Perakendecilerin satış beklentisi arttı, Ocak'ta TEPAV Perakende Güven Endeksi'nde yükseliş var

Perakendecilerin satış beklentisi arttı, Ocak'ta TEPAV Perakende Güven Endeksi'nde yükseliş var

Vakıf Katılım

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) her ay düzenli olarak hazırladığı, Perakende Güven Endeksi yıla olumlu bir başlangıç yaparak, Ocak ayında bir önceki aya göre 1,1 puan, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 9,2 puan arttı. 

Perakende güveninin ocak ayındaki artışında geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki yükseliş etkili oldu. “Motorlu taşıtlar” sektörü, ocak ayında perakende güveninin en fazla artış gösterdiği sektörler oldu. AB-28 ve Euro Bölgesi ile karşılaştırıldığında Türkiye, geçen yıla göre AB-28 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans sergiledi.

 

Ocak ayında -11,0 puan değerini alan TEPE, geçen yılın aynı dönemine göre 9,2 puan, geçen aya göre 1,1 puan arttı. TEPE değerinin geçen yıla ve geçen aya göre artışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki iyileşme etkili oldu.

 

Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Ocak 2020’de -0,1 puan oldu. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre 1,0 puan, bir önceki yılın aynı ayına göre 19,3 puan arttı.

Ocak 2020’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 30,5’i önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 33,7’si işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise, yüzde 35,8 oldu.


Hibya Haber Ajansı