Yurtiçinde pozitif hava korunuyor

Yurtiçinde pozitif hava korunuyor

Vakıf Katılım

Küresel piyasalar korona virüsün yayılma hızının artması ve ekonomideki toparlanma çabaları arasında yön bulmakta zorlanırken yurtdışında varlık fiyatlarının haftaya ağırlıklı olarak durgun bir başlangıç yaptığını gördük. Küresel piyasalarda geri çekilmelerin yaşandığı dönemlerde bile önemli bir baskı hissetmeyen yurtiçinde ise iyimserlik ön planda kalmaya devam ediyor. Bu noktada kazanılan momentum ve hisse senetlerine olan ilginin artması yukarı yönlü eğilimi belirgin şekilde destekliyor. Dolayısıyla küresel çapta büyük ölçekli bir satış baskısı oluşmadıkça içeride pozitif havanın korunmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Yeni güne başlarken ise Beyaz Saray Ticaret Danışmanı Navarro'nun Çin ile ticaret anlaşmasının sona erdiğine yönelik açıklamalarının ardından piyasalara gelen satış açıklamanın hem Navarro hem de Trump tarafından düzeltilmesi ile geri alındı. Bu kapsamda Asya piyasalarındaki pozitif rakamları Avrupa’nın da takip etmesi bekleniyor.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul yukarı yönlü eğilimini sürdürüyor. Bankacılık sektöründeki güçlü yükseliş öncülüğünde haftaya oldukça pozitif bir başlangıç yapan BIST-100 endeksi 115 bin seviyesinin de üzerinde kapanış yapmayı başardı. Uzun süredir olduğu gibi endeksin teknik görünümünü pozitif bulmaya devam ediyoruz. Özellikle 116 bin ara direncinin de aşılması halinde daha yüksek seviyelere kapı açılacağını düşünüyoruz. Bu yönde senaryonun gerçekleşmesi halinde ise yılın başından bu yana geçen süre zarfında sanayi endeksinin gerisinde kalan bankacılık endeksinin performansının biraz daha ön plana çıkması beklenebilir.

EUR/USD destek bölgesinin üzerinde tutunuyor. Korona virüsün birçok ülkede yeniden yayılmaya başlamasının ekonomik aktivitedeki toparlanmayı tehdit ediyor oluşu doları destekleyen bir zemin yaratıyor. Bu durum kaçınılmaz olarak parite üzerinde baskı oluştururken zaman zaman önemli bir destek noktası olan 1,12’nin altına doğru sarkmalar görüyoruz. Ancak paritenin şimdilik bu tip geri çekilmeleri karşılamakta ciddi bir sorun yaşadığını söyleyemeyiz. Bu da daha sert bir kırılmanın gerçekleşmesine izin vermiyor. Diğer taraftan yukarıda ise 1,1300 aşılabilmiş değil. Dolayısıyla bant hareketi sergileyen paritenin henüz net bir yön tayin ettiğini düşünmüyoruz.

USD/TL’de 6,85 civarındaki seyir sürüyor. Hisse senetlerinin performansı yurtdışından pozitif ayrışıyor olsa da aynı etkiyi TL’de göremiyoruz. Hatta son bir aylık performanslar göz önünde bulundurulduğunda TL’nin negatif bir tablo çizmesi dikkat çekiyor. Bunda korona virüsün önemli bir endişe kaynağı olarak kalmasının ve bunun da yatırımcıları kırılgan olarak kabul edilen para birimlerinden uzaklaştırmasının önemli oranda payı olduğunu söyleyebiliriz. Teknik açıdan bakıldığında ise kurun 6,80’e yaklaşması durumunda kısa vadeli indikatörler de lehte hareket edeceğinden TL üzerindeki baskının hafifleyeceğini düşünüyoruz. Aksi bir senaryoda ise yukarıda 6,86’yı ilk direnç olarak izlemeye devam edeceğiz.

Ons altın 1750 doların üzerinde güç toplamaya çalışıyor. Korona virüsün yayılma hızının yeniden artması yatırımcıları tedirgin ederken artan güvenli liman arayışı ons altının güçlü bir performans sergilemesini sağlıyor. Altına yönelimin artması ile kısa vadeli indikatörler de ivme kazanmış durumda. Bu kapsamda 1750 doların üzerinde kalınması halinde 1770 doların bir sonraki hedef olacağını düşünüyoruz. Ancak altındaki hareketlerin risk iştahı ile doğrudan bağlantılı olduğunu ve bu kapsamda haber akışına karşı hassasiyetin yüksek olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Dolayısıyla iyimser haber akışına altın kâr satışları ile cevap verebilir.

 

Kaynak ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı