Piyasadan haberler

Piyasadan haberler

Vakıf Katılım

Bugün Ne Bekliyoruz? Asya piyasalarında teknoloji hisseleri öncülüğündeki satışlar devam etmektedir. Tatilin ardından işlem haftasına geç başlayan Japonya ve Güney Kore hisse senedi endekslerinde kayıplar %2’nin üzerinde. Bu sabah Nikkei225 Endeksi %2,69, Topix Endeksi %1,94, Kospi Endeksi %2,04, Kosdaq Endeksi %4,06 düştü. Çin ana kara endeksleri hafifçe alıcılı yatay; Hong Kong Hang Seng Endeksi teknoloji hisselerindeki sert kayıplarla %1,94 geriledi. Dünyanın en büyük yonga üreticisi Tayvanlı TSMC, ABD’nin Çin’in yüksek teknoloji satın alması ve geliştirmesine yönelik kısıtlamalarından olumsuz etkilendi. Tatilin ardından işlemlere bugün başlayan hisse senedi %8,33 düştü. Tayvan Taiex Endeksi’nde günlük kayıp %4,35 oldu. ABD Ticaret Bakanlığı’nın kararı Tayvan ve Güney Kore gibi teknoloji üreticisi Asya ülkelerinin paraları üzerinde de aşağı yönlü baskı oluşturuyor. Ayrıca, ABD’de güçlü gelen eylül istihdam verisinin ardından bu hafta çarşamba ve perşembe günleri açıklanacak enflasyon verileri öncesinde “şahin Fed” fiyatlaması küresel piyasalar üzerinde baskı oluşturmaktadır. Dolar Endeksi (DXY) ve ABD Hazine tahvili faizlerinin yeniden yükselişe geçerek zirve seviyelere yaklaştığı görülmekte. DXY 113,3 puanın üzerinde seyretmekte; 10 yıl vadelilerin faizi %4 seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışmaktadır. Borsa İstanbul tarafında BIST100 Endeksi’nde kısa vadeli pozitif görünüm korunmakla birlikte hem önceki zirve seviyesine hem de 2 cent psikolojik direncine yaklaşırken teknik seviyelerin önem arz ettiğini düşünmekteyiz. Bugün veri takviminde yurt içinde ağustos ayı ödemeler dengesi gelişmeleri izlenecek. Cari işlemler açığı temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre 3,70mlr USD artarak 4,01mlr USD olarak gerçekleşti. Temmuzda on iki aylık cari işlemler açığı 36,59mlr USD olmuştu. Foreks’in anketinden çıkan sonuçlara göre piyasanın ağustos ayı için medyan beklentisi 3,21mlr USD açık verildiği yönünde. Yurt dışında önemli bir veri bulunmuyor.

 

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa hisse endeksleri haftanın ilk işlem gününde %0,08-0,91 aralığında düştü. FTSE 100 ve CAC 40 Endeksi %0,45 oranında paralel düşerken DAX Endeksi yatay alıcılı fiyatlanarak bölgeden pozitif ayrıştı. ABD hisse endekslerinde de negatif bir görünüm hâkim oldu. Nasdaq Bileşik Endeksi %1’in üzerinde düşüşle Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyede kapatırken S&P 500 Endeksi %0,75 ve Dow Jones Endeksi %0,32 geriledi. EUR/USD paritesi 0,97 düzeyine inerken Dolar Endeksi (DXY) 0,4 puan artarak 113,2 puana ulaştı. Geçen hafta güçlü yükselen Brent petrol dün %3’e yakın düşüşle varil başına 95USD’ye geriledi. Kıymetli madenlerden ons altın %1,59 değer kaybederek günü 1.668USD’den tamamladı. Euro Bölgesi’nde Sentix yatırımcı güven endeksi bu ay piyasa beklentisinden (-34,7) daha fazla düşerek -38,3’e düştü. ABD tarafında Chicago Fed Başkanı Charles Evans yaptığı konuşmada, ‘‘gelecek yılın başlarında faiz oranların %4,5’in biraz üzerine çıkacağını ve ardından bir süre bu seviyede kalacağını öngörüyorum’’ ifadelerini kullandı.

BIST 100 Endeksi dün %0,4 artarak küresel hisse endekslerinden pozitif ayrıştı. Gün içinde 3.564-3.601 puan aralığında hareket eden gösterge endeks günü 3.582,03 puandan tamamladı. USD/TRY kuru 18,58 TL düzeyinde stabil kalırken EUR/TRY kuru %0,38 düşerek 18,03 TL’ye geriledi. Gram altın ons altındaki düşüşün etkisiyle 18 TL değer kaybederek yeniden 1.000 TL’nin altına indi. TÜİK’in ağustos ayına ilişkin iş gücü istatistiklerine göre işsizlik oranı 0,4 puan düşerek %9,6’ya geriledi. Böylece işsizlik oranı yaklaşık dört yılın ardından ilk defa %10’un altına indi. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı verilere göre Türkiye imalat sektörü ihracat iklimi endeksi eylülde değişmeyerek 48,8 düzeyinde sabit kaldı. Böylelikle eşik değerin altında kalmaya devam eden endeks ihracat iklimindeki bozulmayı işaret etti.

Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı