Büyük tehlike: Koronavirüs ABD sağlık sistemini çökertebilir

Büyük tehlike: Koronavirüs ABD sağlık sistemini çökertebilir

Vakıf Katılım

Koronavirüs salgını, ABD'de sağlık sisteminin çökmesi gibi büyük bir tehlikeyi gündeme getirdi. 

Alnus Yatırım'ın müşterilerine gönderdiği ve bugün Hibya Haber Ajansı'nda yayımlanan raporunda, koronavirüs salgınının İtalya'da olduğu gibi ABD'de yayılması halinde,  10 Mayıs’a kadar ABD’de tüm sağlık tesisleri dolacağı ve sağlık sisteminin kitleneceği vurgulanıyor. Raporda, “Daha da salgın devam ederse ABD sağlık sistemi çökebilir. Bu senaryoya göre koca eyaletlerin karantina altına alındığı görülebilir” deniliyor.

Aynim Yatırım'ın bugünkü raporunda yer alan ilgili bölüm şöyle:

 

Ana stratejisi daima krizi ülkesinden uzakta tutmak olan ABD, bugüne kadar ne yaptıysa bugün ona engel olmakta. Şöyle anlatalım: ABD’de 330 milyon kişi yaşıyor. Nüfusun çoğu çalışmakta ve işsizlik tarihin en düşük seviyelerinde geziyor. Ancak ülkenin sağlık sistemi özel sektör üzerine kurulu. Sağlık sigortaları, yüksek primle yüksek giderleri karşılıyor. Obama, sigorta hakkı olmayanlara sigorta imkanı sağlayacağını vaadederek başkan olmuş ve Obamacare denen yasa ile 50 milyon sigortasız insanın en azından yarısı sigortalı hale gelmişti. Cumhuriyetçi başkan Trump, fakirlere sigorta yasasını iptal ettirmek istedi ama senatoda 2017 Temmuz’da kılpayı başaramadı.

Şimdi ABD’de virüs testi için ortalama 3 bin dolarlık maliyeti sigorta şirketin karşılarsa sorun yok ama sigortasız 20-25 milyon (ülkenin % 7si) o parayı nasıl verecek? ABD’deki bireysel iflasların 2/3’ü, evsizlerin çoğu sigorta yükünü karşılayamayanlar zaten. İşte bugüne kadar karşı olduğu kesime karşı Trump’ın çıkmazı.

Sigortasızlara devlet desteği verilmediği sürece ABD’de çok hızlı yayılma potansiyeli var.  Bir çalışmaya göre İtalya’daki yayılma aynen ABD’de olursa 10 Mayıs’a kadar ABD’de tüm sağlık tesisleri doluyor ve sağlık sistemi kitleniyor. Daha da salgın devam ederse ABD sağlık sistemi çökebilir. Bu senaryoya göre koca eyaletlerin karantina altına alındığı görülebilir.

Dün akşam Trump, Avrupa’dan gelen uçakları 30 günlüğüne durdurdu. FED de dolar likiditesini artırmak için repo limitlerini artırdı. 18 Mart toplantısında yada öncesinde faiz indirimi de bekleniyor.

Şimdi, dünya nefesini tutmuş, ABD’de yayılmanın trendini izleyecek. Ama paragöz Amerika sağlık sistemi, piyasaları korkutmaya devam ediyor. Dünden beri satışların yaygınlığı sürüyor. G. Kore, Tayvan, Çin gibi ülkeler salgını yavaşlatmayı başardı. Önümüzdeki bir ayda Avrupa ve ABD de yavaşlatırsa büyük başarı olur ve global kriz kısa sürebilir. 

 


Hibya Haber Ajansı