır bekletildiğini söyledi.

Orman yangınlarıyla mücadelede 3 temel strateji belirlediklerini aktaran Pakdemirli, ''Bunların ilki önleme, yani yangın çıkmasına mani olacak eğitim ve bilinçlendirme çalışması. Unutmayalım ki orman yangınlarının yüzde 88'i insan kaynaklı ve bu oranın inmesi ancak eğitim, bilinçlenme ve dikkatle sağlanabilir.'' dedi.

İkinci stratejilerinin ise önleme, yani erken uyarı, hızlı ve etkin müdahale olduğunu vurgulayan Pakdemirli, ''Orman yangınlarını tespitte bu yıl ilk defa İHA'lardan faydalanmaya başlıyoruz. Ülke genelinde 776 yangın gözetleme kulesinden ormanlarımızı izliyoruz. Yangından anında haberdar oluyor ve 1.140 noktada konuşlanmış ilk müdahale ekiplerimizle en kısa sürede yangınlara müdahale ediyoruz. Böylece yangınlara ilk müdahale süremizi 12 dakikaya indirdik.'' diye konuştu.

Bakan Pakdemirli, orman yangınlarıyla mücadele için büyük bir planlamaya ve titiz çalışmaya ihtiyaç olduğunu, ekipmanın da oldukça önemli olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

''Yangınla mücadele kapsamında yaklaşık 8 bin araç görev alacak. 300 arazözü de bu yıl yenileyeceğiz. OGM'nin orman yangınlarıyla mücadele ekibi genişliyor. Bu yıl ülkemizde meydana gelebilecek her büyüklükte ve zorluktaki yangına karşı hazırlıkları tamamladık. Orman yangınlarında bu yıl 18 bin 545 personel görev alacak. Bu arkadaşlarımızla beraber, bu yıl alımı yapılacak yeni elemanlar ile ekibimizi daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Yanan ormanlık alanları ilk ağaçlandırma sezonunda yani aynı yıl içinde tekrar ağaçlandırıyoruz. Anayasa gereği bu alanları başka bir maksatla asla kullandırmıyoruz. Ağaçlandırırken asli türlerin korunmasına da dikkat ediyoruz.''


Hibya Haber Ajansı