Hacimde artış

Hacimde artış

Vakıf Katılım

ABD'de işgücü sayısı Mart sonunda 163 milyonken 155.7 milyonu iş sahibiydi. İşsiz sayısı 7 milyona, işsizlik oranı % 4.4e çıkmıştı. Çıkmıştı çünkü yılbaşında ABD'nin 50 yıllık en düşük işsizlik oranı % 3.5 lardaydı. Nisan'da işsiz sayısı 23 milyona çıktı. Mayıs sonunda ise 21 milyona geriledi. Muhtemelen bugün açıklanacak olan Haziran verisinde çok daha fazla kişinin istihdam edildiğini göreceğiz. (Not: ABD doğum günü kutlamaları için yarın tatil olacak)

 

ABD’de dün açıklanan ADP özel sektör istihdamı verisi, error verdi. Çünkü Mayıs ayı verisi 2.76 milyon düşüşten 3.065 milyon artışa revize edildi. Haziran için 2.37 milyon artış var dedi. Önceki aydaki sapmayı görünce bu pek güvenilir gözükmeyebilir. Bugünkü veriler daha doğru sonucu verecektir. Sadece tarım dışı olarak bakarsak orda da beklenti aralığı geniş ancak ortalama 3 milyon artış bekleniyor.

 

Bir de şu önemli; Haziran'a başlarken ABD'de siyahların gösterileri gündemdeydi. Şimdi bu yatışmış gözüküyor. Ancak Mayıs istihdam verilerinde toplamda 2 milyonluk istihdam artışına karşın siyahların ve Asyalıların işe geri dönemediği net olarak görülüyordu. Bu yüzden anketlerde Demokrat Parti adayının hiçbir şey yapasına gerek kalmadan Trump'ın önüne geçmesi dikkat çekiyor. ABD'den Trump'ın borsa endekslerini yükseltmek için çabasını, kazanması için tek şans olarak gören yorumlar geliyor.

 

Dün Borsa İstanbul'da BIST30 hisselerinde açığa satışın başlaması ile işlem hacminde artış yaşandı. 19 Haziran Cuma günü Pay piyasasında 36 milyar TL ile hacim rekoru kırılmıştı. Dün 34.5 milyar TL'ye ulaştı. BIST'in yüksek hacimle yükselen trende devam etmesi olumlu görülebilir. Bugün TCMB'nin 14:30'da açıklayacağı haftalık portföy yatırımlarında da hisseye yabancı para girişinin devam ettiği görülebilir. Bugünün bir gündemi de Danıştay’ın Ayasofya kararı olarak izlenecektir.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüş ve arkasından başlayan ralli ile 116 bine kadar ulaştı. Kâr satışlarında geçiş noktası olarak yılbaşı seviyesi olan 114,425 izlenebilir.

 

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı