AMD mobil işlemcilerde enerji verimliliği konusunda büyük başarı

AMD mobil işlemcilerde enerji verimliliği konusunda büyük başarı

Vakıf Katılım

— 2014 yılında belirlenen hedefi büyük oranda geçen yeni AMD Ryzen™ 7 4800H, hedefin belirlendiği günden 31,7 kat daha verimli —

 

AMD, 2014 yılında ilk defa duyurduğu 2020 yılına kadar mobil işlemcilerini 25 kat daha verimli hale getirme hedefini 25x20’ye ulaşıp geride bıraktığını açıkladı. Dizüstü bilgisayarlar için lider performans ve sıra dışı verimlilik sunan AMD Ryzen™ 7 4800H mobil işlemci, 2014’te belirlenen enerji verimliliği değerini 31,7 kat daha artırarak geliştirdi. Daha verimli çalışan işlemciler, daha iyi pil ömrü, daha iyi performans, daha düşük enerji maliyeti ve bilgisayar kullanımının çevreye daha az etkisi olması anlamına geliyor.

 

AMD CTO’su ve Yönetici Başkan Yardımcısı Mark Papermaster, konu ile ilgili şunları söyledi: “İşlemcilerimizde her zaman verimliliğe odaklandık, ancak 2014 yılında bu özelliğe daha fazla vurgu yapmaya karar verdik. Mühendislik ekibimiz bu hedef için bir araya geldi ve 2020 yılında enerji verimliliğini 25 kat artırmaya yönelik bir yol haritası çıkardı. Hedefimizi geçmeyi başardık ve 31.7 katlık bir ilerlemeyle oyun ve ultra ince dizüstü bilgisayarlarda rakipsiz performans, grafik ve uzun pil ömrüne sahip olduk. Mühendislik ve kurumsal ekiplerimizle ne kadar gurur duysak az.”

 

İşlemciler için enerji verimliliği, tüketilen birim enerji başına yapılan işle ölçülüyor. 25x20 hedefine ulaşmak için AMD, oldukça bütünleşik ve verimli bir SoC mimarisi geliştirmeye odaklandı. Bu mimaride gelişmiş, gerçek zamanlı güç yönetim özellikleri ve silikon seviyesinde güç optimizasyonları yapıldı. AMD bu sayede 2014’ten 2020’ye, verilen bir görev için ortalama işlem süresini %80 azaltırken, güç tüketimini de %84 oranında azaltmayı başardı. Bir örnekle açıklamak gerekirse, 2014 model 50 bin AMD dizüstü bilgisayarı 2020 modelleriyle değiştiren bir işletme, beş kat daha fazla işlem gücüne, %84 daha az enerji tüketimiyle sahip olurken, 1.4 milyon kilovat saatlik elektrikten tasarruf elde edebiliyor. Bu da 971000 kg’lık bir karbon salınımına, yani 10 yaşına kadar yaşamış 16000 ağaç anlamına geliyor.

 

25x20 enerji verimliliği hedefi, sadece daha iyi bir kullanıcı deneyimi değil, AMD’nin sürdürülebilirlik konusundaki liderliğini de güçlendiriyor. AMD 25x20 hedefi gibi daha önce de Science Based Targets insiyatifi tarafından “bilim tabanlı hedef” olarak onaylanmış, iklim koruma hedefi bulunan ilk yarı iletken şirketidir.

 


Hibya Haber Ajansı