24 Nisan Fx Bülteni

24 Nisan Fx Bülteni

Vakıf Katılım

USD/TRY: Haftanın son işlem gününde risk iştahı zayıf seyrediyor. İlaç şirketi Gilead'ın koronavirüs ilacının hastaların durumunda iyileştirme sağlamadığına yönelik haber akışı piyasalarda bir miktar hayal kırıklığı yaratmış gözüküyor. Geçen haftanın son işlem gününde, söz konusu ilacın yapılan klinik testlerde olumlu sonuçlar verdiğine yönelik haber risk iştahını desteklemişti. Diğer yandan, birkaç gündür toparlanma eğilimi sergileyen petrol fiyatları ise güne yükselişle başlasalar da bu eğilimlerini koruyamadıklarını gözlemliyoruz. Hafta başında petroldeki sert düşüşler risk iştahını zayıflatmıştı. Özetle, mevcut fiyatlamalar, küresel risk iştahının haftanın son işlem gününü kısmi baskı altında kalarak geçirebileceğini gösteriyor. Bu sabaha görece sakin bir görüntüyle başlayan paritelerde ise oynaklığın  bir miktar arttığını gözlemlerken, Gelişmekte Olan Ülke para birimlerindeki toparlanmalar sınırlı kalabilir. Risk iştahının azalması ve Avro'daki zayıflıkla birlikte Dolar endeksinin de (DXY) 100 seviyesinin üzerinde güçlenme eğiliminde olduğunu izliyoruz. Çarşamba günü Merkez Bankası'nın, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini, 50 baz puan olan beklentilerin üzerinde 100 baz puan indirerek %9,75'ten %8,75'e çekmesi sonrasında kısmi dalgalanma gösteren Dolar / TL ise 7,0 psikolojik seviyeye yakın seyrediyor. Teknik olarak bu seviyenin geçilmesi durumunda 7,0450 seviyesine kadar bir hareketlilik gözlemlenebilir. Diğer yandan, olası düşüşlerde 6,9250 desteği önemli gözükmekte. Mevcut risk ortamında, olası geri çekilmelerde bu seviyeden tepki görülebilir. 

EUR/USD: Avrupa'dan ABD'deki gibi zayıf veriler takip edilirken, Avrupa Birliği'nin, 1 trilyon Euro'ya kadar ortak finans fonu kurmayı kabul etmesine karşın detayların sonra paylaşılacağının bildirilmesi Avro üzerinde etkisini gösterdiği söylenebilir. Diğer yandan, zayıf risk iştahı da Dolar'ı desteklerken parite bu sabah baskı altında. Paritenin günün geri kalanında da baskı altında kalacağını beklerken, zayıf teknik göstergelerle birlikte 1,0780 direncinin altında 1,07'ye kadar geri çekilme gözlemlenebilir. Ana hedef olarak da 1,0660 takip edilebilir. Diğer yandan, 1,0780 direncinin üzerindeki bir hareketlilikte 1,0830 seviyesi tepki gelebilecek direnç olarak izlenebilir.

XAU/USD: Aylık ortalamasından gelen tepki sonrasında yakın zirvesi civarına kadar yükseliş kaydeden değerli madende geri çekilmelerin sınırlı kaldığını izliyoruz. Yaşanan fiyatlamalarda, petroldeki gibi sert hareketlerin görece daha az likidite endişesi taşıdığı söylenebilir. Bu kapsamda, değerli madendeki geri çekilmelerin sınırlı kalmaya devam edebileceğini ve Ons Altın'ın 1.718 yakın desteğinin üzerinde tutunarak 1.745 - 1.750 direnç bölgesini hedefleyebileceğini düşünüyoruz. Ana direnç ise 1.769 seviyesinde. Öte yandan, 1.718 desteğinin altına yaşanabilecek bir sarkmada 1.700 tepki gelebilecek destek olarak takip edilebilir.


Kaynak:Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı