Çin: ABD'nin Xinjiang uyarısı tedarik zincirine zarar verir

Çin: ABD'nin Xinjiang uyarısı tedarik zincirine zarar verir

Vakıf Katılım

Çin, ABD'nin Xinjiang bölgesiyle iş yapan ABD şirketlerine "uyarı" göndermesinin küresel tedarik zincirini istikrarsızlaştıracağını açıkladı.

Çin Ticaret Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, ABD yönetimi tarafından yayınlanan sözde "Xinjinag Uygur Özerk Bölgesi Tedarik Zinciri Ticari Danışmanlık Bildirisi"nin gerçekleri ciddi bir şekilde çarpıttığı belirtildi.

Bakanlık sözcüsü Gao Feng, Xinjiang meselesinin ABD tarafından yayılan "insan hakları sorunları" değil, terörle ve ayrılıkçılıkla mücadeleye ilişkin bir sorun olduğunu dile getirdi.

Sözcü, "ABD Dışişleri Bakanlığı ve diğer bazı departmanlar, Çin'in içişlerine müdahale etmek ve Çin şirketlerine 'insan hakları' bahanesiyle baskı yapmak için sözde danışmanlık bildirisini ortaya koydu. Çin buna kesinlikle karşı çıkıyor" diye konuştu.

Küresel salgın ve ekonomik duruma dikkat çeken sözcü, ABD yönetiminin yanlış uygulanmasının iki ülke şirketleri arasındaki normal işbirliğini engellediğini, küresel tedarik zincirlerinin istikrarını zayıflattığını, küresel ekonomik iyileşmeyi etkilediğini ve tüm tarafların ortak çıkarlarına zarar verdiğini söyledi.

Bunun Çin, ABD ve tüm dünyanın çıkarlarına aykırı olduğunu vurgulayan sözcü ABD'yi ilgili eylemleri durdurmaya çağırdı.

Sözcü, Çin şirketlerinin meşru hak ve çıkarlarını kararlı bir şekilde korumak için Çin hükümetinin gerekli önlemleri alacağını sözlerine ekledi.

ABD yönetimi tarafından 1 Temmuz'da yayınlanan "Xinjinag Uygur Özerk Bölgesi Tedarik Zinciri Ticari Danışmanlık Bildirisi" işletmelere tedarik zincirlerinin Xinjiang gibi sözde "insan hakları ihlallerinin olduğu yerlerden" geçmemesi uyarısında bulunuyor.


Çin Uluslararası Radyosu

Hibya Haber Ajansı