Leningrad NGS-2’nin 2. güç ünitesinde yakıt yüklemesi başladı

Leningrad NGS-2’nin 2. güç ünitesinde yakıt yüklemesi başladı

Vakıf Katılım

Leningrad NGS-2’nin ikinci güç ünitesinde yer alan VVER-1200 reaktörüne ilk 163 yakıt demetinin yüklemesi tamamlandı.Yakıt yüklemesi, NGS’nin fiziksel olarak devreye alınması anlamına geliyor. Santral Rosatom’un Elektrik Enerjisi Bölümü Rosenergoatom tarafından işletiliyor.

 

Rosenergoatom’un Genel Müdürü Andrei Petrov, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Fiziksel devreye alma prosedürleri ünitenin inşasıyla ilgili tüm işlerin tamamlanmış olduğu anlamına gelir. Bugün ünitenin bu önemli ekipmanı ‘nükleer enerji tesisi’ statüsünü alıyor ve nükleer uzmanlar önümüzdeki uzun yıllar boyunca bu tesisin güvenli bir şekilde şekilde işletilmesinden sorumlular.” dedi.

 

Yakıt yüklendikten sonra tüm ilgili proseslerde güvenliği sağlamak için reaktöre minimum kontrol edilebilir güç (%1’e kadar) verilecek. Fiziksel işletmeye almayı, gücün devreye alınması, deneme operasyonları ve tümleşik testler izleyecek. Güç ünitesinin 2021’de devreye alınması planlanıyor. Bu güç ünitesi, Leningrad NGS-1’in 45 yıllık servis süresinin ardından bu yıl sonunda devre dışı bırakılacak 2. Güç ünitesindeki RBMK-1000 reaktörünün yerini alacak.

 

VVER-1200, Rosatom’un 3+ nesil PWR tipi reaktörlerinin en iyisi ve dünyanın seri üretime sahip tek 3+ nesil reaktörü. Novovoronezh-2 NGS’sinde sırasıyla 2016 ve 2019 yıllarında 1. Ve 2. Ünitesinde devreye alınmış sonrasında da 2017’de Leningrad-2 NGS’sinde 1. Ünitesinde devreye alınmış olan aynı tip reaktör Leningrad-2 NGS’nin 2. Ünitesinde de kullanılarak bu serinin dördüncüsü olacak.

 

Yenilikçi 3+ nesil güç ünitesi VVER-1200 reaktöre sahip ve bir önceki nesille karşılaştırıldığında (VVER-1000) birçok avantajı bulunuyor. %20 daha güçlü, reaktörü işleten personel sayısı %30 – 40 oranında daha az. Ayrıca reaktörün çalışma ömrü iki katına çıkarılıp 60 yıla ulaşır ki bu rakam ilave bir 20 yıl opsiyonuyla 80 yıla çıkabiliyor.

 

Diğer başka ülkelerin yanı sıra bu teknolojiyi kullanmayı tercih eden ülkeler şunlardır: Finlandiya, Macaristan, Çin, Bangladeş, Belarus, Türkiye. Rosatom’un uluslarası siparişleri arasında 12 ülkede farklı aşamalarda bulunan 36 güç ünitesi projesi bulunuyor.


Hibya Haber Ajansı