Sabah stratejisi

Sabah stratejisi

Vakıf Katılım

Cuma günü yaşanan sert global hisse senedi ve para piyasaları satışının ardından hafta başlangıcı nispeten sakin ve dengeli oldu. Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki toparlanma isteği kısmen belirdiği ortamda, dolar endeksinin güçlü duruşu EURUSD paritesini 1.09 seviyesine dek baskılarken, benzer durum 1.29 bölgesinde dengelenme çabasında olan GBPUSD paritesi için de geçerli.

Çin’den gelen son haberlerde Coronavirus kaynaklı hayatını kaybeden insan sayısının 1000’i aştığı ifade edilirken, yapılan farklı bir araştırmaya göre ise global çapta salgına yakalanma-hayatını kaybetme oranının %1’li seviyelerde oluştuğu belirtilirken, çıkış noktası olan Hubei’de artış hızındaki yavaşlamanın başlangıçtan bu yana en düşük seviyede gerçekleşmesi yeni günde Asya piyasalarını destekliyor. ABD endekslerindeki pozitif kapanışlar birleşme haberleri ve güçlü gelen makro datalar kaynaklı olurken, iyimserliğin yeni günde de korunduğunu söylemek mümkün

Global varlık fiyatlamalarında haftanın ilk işlem günü gözlenen toparlanma isteği yerelde BDDK tarafından hafta sonu açıklanan swap hamlesi kaynaklı offshore faizlerdeki yükseliş ve Suriye kaynaklı jeopolitik risklerin fiyatlanması teması nedeniyle olumsuz bir resim oluşumuna işaret etti. Türk lirası paritede (USDTRY) 6.00 bölgesi civarında denge arayışında olurken günü Amerikan doları karşısında %0.05 performansla sınırlı yükseliş içerisinde tamamladı. BİST 100 endeksi %2.2 düşüşün takip edildiği günde 118.000 yükseliş trendinin alt bandında tutunma isteğini öne çıkardı. Endeks açısından bir sonraki önemli destek seviyesinin 115.000 bölgesinde takip edeceğiz.

Jeopolitik risk fiyatlamasının yakın zamanda görülmediği ölçekte bir adım öne çıktığı günde lira opsiyonlarında beklenen oynaklıklar artarken, 5 yıl vadeli ülke risk primi de Ocak ayı başlangıcındaki seviyeler olan 280bp bölgesine yükseldi. Böylece, Coronavirus kaynaklı Asya bölgesi önderliğinde satıcılı seyrin öne çıktığı 20 Ocak tarihi sonrasında Tayland (+34.34bp) önderliğinde bölge ülkelerinin CDS’lerindeki yükselişlerin ardından listede bölge dışından kendisine yer bulan tek GOÜ üyesi +11.46bp ile Türkiye (6.sırada) oldu.

Takip edilen haber akışına göre Çarşamba günü Ankara’ya ABD’nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey’nin gelmesi bekleniyor. Türkiye’nin yaşanan son rejim saldırısının ardından Rus tarafı ile görüşmeleri ise devam ediyor.

Japonya piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olduğu günde spot Asya fiyatlamaları ve vadeli ABD endekslerindeki pozitif görünümün Avrupa açılışına da sirayet etmesini bekliyoruz. Yerel varlıklar açısından ise fiyatlamaların oturması için birkaç gün gözlemlemenin doğru olduğu kanaatindeyiz. Fed Başkanı Powell’ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde yapacağı sunum günün en önemli başlığı konumunda.

Kaynak: Orkun Gödek / Deniz yatırım
Hibya Haber Ajansı