Pakdemirli, İzmir sektör temsilcileriyle buluştu

Pakdemirli, İzmir sektör temsilcileriyle buluştu

Vakıf Katılım

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, İzmir sektör temsilcileriyle biraraya geldi.

''Söz Sizde'' konferansları kapsamında İzmir sektör temsilcileriyle telekonferansla buluşan 
Bakan Pakdemirli, Covid-19 pandemi sürecinin bölgesel değil küresel olduğunu, bu nedenle, bittiğinde, süreci iyi yönetenlerin, aklını, zekasını, sermayesini, toprağını iyi kullananların, üretmekten korkmayanların, en karlı olanlar olacağını vurguladı.

Pakdemirli, alınan tedbirler ve çiftçilerin de özverisiyle bu süreci en az hasarla atlatan ülkelerden biri olacaklarını bildirdi.

Türkiye'de, daha ilk Covid-19 vakası görülmeden önce alınan önlemler sayesinde gıda arzı noktasında herhangi bir sorun yaşanmadığını ve şu an itibariyle de gıda tedariğinin yeterli düzeyde olduğunu aktaran Pakdemirli, şöyle konuştu:

''Hazineye ait tarıma elverişli atıl arazileri, çiftçilerimize bedelsiz olarak tahsis ederek üretime kazandıracağız. Bu dönemde çiftçilikle ilgilenen, şehirden kırsala yerleşmek isteyen bir kesim var. Onlara da bir fırsat olsun diye bu projeyi başlattık. Hazine arazileriyle ilgili başvuruları il ve ilçe tarım müdürlüklerimiz aracılığıyla alacağız. Ayrıca başvuru kriterlerinde ise gençler, kadınlar ve arazinin bulunduğu köylerde yaşayanlar ile arazisi küçük olanlara pozitif ayrımcılık tanıyacağız. Pilot olarak başlattığımız proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, 14 milyon metrekare hazine arazisi verdi ve bunun devamı da gelecek inşallah. Tahsis edilen bu arazilerde; hububat, baklagiller, yağlı tohumlu bitkiler ve yem bitkileri gibi stratejik öneme sahip ürünlerin ekilmesini de sağlamış olacağız.'' 

- İzmir'e müjde

İzmir'e yeni müjdeleri olduğunu dile getiren  Bakan Pakdemirli, ilk olarak kurulacak meteoroloji gözlem istasyonunu açıkladı.

Meteorolojinin hayatın her anında ve her alanında bulunduğunu belirten Pakdemirli, ''Bu nedenle şimdiden müjdesini vermek isterim. Selçuk Efes Havalimanı'na inşallah otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kuruyoruz. Yine şehrimizde bu yıl içerisinde 32 birimde 2/B orman kadastro çalışması yapacağız. 3 ilçemizde de 26 bin dekar alanda mera ıslah çalışması yapacağız.'' dedi.

Pakdemirli, şöyle konuştu:

''İzmir'de Sakız, Kıvırcık ve Pırlak koyunları ile Türk Saanen keçisini de soy kütüğü kapsamına alıyoruz. Soy kütüğü kaydı tutulan işletmelere hayvan başına 100 TL, bu işletmelerden koç ve teke alan yetiştiricilere 500 TL destekleme ödemesi yapacağız. Hatırlarsanız kaliteli damızlık ihtiyacının karşılanabilmesi için İzmir’imize yaklaşık 1 milyon lira hibe ile damızlık düve üretim merkezini kazandırmıştık. Düve alım desteği kapsamında da inşallah 37 yetiştiricimize 1,2 milyon Liralık destekleme ödemesi yapacağız. Tabi bu arada taşkın ve sel felaketlerinden şahsen de zarar görmüş biri olarak, bu konunun İzmir'in ne kadar canını yaktığını biliyorum. Bu kapsamda İzmir'de toplam maliyeti 47 milyon lira olan 4 adet taşkın koruma tesisinin inşaat ihalelerini, bu yıl içerisinde yapacağımız haberini de vermek isterim. İnşaat ihalesini yapacağımız projelerimiz, 1. Kemalpaşa Nif Çayı Islahı 1.Kısım 2. Karaburun Küçükbahçe Mahallesi Taşkın Koruma Tesisi, 3. Karaburun Küçükbahçe Mahallesi Kurfal ve Sulu (Eğriliman) Dereleri Islahı ve 4. Foça Deniz Üs Komutanlığı İçerisinden Geçen Dere Yataklarının Islahı. Ayrıca Kiraz ilçemizde inşaat çalışmalarına başladığımız, Akpınar, Çınarlıdere ve Avunduk Mahallesi Çınarcık Deresi Islahı ile mahallelerimizi de taşkınlardan koruyor olacağız. Hayırlı, uğurlu olsun. Diğer taraftan Tire'de, 14 Mart 2019 tarihinde temelini attığımız, 10 milyon dolar yatırım bedelli Tarım Kredi Yem Fabrikası'nı da inşallah temmuz ayı itibariyle hizmete almayı planlıyoruz. Bu büyük yatırım sayesinde, regülasyon görevimizi daha iyi şekilde yerine getirecek, çiftçimize daha ucuz ve kaliteli yem temini sağlayacağız.''


Hibya Haber Ajansı