Küresel piyasalar

Küresel piyasalar

Vakıf Katılım

ABD’de fiyatlamalar: Beklentileri aşan veriler ve güçlü gelen bilançolarla alıcılı seyrini sürdürdü

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, beklentileri aşan makro verilerin beraberinde güçlü gelen bilançoların etkisiyle alıcılı seyrini sürdürdü. S&P 500 endeksi %0,39 değer kazancıyla 3.329 puan seviyesinden günü tamamlarken, Nasdaq endeksi %0,34 yükselişle 9.388,94 puan seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi de %0,17 artışla 29.348,10 puan seviyesine yükseldi. Ayrıca geçtiğimiz Cuma günü ABD’de Schlumberger ve CSX’in finansalları açıklandı. Her iki şirketin de net karı beklentileri aşmasına karşın, güçlü bilançonun ardından CSX hissesi %0,20 düşüş kaydetti. Factset verilerine göre, bugüne kadar S&P 500 şirketlerinin %8’inden fazlası karlarını açıkladı. Bu şirketlerin %72’sinin finansalları beklentiden iyi geldi.

Asya’da fiyatlamalar: PBOC’nin faiz kararı sonrasında karışık seyir hakim

Bu sabah Asya piyasaları, PBOC’nin gösterge kredi faizilerini beklentinin aksine ikinci defa sabit tutması sonrasında karışık seyir hakim. Karara ilişkin piyasa beklentisi, Çin ekonomisini desteklemek amacıyla bankanın faizleri aşağı yönlü revize edeceği yönündeydi. Ancak yetkililerin, geçtiğimiz hafta ABD ile imzalanan ilk faz anlaşmanın etkilerini daha iyi görebilmek için böyle bir adım atmış olabilecekleri ve bu sebeple piyasayı destekleyecek adımların yılın ikinci yarısında gelebileceği düşünülüyor. Nikkei ve S&P ASX 200 endeksleri %0,2 artarken, Nifty %0,36 ekside. Shangai %0,49 yükselirken, Hang Seng de %0,48 geriliyor. ABD vadelilerde ise yatay seyir görülüyor.

Avrupa’da fiyatlamalar: Beklentilere paralel gelen Çin büyüme verisinin yarattığı iyimserlikle artıda kapandı

Geçtiğimiz Cuma günü Avrupa piyasaları, güçlü Çin verilerinin risk iştahını pekiştirmesi eşliğinde pozitif seyir izledi. Stoxx 600 ve CAC 40 endekslerinde kazançlar %1’e yaklaşırken, DAX ve FTSE 100 endeksleri günü sırasıyla %0,72 ve %0,85 artıda tamamladı. Genel olarak tüm sektör hisselerinin alıcılı seyir izlediği günde, temel kaynaklar sektörü hisselerinde yükseliş %2’yi aştı.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı