BM Kalkınma programı ve Türkiye Basketbol Federasyonu iş birliğiyle Türkiye-Hollanda maçında “İklim Eylemi” de sahadaydı

BM Kalkınma programı ve Türkiye Basketbol Federasyonu iş birliğiyle Türkiye-Hollanda maçında “İklim Eylemi” de sahadaydı

Vakıf Katılım

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Türkiye Basketbol Federasyonu’nun Küresel Amaçlar’ın 13.’sü olan İklim Eylemi için başlattığı yeni iş birliğinin ilk somut adımları 21 Şubat Cuma günü Ankara'da oynanan Türkiye-Hollanda maçında atıldı.

Ankara, 21 Şubat 2020 – Türkiye A Milli Erkek Basketbol Takımı’nın FIBA 2021 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde Hollanda ile karşılaştığı maçta, milli oyuncular, kısa adı Küresel Amaçlar olan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ve özellikle 13. Küresel Amaç olan İklim Eylemi’ne destek çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF), dünya liderlerinin 2030 yılına kadar ulaşılması için uzlaştığı Küresel Amaçlar ve İklim Eylemi’ne dair iş birliğini, sporseverler ve özellikle de gençlerde farkındalığı artırmak ve davranış değişikliğini teşvik etmek için 17 Şubat 2020 tarihinde imzalanan protokolle başlatmıştı.

Bu ortaklık kapsamında ilk olarak 21 Şubat 2020 tarihinde oynanan Türkiye-Hollanda milli maçında “İklim Eylemi” için örnek oluşturan bir dizi somut adım atıldı. Bu adımlar şöyle:

• Arenaya kağıt, plastik, cam ve metaller için atık ayrıştırma kutuları yerleştirildi.

• Arenada taraftarların satın aldığı içecekler, geri dönüşümlü kağıt bardaklarla sunuldu.

• Milli takım oyuncuları sahada, antrenmanda ve soyunma odasında organik havlu kullandı.

• Molalarda taraftarlara UNDP ve Küresel Amaçlar’ı tanıtan organik tişörtler armağan edildi.

• Milli takım oyuncuları organik Küresel Amaçlar bileklikleriyle maç önü törenine çıktı.

Ayrıca, Küresel Amaçlar tişörtleri giyen çocuklardan oluşan bir grup, maç önü töreninde sahaya çıkarak herkesi sürdürülebilir bir gelecek için harekete geçmeye çağırdı.

Maç sırasında arenada Küresel Amaçlar ve İklim Eylemi’ni tanıtmak amacıyla duyuru ve reklamlar yayımlandı, tanıtımlar yayıncı kuruluş NTV’nin canlı yayını aracılığıyla ekranları başındaki geniş kitlelere de ulaştı.

Türkiye’de UNDP’nin bir spor federasyonu düzeyinde Küresel Amaçlar’a dair geliştirdiği ilk anlaşma olan iş birliğinin protokolü, 17 Şubat 2020 tarihinde, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi ve Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu’nun katılımıyla düzenlenen toplantıda imzalanmış ve basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulmuştu.

İş birliği kapsamında Türkiye Milli Basketbol Takımı’nın maçlarında yapılacak tanıtım çalışmaları ile Küresel Amaçlar’a ulaşılmasına katkıda bulunacak değerleri yaygınlaştırmak ve özellikle gençlerin enerjilerini Küresel Amaçlar için seferber etmek hedefleniyor. Ayrıca, spor camiasını harekete geçirerek tüm faaliyetleri İklim Eylemi ilkelerine uyumlu hale getirmek, iklim değişikliğiyle mücadelede örnek rol oynamak ve basketbolseverlere ilham vermek amaçlanıyor.

Dünya için acil bir çağrı: Küresel Amaçlar

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, diğer adıyla Küresel Amaçlar, 2015 yılında Birleşmiş Milletler’e üye 193 ülke tarafından tüm dünya için 2030’a kadar ulaşılmak üzere belirlendi. İnsanlığa ve gezegene verilen bir taahhüt olan 17 Küresel Amaç, ilgili konu başlıklarında tüm dünya için acil bir çağrı anlamına da geliyor.

170’i aşkın ülke ve bölgede temsilciliği bulunan UNDP, elli yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiği Türkiye’nin 2030’a kadar Küresel Amaçlar’a ulaşma çabalarına destek oluyor.

Birleşmiş Milletler, 2030’a 10 yıl kala, 1 Ocak 2020 itibarıyla Eylem Onyılı’nı başlattı. 2020 ile beraber, Küresel Amaçlar’a ulaşmak için çabaların hiç olmadığı kadar hızlandırılması gereken, farkındalık aşamasının geride bırakılarak daha fazla eyleme geçilmesi gereken bir döneme girildi. Eylem Onyılı, dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük sorunların tümüne yönelik sürdürülebilir çözümlerin hızlandırılması için çağrı yapıyor.

Küresel Amaçlar’ın 13.’sü olan “İklim Eylemi” kapsamında herkes, iklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acilen eyleme geçmeye çağrılıyor.

 


Hibya Haber Ajansı