TCMB toplantısı gündemde öne çıkıyor

TCMB toplantısı gündemde öne çıkıyor

Vakıf Katılım

BIST100… TCMB Toplantısı Gündemde Öne Çıkıyor… Vaka sayılarındaki artış yatırımcılarına canını sıksa da global piyasalar merkez bankalarından destek buldu. Yeni haftanın ilk işlem gününde Asya piyasaları karışık bir görünüm sergiliyor. ABD endeksleri ise vadeli piyasalarda pozitif bir görünüm sergiliyor. Global risk iştahına paralel olarak endeksin haftaya artıda başlaması beklenebilir. Piyasalar bu hafta Perşembe günü gerçekleştirilecek TCMB toplantısını takip edecek.

 

 

USDTRY…6.85 Seviyelerine Tutundu… Cuma günü Çin Merkez Bankası ile yenilenen swap anlaşması çerçevesinde çeşitli sektörlere mensup şirketler Çin’den yaptıkları ithalatları ilgili bankalar aracılığıyla Çin Yuanı cinsinden ödeme yaparak gerçekleştirdiler. Çin’e karşı her sene ortalama 15-20 milyar dolar arasında bir açık verdiğimiz düşünüldüğünde bu açığın yerel para birimleri üzerinden işlemle kapatılması açısından önemli bir gelişme olduğu söylenebilir. TCMB anketinde USDTRY yılsonu beklentisi 7.01’den 6.99’a geriledi. Koronavirüs salgını kaynaklı gelişmeler doların global bazda güçlü kalmasına neden oluyor. Kurdaki geri çekilmelerin kalıcı olması için risk primindeki düşüşün belirginleşmesi gerekebilir.

 

 

EURTRY… 7.66 Seviyelerinde… Euro’nun geçtiğimiz hafta global bazda değer kaybetmesiyle TL kayıplarını telafi etme çabası içerisine girdi. Geride kalan haftada dar bir bant içerisinde hareket eden Euro TL kuru yeni haftaya yataya yakın başladı.

 

 

EURUSD…1.12 Seviyelerine Tutunma Çabasında… Geçtiğimiz hafta koronavirüs salgınında vaka sayılarındaki artışla birlikte Euro Dolar paritesi yön arayışına girdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ve Almanya Başbakanı Angela Merkel gerçekleştirdikleri video konferansta tarafların teşvik paketinde anlaşamamaları durumunda istenmeyen sonuçlarına doğabileceği konusunda AB liderlerini uyardılar. Euro Dolar paritesi son 2 ayın en büyük günlük kaybının ardından 1.12 seviyesinin üzerine tutunmaya çabalıyor. Jeopolitik gerilimler ve koronavirüs salgını kaynaklı endişeler dolara destek sağlıyor.

 

 

XAUUSD…8 Yılın Zirvesine Yöneldi… Ons altın geçtiğimiz hafta merkez bankalarının güvercin tutumlarını devam ettireceğine yönelik sinyaller ve jeopolitik gerilimlerle yükseldi. 30 $’lık bir bant içerisinde dalgalanan altın fiyatları Çin’in ABD’den tarım ürünleri alımını artırma taahhüdü sonrasında sakinleştikten sonra yeni haftanın ilk işlem gününde yatırımcıların temkinli duruşuyla birlikte 1750 $’ın üzerine yöneldi. Altın fiyatları koronavirüs salgınında ikinci dalga endişelerinden destek buluyor. Çin ve Hindistan arasındaki sınır hattı gerilimi sürüyor.

 

 

GAUTRY… Ons Fiyatındaki Yükselişten Destek Buldu… Dolar TL kurundaki yatay seyir ve altının ons fiyatındaki yükselişle birlikte gram altın 387 TL seviyelerine yöneldi.

 

 

BRENT… Arz Talep Makasındaki Daralmayla 40 $’ın Üzerine Tutunmaya Çabalıyor… Brent petrol kontratlarında uzun vadeli fiyatı 3 ay sonra kısa vadelilerin altına geriledi. Piyasa dinamikleri global petrol arzının azalmaya devam ettiğine işaret ediyor. Brent petrolün varil fiyatı yeni haftada enerji piyasasında talep görünümünün yeniden denge kazandığına yönelik işaretlerle 42 $ seviyelerine tutundu.

 

 

SP500… Geçtiğimiz Haftayı Ekside Tamamladı… S&P500 endeksi 3 haftalık yükselişin ardından koronavirüs salgınında vaka sayılarındaki artışla birlikte geçtiğimiz haftayı kayıpla tamamladı. 3,097 puana gerileyen endeks yeni haftada yataya yakın işlem görüyor. ABD ve Çin ilişkileri, koronavirüs salgını kaynaklı gelişmeler piyasaların takibinde kalmaya devam ediyor.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı