Yukarı yönlü dalgalı seyir

Yukarı yönlü dalgalı seyir

Vakıf Katılım

Dünya borsaları yukarı yönlü dalgalı seyrini sürdürüyor. Zayıf veriler sonrası zaman zaman kar satışları görülse de genişleyici maliye ve para politikaları yükselişin devam etmesini sağlıyor. Emin liman olarak görülen dolar, altın ve ABD tahvillerinde devam eden gerileme küresel risk iştahının güçlendiğini gösteriyor.

Salgına karşı başarılı bir mücadele veren ve ekonomisini kademeli olarak açan Türkiye küresel risk iştahındaki toparlanmadan yararlanan ülkeler arasında yer alıyor. Yabancı yatırımcıların satış yönünde olmalarına rağmen, yerleşik yatırımcıların alışlarıyla dövizden, devlet iç borçlanma senetlerine, hisse senedinden, euro-tahvile, tüm varlık gruplarında yükseliş devam ediyor.

ABD vadelilerindeki yükseliş Borsa İstanbul’da hafif yukarı yönlü bir açılışa işaret ediyor. Avrupa borsalarında yükselişin devam etmesi durumunda Borsa Istanbul için ilk direnç seviyesi 110.500. Risk iştahı güçlenmeye devam ederse sonraki hedef 113.000 seviyesi olarak gözüküyor.

Haber akışında bugün yurtdışında ABD tarım dışı istihdam verileri izlenecek. Yurtiçinde ise saat 17:30’da Hazine Nakit Dengesi ve piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen Moody’s gözden geçirme kararı günün önemli gelişmeleri olarak öne çıkıyor.

 

Haberler & Makro Ekonomi
Türk Bankacılık Sektörü Nisan 2020’de TL 4, 305mn net kar açıkladı.
İkinci Çeyreğe Temkinli Başlangıç
Türk Bankacılık Sektörü Nisan 2020’de TL 4, 305mn net kar açıkladı. Açıklanan kar rakamı geçen yılın Nisan ayı kar rakamına göre %13 yukarıda. Yılbaşından bu yana net kar rakamı ise TL 19,652 mn’a ulaşarak yıllık bazda %22’lik bir büyüme kaydetmiş durumda. Yılın ilk dört ay kar toplamı üzerinden hesapladığımız öz kaynak karlılık rakamı ise %11.9 olarak gerçekleşerek yılın başındaki seviyelerine göre 700 baz puan aşağıya indi. Bundaki en önemli etken Mart ayıyla beraber başlayan salgının ekonomi üzerinde yaratacağı risk ve belirsizlikleri göğüslemek adına ayrılan karşılıkların bir sıçrama göstererek karlılık rakamlarını baskılamasıydı. Bu temkinli duruşun ikinci çeyreğin başında Nisan ayı finansallarında da devam ettiğini görüyoruz. Bunun yanında Nisan ayında düşük faiz ortamının bir sonucu olarak geçtiğimiz aylarda yükseliş eğiliminde olan TL kredi-mevduat spredlerinin bir önceki çeyreğe göre 60 baz puan gerilediğini görüyoruz. Burada spredlerin daralmasına rağmen kurtarıcı ise düşüş gösteren swap maliyetleriydi. Bunun da swap dahil net faiz marjını bir önceki aya göre sabit tuttuğunu görüyoruz. Öte yandan aylık karşılaştırmalarda Nisan net faiz geliri bir önceki ay seviyesine göre %7 düşüş göstermiş durumda. Burada Nisan ayında yürürlüğe giren aktif oranı uygulamasının mevduat maliyetlerini düşürücü etkisinin Mayıs ayı itibarıyla daha belirgin hale geleceğini düşünüyoruz. Karşılıkların kredilere oranı ise 372 baz puan gibi yüksek bir seviyede bulunmaya devam ediyor. Bu rakam Mart ayına göre düşük olsa da Ocak ve Şubat ortalamalarına oldukça yakın. Ayrılan karşılıkların çok önemli bölümü takibe atılan krediler için değil genellikle ikinci grup ve mevcut takipteki portföyün karşılık oranının yükseltme amaçlı olarak gözüküyor.
Yüksek kredi büyüme hızları yanında kamu bankalarının karlılığını da hızlı bir şekilde toparladığını görüyoruz. Özellikle geçen yılın düşük karlılık performansı ardından kamu bankalarının karlılıklarını hızla toparladığını görüyoruz. Hacim etkisinin ön plana çıkmasıyla ve hızla düşen fonlama maliyetlerinin etkisiyle genişleyen marj ve net faiz gelirleri hem bu bankaların daha yüksek karşılık ayırmasına neden oluyor hem de yıllık bazda karlılıkların çok kuvvetli yukarı gitmesine sebep olmakta.
Salgın sönümlenirse, çok kuvvetli bir ikinci yarıyıl karına bakıyor olacağız. İkinci çeyrekte karşılıkların yüksek seyretmesini bekliyoruz. Ancak ikinci çeyrek ile ilgili sürpriz sayılabilecek bir gelişme ise marjların beklentilerden daha dayanıklı olabileceği yönünde. Özellikle aktif oran uygulamasının mevduat maliyetlerini düşürücü etkisi çok belirleyici olmaya devam ediyor. Yılın ikinci yarısında ise karlılıklar salgının etkisini kaybetmesi durumunda kuvvetli bir kar momentumu oluşma potansiyeli taşıyor.
FONET ’de olası hisse satışı için ön görüşmeler yapılıyor
FONET ’de olası hisse satışı için ön görüşmeler yapılıyor

Bloomberg’de yer alan habere göre şirketin ortakları çoğunluk hissesi veya şirketin tamamını satmak için ön görüşmeler yürütüyor. Habere göre İki İtalyan yatırımcı ilgilenenler arasında. Sağlık sektörüne yazılım hizmeti sağlayan şirket, Türkiye’de 180 hastanede (toplam yatak kapasitesinin yaklaşık %10’u) hizmet veriyor.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı