Piyasaların odağında Türkiye enflasyonu ve ABD TDİ verisi var

Piyasaların odağında Türkiye enflasyonu ve ABD TDİ verisi var

Vakıf Katılım

Haftanın son işlem gününde gündem oldukça yoğun. Seans başında yurtiçinde mart ayı enflasyon verisi yakından takip edilecek. Verinin beklentilerinden göstereceği sapma, TL varlıklar üzerindeki hareketi artırabilir. Yıllık bazda %11,85’lik bir beklenti bulunurken, aylık bazda ise %0,55 oranında artış yaşaması tahmin ediliyor. Fiyatlamalara bakıldığında ise dün endeks günü %0,48 yukarıda 89.510 puanla tamamladı. Endeksin hareketinde günün kapanışına doğru, ABD Başkanı D.Trump’ın petrole yönelik yapmış olduğu yorum genel global piyasalarda yarattığı hareket ile günü kazançla tamamlamasını sağladı. Kur cephesinde ise 6,58 seviyesine doğru bu haber sonrası bir geri çekilme kaydedilmesine karşın, anlık olarak 6,64 seviyesi izleniyor. Endeks için 90 – 92 Bin bandı hareketin yeniden yukarı yönde devam edebilmesi adına kritik olabileceği gibi aşağıda 88.500 seviyesi önemle izleniyor.

Yurtdışında ise, dün ABD başkanın D.Trump’ın petrol kesintisinin 15 milyon varil seviyesinde olabileceği, Suudi Arabistan ve Rusya ile sağlamış olduğu görüşmelerinden alınan iyimser mesajlar bir anlaşmanın çıkabileceğine işaret etti. Bu durum petrol fiyatlarında %42’lik bir hareket ile sert bir yükselişe neden oldu. Brent petrol 30$, ham petrol ise 25$ seviyesinin üzerine çıktı. Anlık olarak kısmi şekilde realizasyonun geldiği gözleniyor. Dolayısıyla gün içerisinde petrol piyasası cephesinde takip edilecek açıklamalar fiyatlamalar açısından kritik olabilir. Anlık olarak Brent 26.5$, ham petrol ise 23$ seviyesinden işlem görüyor. Diğer yandan öğleden sonra ABD’de mart ayı tarım dışı istihdam verisi yakından izlenecek. Bu sabah Asya piyasalarında hafif negatif, vadelilerde ise karışık bir tablo takip ediliyor. Ons altında ise dün ABD’den gelen işsizlik başvuruları verisi sonrasında alık geldi. Anlık olarak 1610$ seviyesinden işlem gören altın için TDİ verisi önemli olacak.

Piyasaların odağında Türkiye enflasyonu ve ABD TDİ verisi var…

Manşette Öne Çıkanlar

·         Çin’de mart ayı Caixin hizmetler PMI verisi 43,0 seviyesinde gelerek bir önceki ayın üzerine çıktı.

·         Japonya Maliye Bakanı Aso, koronavirüs salgınının ekonomik etkilerine yanıt için gelecek hafta ortaya konacak devasa teşvik paketinin finansmanı için açık-kapatma tahvilleri ihraç edilmesini değerlendireceklerini söyledi.

·         Dünya Bankası, Yönetim Kurulu'nun koronavirüs salgını ile mücadele  çerçevesinde ilk acil fon desteği olarak 25 ülkeye 1,9 milyar dolar  verilmesini onayladığını bildirdi.

·         ABD Başkanı D.Trump’ın petrol üreten şirketlerin CEO’ları ile görüşmesi yapması bekleniyor. Ayrıca Trump, petrol üretim kısıntısının 15 milyon varil kadar yüksek olabileceğini açıkladı.

·         ABD’de haftalık olarak takip edilen ilk işsizlik başvuruları 28 Mart haftasında 6,6 milyon kişi olarak açıklandı.

·         BDDK, COVID-19 ile mücadele sürecinde bankalara operasyonel kolaylık sağlayacak kararlar aldı.

·         TSİ 10:00’de mart ayı TÜFE ve ÜFE verilerinin açıklanması bekleniyor.

·         Borsa İstanbul’da bugün yatay negatif açılış yapması bekleniyor. (A1 Capital)

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı