Miniminilere hayatı anlatmanın yolu ''Küçük Filozof'' serisinden geçiyor

Miniminilere hayatı anlatmanın yolu ''Küçük Filozof'' serisinden geçiyor

Vakıf Katılım

- Canım çikolata çekti, yiyebilir miyim?
- Hayır, akşam yemeğinden önce çikolata yemen doğru değil!


- Off, çok sıkıldım! Biraz daha oynayabilir miyim tabletle?
- Hayır, zaten bütün gününü tablet, televizyon ve telefon üçgeninde geçiriyorsun!


- Uyumak istemiyorum! Zaten yarın okul da yok...
- Hayır, büyüyebilmen ve bağışıklığını güçlü tutabilmen için erken yatman gerekiyor…


Bugünlerde, özellikle küçük çocuğu bulunan her üç hanenin en az birinden bu gibi konuşmalar yükseliyor. Evde kalan çocukların ''neden''le başlayan soruları bitmek tükenmek bilmezken, ebeveynlerin çaresizliği, çocuğuna yetememe endişesi katlanarak büyüyor.

Küçük Filozof, ebeveynlerin yeni yol göstericisi oluyor

 

İçinde bulunduğumuz karantina günlerinde, okul çağındaki çocukların evde geçirdikleri zamanı verimli kılabilmek her zamankinden daha da güçleşiyor. Uzaktan eğitim sistemi, ilkokul ve ortaokul düzeyindeki çocukları öğrenmeye ve araştırmaya sevk ederken, erken öğrenme dönemindeki çocuklara yönelik çalışmaların azlığı büyük bir boşluk yaratıyor.


Anaokulu ya da kreşin sosyal hareketliliğine alışan minikler, haftalardır evde kaldıkları bu süreci atlatmakta güçlük çektikleri için ebeveynlerinin yardımına gereksinim duyabiliyor. Bu noktada, çocuklarının duygusal dalgalanmalarına, itirazlarına ve inatlaşmalarına ''en doğru'' ve ''en etkili'' yaklaşımı sergileyebilme telaşına düşen duyarlı anne-babalar, kendilerine yol gösterecek çeşitli kaynak arayışlarına yöneliyor. İşte tam da bu çıkmazda, Oscar Brenifier'nin kaleme aldığı dört kitaplık ''Küçük Filozof'' serisi, miniklerin sorularına yanıt bulmakta zolanmaya başlayan ebeveynlerin yardımına yetişiyor.

Hayatı sorgulamaya başlayan çocuklara nasıl yaklaşmalı?

 

Küçük çocukların ''neden''le başlayan soruları, herkesin malumu. Peki ya cevabını yetişkinlerin bile tam olarak kestiremediği sorular?


- Neden eskisi gibi sokağa çıkamıyorum?
- Neden arkadaşlarımla parkta oynayamıyorum?
- Neden büyükannemler-büyükbabamlar artık bizim evimize gelmiyorlar?
- Neden koronavirüs dedikleri o görünmeyen şeyden kaçmak zorundayız?..


Her anne-babanın, çocuğu ile iletişimi farklıdır. Fakat kontrol edilemeyen kimi dış etkenler yüzünden bazen bu iletişimin seyri değişmek zorunda kalır. Yanıtı kesin olmayan bazı konuları, çocuklara kolayca anlayabileceği bir dil ve tatmin edici, özümseyebileceği örnekler eşliğinde aktarmak gerekebilir. Kimi zaman da en iyi seçim, severek dinleyeceği, resimlerine bakacağı bir kitap aracılığıyla anlatma yolunu tercih etmektir. Mesela ''Küçük Filozof'' serisi ile...

Miniminileri ''Düşünme Sanatı'' ile tanıştırma vakti

 

Dünya çocuklarına felsefeyi sevdiren yirmi kitaplık ''Filozof Çocuk'' dizisinin Fransız yazarı Oscar Brenifier'nin, erken öğrenme çağındakiler için kaleme aldığı dört kitaplık ''Küçük Filozof'' serisi tam da bu ihtiyaca sesleniyor.


''Küçük Filozof'' kitapları, Filo ve Zof karakterlerinin yardımıyla, 4-7 yaş arasındaki miniklerin kafalarını kurcalayan ilk büyük sorular üzerine yoğunlaşarak, okurlarını bu soruların peşinde masalsı bir gezintiye çıkarıyor.


Oscar Brenifier, küçük çocuklar için hazırladığı bu özel seride, istediğini yapamama, var olma, okula gitme ve sevgi gibi yaşama dair kavramlarla ilgili ''can alıcı'' soruları, ''Filozof Çocuk'' kitaplarındaki gibi yine cevabı kesin olmayan sorular eşliğinde gündeme taşıyor. Küçüklerin zihnini karıştıran ve hayata bakışlarına yön veren bu hayati sorular, böyle bir seriden beklendiği üzere eleştirel düşünme kabiliyetine de katkı sağlıyor.


Başı sonu kestirilemeyen, her daim sürprizlerle dolu, şaşırtıcı sorularla karşılaşmaktan ''yorulan'' ebeveynler için vazgeçilmez bir başvuru kaynağı olan ''Küçük Filozof'' serisi, çocuklarla yetişkinler arasındaki sözel ve davranışsal ilişkileri geliştiren paylaşımlar sunmayı da ihmal etmiyor.


''Küçük Filozof'' kitapları, gerek renkli tasarımı gerekse özgün hikâyeleriyle küçük okurlarına sorgulamalarla dolu keyifli bir okuma deneyimi vadediyor.


Evde kalmaya devam ettiğimiz bugünlerde, küçük çocuklarımızı, Filo ve Zof'la birlikte hayata dair büyük sorular etrafında düşünsel bir yolculuğa çıkarmaya ne dersiniz?..


O hâlde yanıtını yetişkinlerin de merak edeceği bir soru ile başlayalım yolculuğumuza: Neden her zaman istediğimizi yapamıyoruz?


Hibya Haber Ajansı