Tetra Bilişim Yönetim Kurulu Başkanı Geylani Gani:“Koronavirüs indirimi” virüs bulaştırabilir”

Tetra Bilişim Yönetim Kurulu Başkanı Geylani Gani:“Koronavirüs indirimi” virüs bulaştırabilir”

Vakıf Katılım

Siber saldırganlar, koronavirüs gündemini kullanarak bilgisayar kullanıcılarını tuzağa düşürmeye başladı. Bilgi Güvenliği Uzmanı ve Tetra Bilişim Yönetim Kurulu Başkanı Geylani Gani, “Yapılan araştırmalara göre; koronavirüs hakkında bilgi sunan sitelerin yüzde 93’ü zararlı yazılım barındırıyor, 2 bin 200’den fazla web sitesi ise şüpheli konumda bulunuyor. Bu siteler “Koronavirüs indirimi, tüm ürünlerde yüzde 10” sloganını kullanarak kullanıcıları tuzağa düşürüyor.” diye uyarıyor.

Geylani Gani, “Koronavirüs gündeminden faydalanarak kullanıcıları sahte e- postalar üzerinden tuzağa düşürmeye çalışanlar, şimdi de koronavirüs indirimi formülü geliştirdiler. “Koronavirüs indirimi, Virüsten kim öldü?”, “Korona mutasyona uğradı, daha da tehlikeli oldu!” gibi merakımızı cezbeden sloganlara sahip linkler paylaşıyorlar. Bu linklere itibar etmeyin!” diyor.

Hayatımızı esir alan koronavirüs, siber saldırganların yeni tuzağı olarak karşımıza çıkıyor. Siber saldırganlar, “Koronavirüs İndirimi” sloganının yanı sıra, merak uyandırıcı içeriklerle bilgisayar kullanıcılarının şahsi bilgilerini ele geçirmeye çalışıyorlar. Tıkladığınız bir web sitesi ya da pop- up ya da aldığınız bir e-posta kişisel bilgilerinizi saldırganlara ulaştırabilir!

Bilgisayar kullanıcılarını saldırganların yeni tuzağı hakkında uyaran Bilgi Güvenliği Uzmanı ve Tetra Bilişim Yönetim Kurulu Başkanı Geylani Gani, “Koronavirüs mutasyona uğramış ve daha güçlü hale gelmiş, yeni veriler linktedir.”, “İstanbul’da virüsten ölenlerin yaşadığı yerler ve isimleri linktedir.” içerikli linklere tıklamadan önce kaynağını araştırın. Bunlar kişisel bilgilerinizi ele veren yeni bir tuzak olabilir.” Dedi.

Merakınız sizi tuzağa düşürebilir!

Geylani Gani, “Araştırmalara göre, koronavirüs hakkındaki merakımız bizi tuzağa düşürüyor. Öyle ki virüs hakkında bilgi sunan sitelerin yüzde 93’ü site zararlı yazılım barındırıyor, 2 bin 200’den fazla web sitesi ise şüpheli konumda bulunuyor. Bu sitelerin bazılarında “Koronavirüs İndirimi” sloganıyla kullanıcıları ağlarına düşürüyorlar.” dedi.

Siber saldırılara karşı toplumsal bilinç ve farkındalık düzeyimizin artırılmasının önemine işaret eden Geylani Gani, “Korku, merak ve evde kalmanın verdiği sıkılma durumu farkındalığımızı zayıflatıyor ve tıkladığımız web sitesini, epostayı, pop-up tıklarken neleri kaybetmek üzere olduğumuzu düşünmüyoruz. Bilgi edinmek isterken, kişisel bilgilerimizi deşifre edebiliriz.” diyerek 8 adımda virüsten korunmanın yollarına ilişkin yol haritası sundu:

8 adımda koronavirüsten korunmanın yol haritası

  • Mobil cihazlarınıza yüklemek istediğiniz uygulamaları, mutlaka Google Play veya Apple Store’dan indirin.

  • Mobil cihazlarınızın ve bilgisayarlarınızın işletim sistemlerini güncel tutun.

  • Güvenliğinden emin olmadığınız kablosuz ağlara bağlanmayın.

  • Cihazlarınızı korumak için, güvenilir yazılım firmalarına ait antivirüs yazılımları kullanın

  • Özellikle içinde bulunduğumuz bu dönemde; Koronavirüs, Salgın, Maske, Çok Önemli, Karantina, Aşı, Tedavi gibi anahtar kelimeler içeren; korku ve paniğe yol açan, bir linke tıklamanızı veya bir aksiyon almanızı isteyen iletilere itibar etmeyin

  • Korona, virüs, kazanç, covit19 gibi tetikleyicilerle kişisel bilgilerinizi ele geçirmeye çalışan sitelere karşı dikkatli olun.

  • Arama motorları üzerinden giriş yaptığınızda web sitesinin adresini ve sertifikayı mutlaka kontrol edin. Sertifikayı sitenin adres çubuğundaki kapalı kilit ikonu temsil eder. Sertifikada kilit ikonu görmediğinizde kesinlikle işlem yapmayın.

  • Sertifika kilidini gördüğünüz web sitelerinin uzantılarını dikkatlice inceledikten sonra işlem yapın.


Hibya Haber Ajansı