Güzel günler göreceğiz, güzel, güneşli günler

Güzel günler göreceğiz, güzel, güneşli günler

Vakıf Katılım

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, salgını kontrol altına aldıklarını belirterek, ''Sosyal hayatı da kontrol altına aldıklarında güzel günler göreceğiz, güzel, güneşli günler.'' ifadesini kullandı.

Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

Türkiye'nin dünyanın gündeminde olduğunu, başarı öyküsünün dünyanın ekranlarına taşındığını, dünyanın gözünün Türkiye'de olduğunu aktaran Koca'nın konuşmasından satır başları şöyle:

- Bu başarının sebebi 83 milyondur. Eğer tedbirlere uymasaydınız bu başarıyı sağlayamazdık. Başarının sahibi tedbirlere uyduğunuz sürece sizlersiniz.

- Koronavirüs salgını 2. Dünya Savaşı'ndan sonra bütün dünyanın konusu olan olaydır. 2. Dünya Savaşı'ndan beri en fazla küresel can alan olaydır. Koronavirüs küresel dünyanın küresel salgınıdır.

- Türkiye günlük koronavirüs tablosu, dün çok daha iyi bir tabloydu. Şüphelilere test yapılması, bulaşma hızını düşürmüştür, yeni vaka sayıları azalmıştır.

- Sayıları 6 bin 239'a ulaşan filyasyon ekiplerimiz, ilk vakadan bugüne riskli, yani 1 hastayla teması olmuş 722 bin kişiye ulaştılar.

- Salgın kontrol altındandır.

- Tedbirsiz davranmak, tehdidin ortadan kalktığı yanılgısına düşmektir.

- Virüs içimizde bulunmaya devam edecektir.

- Salgın hastalıklar fırsat tutkunudur. Tedbirsiz bırakırsak 1 ay önceki halimize geri dönebiliriz, örnek olduğumuz dünyaya ders olabilecek hale gelebiliriz.

- Virüsten korunmamızı sağlayacak kuralları askıya alarak alışveriş kuyruğuna girmek, pazar kalabalığına karışmak risktir.

- Bu diyette iken çikolata yemeğe yada çarpıntı yapacağını bile bile çay içmeye benzemez.

- Belirti göstermeyen birisinden bile hastalığı kapabilirsiniz. Dışarıya maskesiz çıkmak, yarı açık şekilde maske kullanmak sorumlulukla bağdaşmaz.

- Süreç bir tipik normalleşme değil, eski günler tam olarak geri dönmüyor. Bu dünya Wuhan öncesi dünya değil, yeni imkanlar ve normaller keşfediyoruz. Gençlerimize ve fikirlerine ihtiyacımız var.

- Yeni normalimizde AVM, pazar, stadyum kabalalıkları, 3 kişinin oturduğu koltuklar, tam kapasite çalışan asansörler olmamalıdır.

- Bizler buna kontrollü sosyal hayat diyoruz. Kontrollü sosyal hayat, riskli ortamlardan uzak durmak, günlük hayatımızı riski minimize edecek şekilde düzenlemektir.

- Ulaşımda yeni bir oturma düzenine gidilmesi kaçınılmazdır.

- Hayatımızı mümkün olduğu kadar evde sürdürmeye çalışalım.

- 'Hayat Eve Sığar' uygulaması, sizi olası riskler konusunda bilgilendiriyor. Gitmek istediğiniz yerde son 3 gün içinde tanı konmuş hasta varsa uygulama sizi uyarıyor.

- Bugün kullanıcısı sayısı 10 milyonu bulmuştur.

- Virüsün bulaşma kabiliyeti yüksektir. Kontrollü sosyal hayat, riskli ortamlardan uzak durmak, günlük hayatımızı da riski minimalize edecek şekilde düzenlemektir.

- Geride bıraktığımız 8 hafta, eğer bugünlerde dikkatsiz davranırsak, gelecek için fazla anlam ifade etmeyebilir.

- Salgını kontrol altına aldık, sosyal hayatı da kontrol altına alırsak güzel günler göreceğiz, güzel, güneşli günler.

- Nasıl bir özellikle sezonun açılmasıyla tedbirlerin devam edebileceği ile ilgili plan yapıldı.

- Turizm Bakanlığımız ile geliştirdiğimiz yaklaşımlar oldu.

- Bayramdan sonra kontrollü olmak kaydıyla yurtdışından gelişleri test yaparak götürme eğilimindeyiz.

- PCR testi ile bunları yapmak istiyoruz.

- Kuralların asla ve asla ihlal edilmemesi gerekiyor.

- 83 milyonun sağlığı önemli burda, bu sadece bir kişinin sağlını ilgilendiren bir konu değil bu toplum sağlığını ilgilendiriyor.

- Kimsenin kurallara uymama gibi bir hakkı yok, 'bana bir şey olmaz' sözünün üzeri çizilmeli.

- 83 milyonun bugüne kadar gösterdiği hassasiyeti aynı kararlılıkla, özellikle bu dönemin kontrollü sosyal hayat olduğunu ve bu dönemin en önemli kuralının maske ve sosyal mesafe olduğunu hepimiz bilmeliyiz, hepimiz birbirimize hatırlatmalıyız.

- Bağışıklık haritası için 150 bin kişinin kimler olduğu tespit edildi.

- PCR'a ilave antikor testini yapmak istiyoruz. Kişiler tespit edildi. Dünyaya örnek olacak bir çalışma olacak.

- Aile sağlığı merkezleri ile ilgili ben özellikle mart-nisan-mayıs aylarında ek ödeme yapılması konusunda daha önce yapılabileceğini söylemiştim. Yapılması noktasında bir çalışma içindeyiz.

- Haziranda LGS, YKS'nin yapılıyor olmasının bir hareketliliğe sebep olacağını düşünüyoruz.

- Yüz yüze finallerin yapılacak olmasının kaygı yaratacağı izlenimi oluştu.

-Yüz yüze yapılmadan, olabildiğince online sınavların yapılması yaklaşımına YÖK de aynı günde karar vererek yüz yüze yapılmaması kararı alındı.

- 2019-20 için yüz yüze sınavlar olmayacak.
-

- Camilerin açılması ile ilgili, doğrusu, dünyada yer yer bazı uygulamaların olduğunu biliyoruz.
- Türkiye'de de salgının seyrine göre gündeme gelebilir. Önümüzdeki dönem gündeme gelebilir, gelirse gündeme tedbirleri olması kaydası ile tekrardan açılabilir.

- Pandemi hastanelerinden bahsedeyim. Bu hastaneleri çok amaçlı ve kalıcı hastaneler olarak düşünüyoruz demiştim.

- Biz özellikle deprem için, afetler için, salgın için hastanelerimiz var mı? Yeri geldiğinde bu anlamda pisti ile deprem ve afet döneminde de sizin kullanabileceğiniz hastaneler olarak kullanılıyor olacak.

- Bunu sadece pandemi dönemi hastanesi olarak düşünmedik. Sağlık turizmi içinde kullanmak istiyoruz ve kullanabiliriz.

- Çok net söyleyeyim, salgının seyrinde öngörülebilir derken bizim öngördüğümüz, yani, biz, toplumdaki haraketliliğe göre, bu salgının önümüzdeki günlerde nasıl seyredebileceğini tahmin edebiliyoruz.

- O hareketlilik doğrultusunda baktığımızda, bir önceki hafta, 12 Mayıs için söylüyorum, bir önceki hafta biz o hareketliliğin arttığını gördük.

- Özellikle, normalleşmenin başladığı hafta başı yoğun bir hareketlilik oldu, o hareketlilikle birlikte, biz 1 hafta 10 gün sonrası için yani bu günlerde bu değişimin olabileceği beklentisindeydik.

- Kast ettiğimiz oydu. Bu günlerde daha dengeli bir tablo bekliyoruz, daha sonraki günler aşağıya doğru inişi olduğu şeklinde bir beklentimiz var. Bu tahminden öte, verilere dayalı.


Hibya Haber Ajansı