Zayıf risk iştahıyla haftaya başlıyoruz.

Zayıf risk iştahıyla haftaya başlıyoruz.

Vakıf Katılım

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Küresel çapta önlemlerin gevşetilmeye başlanmasının yarattığı iyimserliğin arka planda kaldığını gözlemliyoruz. Bu hafta küresel tarafta açıklanacak (PMI'lar, ABD tarım dışı istihdamı) gibi önemli makro veriler de piyasaların ekonomilerdeki genel görüntüye odaklanmasına neden olabilir ki borsalar için iyi geçen nisan ayının ardından mayıs ayının ilk günleri satıcılı geçebilir. Ayrıca, ABD - Çin gerilimi de piyasalar için negatif haber akışı olarak takip ediliyor.  Cuma günü %3'e yakın değer kayıplarıyla günü kapatan ABD borsaları bu sabah vadelilerde %1'e yakın satıcılı. Kırılgan ortamda zayıf bir görüntü sergileyen Gelişmekte Olan Ülke para birimleriyle birlikte Dolar  /TL de 7,0 seviyesinin hafif üzerinde seyrediyor. Cuma günkü fiyatlamalar da dikkate alınırsa BIST100 endeksi güne %1,5 civarında satıcılı bir görüntüyle başlayabilir ve gün içerisinde 100bin seviyesinin altında olası satıcılı seyrini koruyabilir. Satışların derinleşmesi durumunda ise ana destek  98bin civarında. Bu hafta yurtiçinde takip edilecek makro veriler (bugün imalat PMI ve enflasyon ön plana çıkıyor) dışında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, koronavirüs salgını ve ekonomiye etkilerini değerlendirmek üzere, 6 Mayıs Çarşamba günü küresel yatırımcılarla yapacağı telekonferans yakından izlenecektir.

 

 

MAKROEKONOMİ

                                  
ABD-Çin gerilimi ve bilanço sezonunun izleneceği haftaya başlıyoruz. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, koronavirüs salgınının Çin'de bir laboratuvar kaynaklı yayıldığı iddiasını tekrarladı ve "Nereden çıktığı konusunda çok büyük kanıt var" dedi. Çin ve Japonya'daki tatilin de etkisiyle bugün Asya'da hacim zayıf, endeksler ise ABD'nin iddiaları ile birlikte ekside işlem görüyor. Dolar endeksi haftaya gücünü koruyarak başladı.
 
Merkez Bankası, 2020 yıl sonu enflasyon tahminini 0,8 puan aşağı güncelleyerek %8,2 seviyesinden %7,4 seviyesine çekti.  2021 yılı enflasyon tahmini ise %5,4 seviyesinde korundu. 2020 yılı için petrol fiyatları ortalama 60,0 ABD dolarından 32,6 ABD dolarına düşürüldü, işlenmemiş gıdanın son dönem eğilimleri ve turizmde öngörülen yavaşlama dikkate alınarak %11 olan gıda enflasyonu beklentisi %9,5'e çekildi.

  • Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal,  halihazırda swap ilişkisi olan merkez bankalarıyla ilişkileri güçlendirmek yönünde görüşmeler yaptıklarını ve yeni swap hattı kurulması yönünde de görüşmelerin devam ettiğini vurguladı. IMF ile de herhangi bir kaynak veyahut swap girişimleri olmadığını da sözlerine ekledi. BDDK'nın swap adımının volatiliteyi sınırlamak için atıldığını ve söz konusu swap düzenlemesiyle kendi swap görüşmelerinin ilişkilendirilemeyeceğini belirtti. Uysal, BDDK'nın son dönemdeki aktif rasyosu uygulamasıyla ilgili olarak, bankaların TCMB ile yaptığı swapların arttığını gördüklerini belirtti. Uysal, reel faizlerin seviyesine ilişkin olarak, tüm dünyada reel faizlerin aşağı gelmiş durumda olduğunu, reel faizde beklenen enflasyonun referans alınması gerektiğini belirtti.

Bu hafta yurt içinde bugün imalat PMI, enflasyon verileri, salı günü reel efektif döviz kuru, cuma günü ise nakit bütçe dengesi takip edilecek.

  • Nisan ayına ilişkin TÜFE'nin aylık %0,65 artış sergilemesi yıllık TÜFE'nin %11,86 seviyesinden %10,74 seviyesine gerilemesi beklenmekte. TL'deki değer kaybına rağmen emtia fiyatlarındaki aşağı yön ve toplam talep koşullarının zayıf seyri sonucu negatif çıktı açığıyla birlikte enflasyonda bu sene aşağı yönlü bir senaryo ağırlık kazanıyor. Merkez Bankası da, temmuz ayından sonra enflasyondaki düşüşün daha hızlı gerçekleşeceğini vurguluyor.  Enflasyon verisi öncesi takip ettiğimiz İTO enflasyonu ise nisan ayında aylık %1,04 arttı.
  • İmalat sektörü PMI, mart ayında koronavirüs salgınının olumsuz ekonomik etkileri, küresel çapta ve Türkiye'de alınan kısıtlayıcı önlemler nedeniyle azalan üretim ve yeni siparişlerin etkisiyle 48,1'e gerileyerek son üç ayda ilk kez eşik değer olan 50 seviyesinin altında gerçekleşmişti. Nisan ayında açıklanan veriler ise ekonomik aktivitede belirgin azalmaya işaret etmekte.
  • İmalat PMI verisi öncesi açıklanan hizmet ve sanayi sektörüne ilişkin görünüme ışık tutan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Satın alma Müdürleri Bileşik Endeksini (SAMEKS) izledik. Nisan ayında bileşik endeks 34,3'e geriledi ki bu rakamla tarihi dip seviye rekoru yenilendi. Sanayi sektörü 12,8 puan azalarak 28,3 ve hizmet sektörü de 37,2 seviyesine geriledi. Mart ayında SAMEKS hizmet endeksinin aylık 10,8 puan düşerken, nisan ayında düşüşü 1,7 puanla daha sınırlı oldu. Ancak SAMEKS sanayi endeksinin mart ayındaki 8 puanlık düşüşü ardından nisan ayında 12,8 puanla düşüşünü hızlandırdığı görülüyor.
  • Reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında mart ayında bir önceki aya kıyasla 2,26 puan azalışla 72,87'ye inmişti. Reel efektif döviz kuru endeksi, en yüksek seviyeyi 127,72 seviyesiyle Aralık 2007'de, en düşük seviyeyi ise 62,49 seviyesiyle Eylül 2018'de görmüştü. Son Enflasyon Raporu toplantısında TCMB Başkanı Uysal kurun rekabetçi bir seviyede olduğunu vurguladı. Dış ticarette payımızı ağırlıklı olarak EUR ve USD cinsi oluşturmakta. Bu ay dünyada güvenli liman talebiyle değerlenen USD'nin reel efektif döviz kurunu da önemli derecede aşağı çekmesi muhtemel.

ECB perşembe günkü toplantısında beklendiği üzere faiz oranlarını değiştirmedi. Politika faizini %0'da, marjinal faiz oranını %0,25'te, mevduat faizini de -%0,5'te sabit bıraktı. TLTRO'nun şartlarında ise gevşemeye gitti ve PELTRO(Pandemic Emergency Longer Term Refinancing Operations) isimli yeni bir program duyurdu. PELTRO mayısta başlatılacak. Ayrıca ECB 750 milyarlık PEPP(Salgın Acil Alım Programı)'te değişiklik yapmadı. Fakat gerektiğinde ayarlama yapabileceklerini bildirdi. Ayrıca toplantı sonrası açıklamalar yapan Lagarde, Euro Bölgesi ekonomileri 2020'de salgının sınırlanması ve karantina tedbirlerinin başarısına bağlı olarak %5 ile %12 arasında darabileceğini söyledi. Lagarde daha önceki toplantılarında da vurguladığı üzere koordineli mali adımlar için tekrar çağrı yaptı.
 
Yurt dışında haftanın öne çıkan gelişmeleri bugünkü küresel imalat PMI verileri, yarın ve çarşamba günkü küresel hizmet PMI verileri, perşembe günü mart ayına ilişkin Almanya sanayi üretimi, Çin dış ticaret rakamları ve İngiltere, Brezilya, Norveç ve Şili merkez bankaları faiz kararı açıklanacak. Cuma günü Almanya'da mart ayına ilişkin ihracat rakamları ile ABD tarım dışı istihdam verisi izlenecek. PMI verilerinde salt manşet rakamlarından ziyade istihdam, siparişler gibi alt bileşenler de önemli olacak. 

  • Bu hafta ABD'de aylık istihdam rakamları, IHS Markit ve ISM PMI verileri, fabrika siparişleri, ticaret rakamları ve tüketici güveni izlenecek. İstihdam piyasasına ilişkin öncelikle çarşamba günü özel sektör istihdam verisi açıklanacak sonrasında, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin 22 milyon kişi azalması beklenmekte, Powell'ın son Fed toplantısında vurguladığı üzere, bu rakam işsizliğin %4,4'ten çift hanelere çıkacağını ima etmekte. Son 6 haftanın işsizlik maaşı başvuruları 30 milyonu aşmıştı. Bir diğer hususta son iki haftanın işsizlik maaşı başvuruları mayıs ayı verisine sarkacak. Mayıs ayında da işsizlik oranın artacağını göreceğiz. Ayrıca salı günü nisan ayı imalat dışı PMI endeksi açıklanacak. Ekonomik büyümenin nisanda ne ölçüde etkilendiğine dair tahmin üretilmeye çalışılacak. Beklentiler imalat dışı PMI'ın 52,5 seviyesinden 37,5 seviyesine gerilemesi yönünde. ABD büyümesi yıllıklandırılmış olarak birinci çeyrekte %4,8 daralma gerçekleştirdi. 2.çeyrek için ise piyasalarca bu rakamın %40'lara kadar çıkabileceği tahmin edilmekte.
  • Avrupa tarafında ise İngiltere ve Avrupa Bölgesi nihai nisan ayı PMI verileri izlenecek. Bu ayla birlikte normalleşme adımlarının atılacağı sinyalleri ile mayıs ayında verilerde olumlu yansımalar görülebilir. Bu açıdan nisan ayı KOVID 19'un ekonomilere vereceği kayıp açısından zirve ayı olabilir. Perşembe günü Avrupa Komisyonu güncel ekonomik tahminlerini açıklayacak. Ayrıca bu hafta Perşembe günü BoE toplantısı bulunmakta.  Faizlerde değişiklik yapması beklenmiyor fakat BoE'nin nisan ayındaki veriler sonrası ek tedbirlere başvurup başvurmayacağı takip edilecek.
  • Çarşamba günü Çin Caixin hizmet PMI verisi yayınlanacak. Ayrıca Malezya ve Avustralya Merkez Bankası toplantıları takip edilecek. Avustralya Merkez Bankası'nın faiz değiştirmesi beklenmezken, bono alım programında atacağı adımlar izlenecek. 

ŞİRKET HABERLERİ 

Aksigorta (AKGRT, Nötr): Aksigorta'nın 1Ç2020'deki net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,3 oranında artarak 89,4mn TL'ye yükselmiştir. Şirket'in prim üretimi yılın ilk çeyreğinde 1,23milyar TL gerçekleşerek yıllık % 16,6 oranında artarken, teknik kar %12,7 oranında artmış ve 148,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Teknik kar marjlarında önemli bir değişim gözlenmezken, Şirket'in 1Ç2020'deki ortalama özsermaye karlılığı %44 olmuştur. (1Ç2019: %48). Şirket 2019 yılını %45 ortalama özsermaye karlılığı ile kapatmıştı. Son olarak, Şirket'in net finansman gideri ise yıllık 3,9mn TL artarak 12,7mn TL'ye yükselmiştir.

Anadolu Cam (ANACM, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 1Ç2020'deki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,2 oranında artarak 116mn TL'ye yükselmiştir. Piyasa beklentisi Şirket'in bu çeyrekte 88mn TL ana ortaklık karı elde edebileceği yönündeydi. Şirket'in bu çeyrekteki satış gelirleri, satış hacmindeki artış, pozitif fiyatlama ile ürün karması ve yerel para birimindeki değer kaybı ile birlikte yıllık %43,5 oranında artarak 1.112mn TL'ye yükselmiştir. Şirket'in 1Ç2020'deki brüt karı da geçen yılın ilk çeyreğinde göre %53,4 oranında artmış ve 394,7mn TL'ye yükselmiştir. FAVÖK ise 285,1mn TL gerçekleşerek yıllık %46 oranında artış göstermiştir. Bu rakamlarla birlikte, Şirket'in FAVÖK ve brüt kar marjı sırasıyla %25,6 ve %35,5 oranında gerçekleşmiştir. Geçen yılın ilk çeyreğinde FAVÖK ve brüt kar marjı sırasıyla %25,2 ve %33,2 idi. Öte yandan, geçen yılın ilk çeyreğindeki 39mn TL'lik vergi gelirinin ardından bu çeyrekte 27,2mn TL vergi gideri kaydedilirken, Şirket'in yılın ilk çeyreğindeki net finansman gideri geçen yılın ilk çeyreğine göre 8,7mn TL artarak 90,9mn TL'ye çıkmıştır.

İş GYO (ISGYO, Nötr): İş GYO 1Ç2020'de 20,7mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. Piyasa beklentisi Şirket'in bu çeyrekte 20mn TL zarar kaydedebileceği yönündeyken, bizim beklentimiz 16mn TL zarar kaydedebileceği yönündeydi. İş GYO'nun satış gelirleri bu yılın ilk çeyreğinde 70,9mn TL gerçekleşerek yıllık %7,5 oranında gerilemiştir. Şirket'in kira gelirleri (üst hakkı gelirleri dahil), yılın son çeyreğinde kira getirili bazı varlıkların satışı sonrasında yıllık bazda %2 oranında düşerek 57,4mn TL olmuştur. Konut satış gelirleri de bu çeyrekte 10,4mn TL olarak gerçekleşmiş ve yıllık %22 oranında düşüş göstermiştir. Satılan konutların brüt kar marjı %2,1 olarak gerçekleşmiştir. (1Ç2019: %6,8) Şirket'in 1Ç2020'deki brüt karı ise %8,3 oranında azalarak 47mn TL'ye gerilerken, FAVÖK, 36,4mn TL gerçekleşerek yıllık %11 düşüş göstermiştir. FAVÖK ve brüt kar marjı ise sırasıyla %51 ve %66 oranında gerçekleşerek bir önceki yılın ilk çeyreğindeki marjların hafif altında kalmışlardır. Diğer yandan, İş GYO'nun bu çeyrekte 53,8mn TL net finansman gideri (1Ç2019: 48,2mn TL) kaydetmesi zarar yazılmasında ana etken olmuştur.
 
Otokar (OTKAR, Sınırlı Pozitif): Otokar'ın 2020 yılı ilk çeyrek ana ortaklık net dönem karı 22,3mn TL ile hem bizim beklentimiz hem de piyasa beklentisi olan 21mn TL'ye paralel gerçekleşmiştir. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 11mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Otokar'ın 1Ç2020'de satış gelirleri, toplam satış adedi %1 oranında gerilemesine karşın, zırhlı araç satış adetlerinin 1Ç2019'daki 12 adetten 1Ç2020'de 22 adede yükselmesi ve artan kurların katkısıyla %9,4 oranında artarak 455,8mn TL'ye ulaşmıştır. Diğer taraftan satışların maliyeti ise aynı dönemde %2,3 oranında azalmış ve buna bağlı olarak brüt kar da %45,2 oranında artarak 150,5mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı da %24,7'den %32,8'e yükselmiştir. Operasyonel giderler aynı dönemde %15 oranında artış kaydederken, Otokar'ın net faaliyet karı ise %18 oranında artarak 25mn TL'ye yükselmiştir. 4Ç2019'deki 42,4mn TL'den 3Ç2019'da 109,1mn TL'ye yükselmiştir. Şirketin FAVÖK'ü de 1Ç2019'daki 9,9mn TL'den 45,8mn TL'ye yükselmiştir. Şirket iştiraklerden 10,2mn TL gelir kaydederken, finansman tarafında ise 17,7mn TL'lik gider kaydetmiştir. Bunlara ilaveten 4,8mn TL'lik vergi geliri kaydeden şirketin net dönem karı 22,3mn TL olarak gerçekleşmiştir.
 
Soda Sanayii (SODA, Sınırlı Pozitif): Soda Sanayii'nin 1Ç2020'deki net dönem karı 403,1mn TL gerçekleşerek yıllık %41,5 oranında artış kaydetmiş ve piyasanın ortalama kar beklentisi olan 376mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Soda kimyasallarının ortalama fiyatları ilk çeyrekte dolar bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre %1 oranında artış göstermiştir. Satış hacminde de %5 oranında artış görülmüştür. Krom kimyasalları tarafında, satış hacmi aynı dönemler itibariyle %5 oranında artarken ortalama krom kimyasallarının satış fiyatı dolar bazında %7 oranında gerilemiştir. Soda kimyasallarındaki gelir 1Ç2020'de %20 oranında artarak 738mn TL'ye ulaşmıştır. Krom kimyasalları gelirlerinde ise %14 oranında artış yaşanmış ve ilk çeyrekte bu üründen 276mn TL gelir kaydedilmiştir. Cam elyafdan 94mn TL, elektrik satışlarından ise 69mn TL gelir kaydedilmiştir. Tüm bu gelirler kapsamında, Şirket'in bu çeyrekteki satış gelirleri 1.176mn TL gerçekleşerek yıllık %24,1 oranında artış kaydetmiştir. Brüt kar ise %42,3 oranında artarak 424,5mn TL'ye yükselirken, brüt kar marjı %36,1 olmuştur. (1Ç2019: %31,5) FAVÖK de yıllık %54,7 oranında artarak 309,4mn TL'ye yükselmiştir. FAVÖK marjı ise %26,3 olarak gerçekleşmiştir. (1Ç2019: %21,1) Yüksek döviz fazlası bulunan Soda Sanayii'nin, 2020 yılının ilk çeyreğindeki net finansman geliri 135,2mn TL gerçekleşerek yıllık olarak 83mn TL artmış ve karı desteklemiştir. Şirket'in yatırım faaliyetlerinden gelirleri ise 91,6mm TL gerçekleşerek yıllık 26,6mn TL artış göstermiştir. Son olarak, geçen yılın ilk çeyreğinde 28mn TL vergi gideri kaydeden Şirket, bu çeyrekte 148,3mn TL vergi gideri kaydetmiştir.

Trakya Cam (TRKCM, Nötr): Şirket'in 1Ç2020'deki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,8 oranında artarak 161,1mn TL'ye yükselmiştir. Piyasa beklentisi Şirket'in bu çeyrekte 115mn TL ana ortaklık karı elde edebileceği yönündeydi. Kurun olumlu katkısına karşın satış hacmi ile fiyatlamalar ve ürün karışımın negatif etkisiyle toplam satışlar yıllık %1 oranında düşerek 1Ç2020'da 1.519mn TL olmuştur. Aynı dönemler itibarıyla maliyetlerdeki %3,8'lk artışın da ardından brüt kar %11,2 oranında azalarak 1Ç2020'de 433,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. FAVÖK ise 212mn TL gerçekleşerek yıllık %26,3 oranında düşüş göstermiştir. Bu rakamlarla birlikte, Şirket'in FAVÖK ve brüt kar marjı sırasıyla %14,0 ve %28,6 oranında gerçekleşmiştir. Geçen yılın ilk çeyreğinde FAVÖK ve brüt kar marjı sırasıyla %18,7 ve %31,8 idi. Son olarak, Şirket'in yıllık olarak net finansman gideri 12,4mn TL azalmış ve 1Ç2020'de 76,6mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Şişe Cam (SISE, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 1Ç2020'deki ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,4 oranında azalarak 441,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Piyasa beklentisi Şirket'in bu çeyrekte 460mn TL ana ortaklık karı elde edebileceği yönündeydi. Şirket'in bu çeyrekteki satış gelirleri 4.615mn TL gerçekleşerek yıllık %17,6 oranında artarken, satış gelirlerinin %33'ü düzcam, %24'ü cam ambalaj, %22'si kimyasallardan, %16'sı cam ev eşyasından, geri kalanı da diğer operasyonlardan elde edilen gelirlerden oluşmuştur. Şirket'in brüt karı ise 1.496mn TL gerçekleşerek yıllık %16,2 oranında kaydederken, FAVÖK 987,4mn TL gerçekleşerek %19 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK ve brüt kar marjı ise sırasıyla %21,4 ve %32,4 ile geçen yılın ilk çeyreğindeki marjlara yakın oranlarda gerçekleşmişlerdir. Diğer yandan, Şirket'in vergi gideri bu çeyrekte 234,7mn TL ile geçen yılın ilk çeyreğindeki 64mn TL vergi giderinin üzerinde gerçekleşirken, net finansman giderleri 27,9mn TL artarak 204,7mn TL'ye yükselmiştir. Yatırım faaliyetlerinden net gelir ise 103,9mn TL artarak 1Ç2020'de 322,7mn TL gerçekleşerek karı desteklemiştir.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): TSKB'nin 2020 yılının ilk çeyreğindeki solo net dönem karı bir önceki yılın son çeyreğine göre %6,5, bir önceki yılın ilk çeyreğine göre %13,5 oranında azalarak 160,2mn TL'ye gerilemiştir. Bizim bu çeyrekteki kar beklentimiz 171mn TL iken, piyasanın net kar beklentisi 164mn TL idi. Banka'nın net faiz gelirleri çeyreksel bazda %6,6 oranında artarak 448,1mn TL'ye yükselirken, net ücret ve komisyon gelirleri %116,1 oranında artmış ve 21,5mn TL'ye yükselmiştir. Karı destekleyen bu kalemler dışında ayrıca geçen yılın son çeyreğindeki 41,1mn TL ticari zarardan bu çeyrekte 8mn TL ticari kara geçilmesi karı destekleyen önemli bir diğer kalem olmuştur. Öte yandan, karşılık giderleri ise çeyreksel bazda %79,5 oranında yükselerek 223,3mn TL olmuş ve karın düşmesinde önemli bir faktör olmuştur. TSKB'nin net faiz marjı son çeyrekte, 14 baz puan düşerek %4,29 olmuştur. Banka'nın özsermaye ve aktif karlılığı ise sırasıyla %11,5 ve %1,4 gerçekleşerek bir önceki çeyreğin altında gerçekleşmişlerdir. Banka'nın takipteki krediler oranı 10 baz puan düşerek %3,42 olurken, sermaye yeterlilik rasyosu 30 baz puan azalmış ve %17,49 olmuştur.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Yapı Kredi Bankası'nın 2020 yılı ilk çeyrek net dönem karı 1.129mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bizim beklentimiz Banka'nın bu çeyrekte 1.074mn TL kar elde etmesi yönündeyken, piyasa beklentisi 1.069mn TL idi. Tahminimizdeki sapmada ticari karın beklentilerimizin üzerinde gelmesi etkili olmuştur. Bir önceki çeyrekte Banka 2020 yılına önemli bir sorun bırakmama ve ihtiyatlılık kapsamında çok yüksek seviyede karşılık gideri yazarak 263mn TL'lik oldukça düşük kar açıklamıştı. Ek olarak, Banka'nın karı ilk çeyrekte yıllık olarak %9 oranında gerilemiştir. Ayrıntılar için tıklayınız…

Arçelik (ARCLK, Sınırlı Pozitif): AB Komisyonu'nun, CRT pazarında rekabet ihlali gerekçesi ile bir grup üreticiye ceza uygulaması üzerine, Şirket ve bağlı ortaklıkları uğradığı zararın tazmini için bu üreticiler arasında yer alan tedarikçilerine dava açmıştır. Dava sürecinde uzlaşma yoluna gidilerek söz konusu CRT tedarikçilerinden 20,15 milyon GBP ve 22,8 milyon Euro tazminat geliri elde edilmiş olup, bu tazminatın 6,9 milyon GBP (53 milyon TL) tutarındaki kısmı 31.12.2019 tarihli finansal raporlara yansıtılmıştır.

Ayrıca, 2018 yılında kısmi bölünme yöntemiyle şirket bünyesinden çıkarılarak %100 bağlı ortaklık haline gelen Token Finansal Teknolojiler A.Ş. faaliyetleri, ödeme teknolojilerinin son yıllardaki hızlı dönüşümü dolayısıyla şirketin faaliyet konusundan giderek uzaklaşmıştır. Bu kapsamda, ana işkoluna odaklanmak amacıyla, Token Finansal Teknolojiler A.Ş.'nde sahip olunan 18mn TL nominal değerli payın 9,8mn TL nominal değerli kısmı 170,1mn TL bedel ile Koç Holding A.Ş.'ne, 8,2mn TL nominal değerli kısmı ise 142,3mn TL bedel ile Temel Ticaret ve Yatırım A.Ş.'ne olmak üzere toplam 312,4mn TL bedel üzerinden satılmıştır. Söz konusu işleme ilişkin ödemeler 8 Mayıs 2020'de tahsil edilecektir.
 
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket tarafından 200 milyon TL kredi kullanılmıştır.

TOFAŞ (TOASO, Sınırlı Negatif): Koronavirüs (Covid-19) etkileri çerçevesinde, yurtdışından gerçekleşen tedarik ve teslimat süreçlerindeki aksamalar değerlendirilerek, daha önce 4 Mayıs olarak duyurulan üretime başlama süresi 11 Mayıs'a kadar uzatılmıştır.

Turkcell (TCELL, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu, Turkcell Özel Finansman A.Ş.'nin ("TÖFAŞ") kuruluş izninin iptali ve faaliyet izni başvurusunun geri çekilmesi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na başvuru yapılmasına karar vermiştir.

SEKTÖR HABERLERİ

Bankacılık: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların Aktif Rasyosu (AR) hesaplama kapsamına ilişkin ayrıntıları paylaştı. Buna göre, AR solo bazda hesaplanacakken, mevduat toplamı 5 milyar TL'nin altında kalan bankalara 31 Aralık 2020'ye kadar düzenlemeye uyum için süre tanındı. Kalkınma ve yatırım bankaları ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki bankalar, Aktif Rasyosu hesaplamasından muaf oldu. Duyurunun detayları için tıklayınız…

Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, EUKYO.E, EUYO.E, KLNMA.E ve LKMNH.E paylarında 04/05/2020 tarihli işlemlerden (seans başından) 18/05/2020 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir.

SPK'nın 02/03/2020 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasalarında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar açığa satış işlemleri yasaklanmıştır.

DiĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Alarko Carrier (ALCAR, Pozitif): Şirketin 2020 yılı ilk çeyrek net dönem karı 5mn TL olmuştur. 2019'un aynı döneminde net dönem karı 2,5mn TL idi. Şirketin satış gelirleri 1Ç2020'de bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,9 artışla 131,7mn TL'ye yükselirken, satışların maliyeti de geçen yıla göre %11,5 artmış ve böylece brüt kar %27 oranında artarak 32,2mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler 32mn TL olurken, diğer faaliyetlerden 7mn TL gelir kaydedilmiş ve esas faaliyet karı 7,1mn TL olarak gerçekleşmiştir. Finansman tarafında ise 1,5mn TL gider yazılmıştır. 5,7mn TL vergi öncesi kara ulaşan şirket 0,6mn TL'lik vergi gideri ardından 5mn TL net dönem karı kaydetmiştir.

Teknosa İç ve Dış Ticaret (TKNSA, Nötr): Şirket'in 1Ç2020'deki net dönem zararı 30,9mn TL olmuştur. Şirket geçen yılın aynı döneminde 52,2mn TL net dönem zararı açıklamıştı. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2020'de yıllık %24,7 oranında artarak 1.048mn TL'ye yükselmiştir. Satışların maliyeti %25,1 oranında artmış ve böylece brüt kar %22,6 oranında artmış ve 173,7mn TL olmuştur. Operasyonel giderler %10,3 oranında artarak 143,6mn TL'ye ulaşırken, diğer faaliyetlerden 18,4mn TL gider kaydedilmiştir. Bunlara bağlı olarak esas faaliyet karı 11,7mn TL'yi göstermiştir. 1Ç2019'daki esas faaliyet zararı 22,9mn TL idi. Finansman tarafında ise 49,6mn TL gider kaydedilmiştir. Vergi öncesi zararı 38,4mn TL olan şirketin 7,5mn TL vergi geliri sonrası net dönem zararı 30,9mn TL'yi göstermiştir.

Akiş GYO (AKSGY): Şirket, COVID-19 salgınıyla mücadele kapsamında 19 Mart 2020 tarihinde kapatılmış olan Akbatı ve Akasya alışveriş merkezlerinin, kiracılardan da alınan görüşler neticesinde açılış tarihinin 1 Haziran 2020 olarak belirlenmesine karar verildiğini duyurmuştur. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nca pandeminin seyri üzerine açılış tarihini etkileyebilecek olumsuz bir görüş gelmesi durumunda bu tarih ötelenebilecektir. Alışveriş merkezlerinin hijyen koşullarının en üst seviyeye çıkarılması ve risklerin minimize edilebilmesi için için, AVM içindeki tüm yürüyen merdivenlerin el bantlarını UV ışıkları ile sterilize eden cihaz tedarik edilmesi, AVM havalandırma santrallerine takılmak üzere temiz havanın tüm virus ve bakterilerden arındırılmasını sağlayacak cihazların kurulması, AVM girişleri için termal kamera yerleştirilmesi ve anlık olarak AVM içerisindeki kişi sayısının sınırlandırılması gibi çeşitli önlemler alınmıştır. Ayrıca tüm mağazaların en güvenli koşullardaki aynı standardı sağlayabilmesi için mağaza içi düzenlemeleri içeren bir rehberin mağazalarla paylaşılmasına karar verilmiştir. Alışveriş merkezlerinin kapalı olduğu süre boyunca kira alınmamasına, Haziran ayı kira ödemelerine yönelik olarak ise yalnızca bu ayla sınırlı kalmak üzere, ciro ve çeşitli kriterlere bağlı olacak şekilde ve maksimum %50 oranını aşmayacak kira desteği sağlanmasına karar verilmiştir.
 
Çelik Halat (CELHA): 20 Mart 2020 tarihli açıklamada, tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgını kapsamında alınan önlemler çerçevesinde fabrikanın 3 Mayıs 2020 tarihine kadar kapalı olacağı ifade edilmişti. Şirket, gerekli tüm tedbirleri almak ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanmaya devam etmek suretiyle, 4 Mayıs 2020 tarihinde tekrar üretime başlayacaktır.

Fonet Bilgi Teknolojileri (FONET): Sivas Numune Hastanesi ile "36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı" sözleşmesi 3,4mn TL bedelle 30/04/2020 tarihinde imzalanmıştır. Ayrıca, Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü ile 32 ay süreli "Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı" sözleşmesi 12,4mn TL bedelle 30/04/2020 tarihinde imzalanmıştır.

Kütahya Porselen (KUTPO): Şirket, Koronavirüs (COVID-19) salgını sebebiyle çalışanların, müşterilerin ve tüm toplumun güvenliğini ve sağlığını korumak üzere 20.03.2020 tarihinden itibaren geçici süreyle kapatılan mağazalar gereken tüm önlem ve tedbirleri alarak 01 Mayıs 2020 tarihinden itibaren peyderpey açmaya başlayacağını bildirmiştir. Çalışma saatleri 11:00-18:30 olarak düzenlenmiştir.

RTA Laboratuvarları (RTALB): Şirket bağlı ortaklığı A1 Yaşam Bilimleri A.Ş. ile Dünyanın en büyük IVD üreticilerinden birisi arasında, minimum 500.000 adeti kesin, 1.500.000 adeti opsiyonel olmak üzere, toplamda 2.000.000 adet Diagnovital Sars-CoV-2 Real Time PCR kitinin 1 yıl süre içerisinde üretiminin ve sevkinin sağlanması hususunda distribütör ve sağlayıcı anlaşması imzalamıştır.500.000 adet için gerekli hammadde tedariki ve gerekli kayıt işlemleri 30.04.2020 itibari ile sağlanmıştır.

Smartiks Yazılım (SMART): Şirket, "Yapay Zekâ Tabanlı Müşteri Segmentasyonu ve Kampanya Yönetim Sistemi" konulu projesi için, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanlığı (TÜBİTAK) tarafından Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında proje destek karar yazısı aldığını açıklamıştır. Söz konusu proje bedeli 1,1mn TL olup, proje desteği 01.01.2020-31.03.2021 tarihleri arasındaki proje faaliyetlerini kapsamaktadır.

FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %8,49 seviyesinden %8,35 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 141,4 milyar TL ile 121,4 milyar TL'si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 20 milyar TL'si  %7,75'den piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Enflasyon Raporu'nun izlendiği perşembe günü tahvil ve bono piyasasında ılımlı hareketler gözlendi. Bu kapsamda verim eğrisinin kısa tarafında yaklaşık 20 baz puanlık düşüş izlenirken, uzun taraf 5 baz puana kadar sınırlı yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu hafta 3 tahvil ihalesi gerçekleştirecek. Bu kapsamda, bugün yapılacak ihalede 13 ay vadeli, kuponsuz devlet tahvili yeniden ihraç edilecek. Hazine, yarın yapacağı ihalelerin ilkinde 2 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvilinin ilk ihracını gerçekleştirecek. Yarın yapılacak diğer ihalede ise 5 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, TÜFE'ye endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak.
 
Öte yandan, geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu da yayınlandı. Buna göre Hazine, mayıs ayında toplam 19,6 milyar TL iç borç servisine karşılık 40 milyar TL iç borçlanma öngörüyor. Haziranda 12,3 milyar TL itfaya karşılık 22 milyar TL iç borçlanma planlarken, temmuz ayında ise 20,5 milyar TL itfaya karşılık 27 milyar TL borçlanma öngörüyor.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak: Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı