Koç Üniversitesi KARMA Gerçeklik Laboratuvarı 2019 kapanış sergisi ve etkinlikleri

Koç Üniversitesi KARMA Gerçeklik Laboratuvarı 2019 kapanış sergisi ve etkinlikleri

Vakıf Katılım

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği ile Koç Üniversitesi bünyesinde kurulan KARMA Gerçeklik Laboratuvarı, Türkiye’deki “artırılmış ve sanal gerçeklik (genişletilmiş gerçeklik) ekosistemine” dair edindiği deneyimi 17-18-19 Ocak 2020 tarihlerinde, Şişhane’deki İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı’nda düzenlediği sergi ve etkinlikler dizisi kapsamında ziyaretçiler ile paylaştı.

Geçtiğimiz yıl Kolektif İnovasyon ve Tasarım Derneği ve Koç Üniversitesi KWORKS Kuluçka Merkezi işbirliği ile genişletilmiş gerçeklik alanında birçok konuşma ve etkinlik düzenleyerek, ulusal ve uluslararası konferanslara katılım sağlayan KARMA Gerçeklik Laboratuvarı’nın düzenlediği sergide, 2019 yılında başlangıç seviyesi eğitim programına kabul edilen katılımcıların hazırladığı projelere yer verildi. HTC Vive Türkiye ve Monster Notebook tarafından desteklenen etkinlikte, ziyaretçiler 3 gün boyunca Gökkuşağı Köprüsü, Ahıska, İnİn, Reliefs of Sebasteion, Post Cube Sanal Sanat Galerisi, Bafa Gölü gibi genişletilmiş gerçeklik projelerini deneyimleme ve projelerin perde arkasını dinleme fırsatı yakaladı. Ayrıca Enes Beşinci, Seher Kış ve Meltem Şahin gibi sanatçılar Tilt Brush ve Medium gibi 3 boyutlu çizim programlarında canlı çizim performansları gerçekleşti.

Serginin ilk gününde gerçekleştirilen ve açılış konuşmasını İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin’in yaptığı panele genişletilmiş gerçeklik alanında Türkiye’den öncü isimler davet edildi. KARMA Lab kurucu ekibinden Ivon Bensason ve Asım Evren Yantaç tarafından yürütülen panelde, Bahçeşehir BUG Lab’den Güven Çatak, Galatasaray Üniversitesi’nden Kerem Rızvanoğlu, HTC Vive Türkiye Direktörü Batuhan Basal, Garage Atlas kurucuları Burçin Gürbüz ve Pınar Öncü, MuseVR’ın kurucu ortaklarından Talat Alkan, Timelooper’ın kurucusu Alper Özyurtlu, Anima Prodüksiyon Şirketi yönetici ortağı İlhan Poyraz, Türkiye’de alanın bugün geldiği noktayı tartışarak ileriye dönük ihtiyaç ve fırsatlar ile ilgili paylaşımlarda bulundu.

Dr. Fatih Pişkin: “Türkiye’de karma gerçeklik ekosistemini oluşturmamız önem arz ediyor.”

Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Kalkınma Ajansı İSTKA Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin, Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojilerinin eğitim başta olmak üzere sağlık, endüstri ve eğlence sektörü gibi alanlarda günlük hayatta yaygın olarak kullanılmaya başlandığını belirtti. “Dünyada büyük teknoloji şirketleri hızla bu alana yatırım yapıyor. Bizim de yarının teknolojilerinden biri olan VR ve AR alanındaki gelişmeleri yakından takip etmemiz Türkiye’de karma gerçeklik ekosistemini oluşturmamız önem arz ediyor.

Koç Üniversitesi KARMA Gerçeklik Laboratuvarı projesini de ülkemizde bu alanda çalışan akademisyenler, uzmanlar ve profesyonelleri tek bir çatı altında buluşturarak, disiplinler arası çalışmalar yürütmeleri ve nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi için desteklemiş bulunuyoruz. Bu merkezimizin Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik teknolojileri alanında yürütülen çalışmalar için önemli bir adım teşkil edeceğine, İstanbul’da kamu-üniversite-sanayi iş birliği ile öncü çalışmalara imza atılacağına yürekten inanıyoruz.” dedi.


Hibya Haber Ajansı