Gözler TCMB enflasyon raporu ve ECB kararında olacak

Gözler TCMB enflasyon raporu ve ECB kararında olacak

Vakıf Katılım

urtiçinde endeks cephesinde global piyasalara paralel bir hareket takip ediliyor. BIST100 endeksi dün günü 101.595 puandan %0,88 yukarıda tamamladı. Yurtiçinde vaka sayılarındaki azalma ve yeniden ekonomik faaliyetlerin açılmalarına dair gelen açıklamaların yarattığı iyimserliğin yanı sıra bilançoların beklentilerin bir miktar üzerinde bir iyimserlikle gelmesi ve son olarak global piyasalardaki güçlü seyrin bu hareketi desteklediğini görüyoruz. Bugün yurtiçinde son işlem günü olacak. Bugün seans açılışının ardından TCMB’nin 2.enflasyon raporu takip edilecek. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği PPK toplantısında enflasyonda aşağı yönlü risklerin olduğuna yönelik açıklamaların etkisi ile piyasalar bugünkü raporda 2020 yılı için aşağı yönlü bir revizyonun gelip gelmeyeceği kısmına odaklandı. Revizyonun ne ölçüde yapılacağı, kur, cari denge gibi beklentilerin seyri TL varlıklardaki hareketliliği artırabilir. Bu gelişmelere bağlı olarak endekste 101.800 seviyesi ilk direnç noktası olarak takip ediliyor. Bu seviye üzerindeki kalıcılık yukarı yönlü harekete destek verebilir fakat aksi bir durumda 100 Bin seviyesine doğru oluşacak gevşemeye karşı temkinli olmak gerekebilir. Diğer yandan bugün dış ticaret verileri, PPK özeti takvim içerisinde yer alıyor ve piyasa kapanışı sonrasında ise YKBNK’nın 1Ç bilançosu takip edilecek.

Yurtdışında ise olumlu rüzgâr sürüyor. Bu sabah Asya piyasalarına baktığımızda güçlü bir tablo var. Nikkei endeksi bir günlük tatilin ardından anlık olarak %2,5 primli seyrediyor. Vadeliler cephesinde ise ağırlıklı olarak alıcılı bir tablo var. Bu iyimserlikte bir ilaç firmasının klinik denemelerinde virüse karşı pozitif etkilerin görülebildiğine yönelik açıklamaların, aşı çalışmalarında olumlu sonuçların alındığı ve ekonomik faaliyetlerin yeniden açılacağına dair sinyaller destek veriyor. Her ne kadar veri setlerinin virüs etkisini net şekilde olumsuz bir biçimde yansıttığı görülse de şu anda endekslerin daha çok virüsü önlemekle ilgili gelişmeleri fiyatladığı dikkat çekiyor. Bugün takvimde ECB faiz kararı ve ABD’nin haftalık işsizlik başvuruları verisi ön planda olacak. Dün akşam Fed toplantı sonrasında piyasalara virüs riskinin ciddi belirsizlik yarattığına dair mesaj verdi. Faizlerde bir değişiklik yapılmadı. Powell’ın ve karar metninde öne çıkan mesajda ise gerektiğinde bankanın tüm araçlarını kullanacağı yönünde oldu. Emtialar cephesinde ise ons altın 1710$ üzerinde şekilleniyor. Petrol fiyatlarında ise toparlanma devam etmekte. Özellikle ülkelerin fiyatlara ilişkin yukarı yönlü tahminleri, stoklardaki artışın azalarak devam etmesi fiyatların yükselmesi adına destekleyici durumda. Dün DOE tarafından gelen stok verisi 8,99 milyon varil artışa işaret etti. Bu geçtiğimiz üç haftalık veriye göre oldukça iyi bir veri olarak yorumlandı. Bu nedenle petrol cephesinde fiyatların düşük seyri baz alındığında spkeülatif açıklamalara karşı temkinli olmakta fayda var.

Gözler TCMB enflasyon raporu ve ECB kararında olacak…
Manşette Öne Çıkanlar

·         Japonya Başbakanı Abe, 6 Mayıs'a kadar uygulanacağı duyurulan OHAL’in uzatılmasına ihtiyaç olup olmadığını belirlemek için bugün salgın uzmanlarına danışacak.

·         Japonya'da parlamentonun koronavirüsün ekonomik etkilerinin azaltılması için aralarında vatandaşlara nakit dağıtılmasının ve nakit sıkıntısı yaşayan şirketlere kredi sağlanmasının da yer aldığı tedbirler içeren 25,7 trilyon yen ($241 milyar) ek bütçenin bugün onaylanması bekleniyor.

·         ABD Başkanı Trump'ın Amerikalı petrol şirketlerine yardım için bir planı yakında açıklayacaklarını belirtti.

·         Fed dün akşam gerçekleştirdiği toplantıda faizi değiştirmeyerek fonlama aralığını %0,00 – 0,25 bandında tuttu. Karar metninde salgının orta vadede büyük riskler oluşturduğuna vurgu yapıldı. Ayrıca Banka, sıfır faiz politikasını uzun süre sürdüreceklerini ve ekonomiyi desteklemek için tüm araçlarını kullanacaklarını, duruma uygun bir şekilde hareket edeceklerine dikkat çekildi.

·         Fed Başkanı Powell ekonomik faaliyetlerin 2.çeyrek dönemde benzeri görülmemiş hızda düşeceğini ve işsizlik oranının çift haneli olacağını dile getirdi.

·         ABD ekonomik büyümesi 1.çeyrek dönemde %4,8 oranında daraldı.

·         TCMB’nin bugün TSİ 10:30’da 2.enflasyon raporunu açıklaması bekleniyor.

·         Borsa İstanbul’da bugün pozitif açılış yapması bekleniyor.

·         Bugün Açıklanması Beklenen Bilançolar: YKBNK

Kaynak:A1 Capital
Hibya Haber Ajansı