Petrolde bolluk haberleri fiyatları %3 aşağı çekti

Petrolde bolluk haberleri fiyatları %3 aşağı çekti

Vakıf Katılım

Petrol fiyatları Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirliklerinin üretim kapasitesini artırma planları açıklamaları ve artan koronavirüs vakalarının küresel talebi düşüreceği kaygısıyla yüzde 3 seviyesinde geriledi.

Bugün saat 17.00 civarında Nisan vadeli Batı Teksas petrolünün varili yüzde 3.08 ile 1.06 dolar düşüşle 33.30 dolarda seyrediyor.

Brent petrolünün varili ise yüzde 2.63 kayıpla 36.24 dolardan işlem görüyor. 

Brent petrolünde satışların hızlanabilmesi için 35.00 dolar noktasının kırılması gerektiği, bu durumda ise ilk etapta 32.00 devamında ise 30.00 noktasının test edilebileceği belirtiliyor.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı'nın ulusal petrol şirketi Aramco'ya üretim kapasitesini günde 12 milyon varilden 13 milyona çıkarma yönünde talimat verdi. 

BAE Petrol şirketi ADNOC ise, Nisan ayında günde 4 milyon varile üretim yapacağını, üretim kapasitesini günde 5 milyon varıla çıkarma planlarını hızlandıracağını açıkladı. 

Koronavirüs salgınının küresel ekonomide yaratacağı durgunluğun petrol talebini aşağı  çekmesi beklenen bir ortamda arz artışı açıklamaları fiyatları düşmesine neden oldu.

Pazartesi günü, Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki petrol savaşının yarattığı yüzde 30 üzerindeki düşüşün ardından Batı Teksas ve Brent petrolü dün yüzde 10 civarında yükselmişti. 

Dün Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, ülkesinin petrol piyasalarına istikrar kazandırmak için OPEC ile birlikte hareket etme olasılığını gündemden düşürmediğini ve OPEC+ Grubu'nun bir sonraki toplantısının Mayıs ya da Haziran'da düzenleneceğini söylemişti. 

Ancak Suudi Arabistan’dan konuya ilişkin cevap gecikmedi. Suudi Arabistan, yeni OPEC+ görüşmesi düzenlenmesi önerisini de 'anlamsız' diye reddetti. 


Hibya Haber Ajansı