DSÖ'nün İsveç'i riskli ülke ilan etmesine tepki

DSÖ'nün İsveç'i riskli ülke ilan etmesine tepki

Vakıf Katılım

Stockholm, 26 Haziran (HİBYA) - Dünya Sağlık Örgütü'nün Arnavutluk, Moldova ve Azerbaycan gibi ülkelerle birlikte enfeksiyonun yayılması konusunda İsveç'i risk ülkesi olarak tanımlamasına Halk Sağlığı epidemilyoloğu Anders Tegnell tepki göstererek "Maalesef bu, verilerin tamamen yanlış yorumlanmasıdır" dedi.

DSÖ'nün bu kararını eleştiren devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell İsveç televizyonu SVT'nin sabah programında '' İsveç'te artan sayıda vakamız var, ancak bunun nedeni eskisine göre çok daha fazla test uyguluyor olmamız. İsveç'in hiç problemi olmayan ve muhtemelen salgının başlangıcında olan ülkelerle karışılaştırılması talihsiz bir durumdur.'' diye konuştu.

Tegnell DSÖ'nün kendilerini arayıp sormadığını belirterek ''Eğer aramış olsalardı kendilerine İsveç'teki sağlık sisteminin ne durumda olduğuna ilişkin ayrıntılı bilgi verebilirdik.'' dedi.

Sonbaharda mevsimsel gripin de kaynak gerektireceği, sağlık hizmetlerinin kırılma noktasına itilme riski taşıdığına inanan DSÖ'nün Avrupa Komiseri Hans Henri Kluge, yaptığı açıklamada '' Haftalardır ülkelerde virüs önlemlerini uyarladıklarında yayılma riskinin artmasından söz ediyorum. Avrupa'nın birçok ülkesinde bu risk artık bir gerçeklik haline geldi. 30 ülkede, yeni toplam vaka sayısı son iki haftada arttı.'' diye konuşmuştu.

DSÖ, riskli 30 ülke içinde İsveç ile birlikte Ermenistan, Moldova, Kuzey Makedonya, Azerbaycan, Kazakistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kırgızistan, Ukrayna ve Kosova'nın öne çıktığını açıklamıştı.


Hibya Haber Ajansı