ABD – Çin arasındaki gerilim ve salgına dair gelişmeler izlenecek

ABD – Çin arasındaki gerilim ve salgına dair gelişmeler izlenecek

Vakıf Katılım

Piyasa Gündemi

Geçen haftanın son bölümünde zayıf gelen ekonomik veriler ile finansal sonuçlar, bir süredir toparlanma kaydeden risk iştahı ve küresel piyasalar üzerinde baskı oluşturdu. Virüsün kaynağı konusunda ABD – Çin arasındaki gerilim ile salgına dair gelişmeler yakından izlenecektir. Bugün açıklanacak TÜFE rakamının aylık bazda %0,65 oranında artış kaydetmesi beklenirken, bizim beklentimiz aylık bazda %0,80 artış olması yönünde.

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler  
     
•    10:00 Türkiye – İmalat PMI Önem: Yüksek
•    10:00 Türkiye – TÜFE / ÜFE Önem: Yüksek

BIST-100 Güne Başlangıç

Zayıf gelen ekonomik veriler geçen haftanın ikinci yarısında piyasalar üzerinde baskı oluşturdu. 1 Mayıs nedeniyle Türkiye ve Avrupa borsaları cuma günü işlem görmedi. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun hafta sonu yaptığı açıklamasında virüsün kaynağının Vuhan’daki laboratuvar olduğunu ifade etmesi de piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor. ABD borsaları cuma gününü %3’lere yaklaşan düşüşlerle tamamlarken, bu sabah ABD vadelilerinde satıcılı seyir devam ediyor. Japonya ve Çİn borsaları tatil nedeniyle bugün işlem görmeyecek. Avrupa borsalarının güne satıcılı bir açılışla başlamaları bekleniyor. Endeks kapanışında 6,98 – 6,99 aralığında bulunan Dolar/TL, bu sabah 08:40 itibariyle 7,01’li seviyelerden işlem görmekte. BIST- 100 Endeksi’nin güne satıcılı bir açılışla başlamasını bekliyoruz. 

BIST-100 Strateji

Mart ayının son haftası 82.500 civarından başlayan yükseliş trendi geçtiğimiz hafta da devam etti. perşembe günü bu trendin altına sarkan endekste kapanış bu trendin hemen üzerinde gerçekleşti. Perşembe günü Borsa İstanbul kapandıktan sonra ve Cuma günü açık olan borsalarda satışların devam ettiği görüldü. Yeni haftaya başlarken de satışların devam ettiği görülüyor. Bu görünüm altında BIST 100’ün de yeni aya satıcılı bir başlangıç yapması olası görülüyor. 100 bindeki psikolojik desteğin altında ilk güçlü desteğin 97.500 civarında bulunduğu endekste, ay içindeki en güçlü destek 94.500 civarında bulunuyor. Yeni aya başlarken görülen olumsuz havaya karşın endeksin geçtiğimiz haftanın zirve seviyesi olan 102.328’i geçmesi alımların güçlenmesini sağlayacaktır.

Kaynak:Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı