Unutmamalıyız ki günlük koronavirüs sayısı hala 0 değildir

Unutmamalıyız ki günlük koronavirüs sayısı hala 0 değildir

Vakıf Katılım

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamada bulundu.

Bakan Koca'nın konuşmasından satır başları şöyle:

- Başarı; tedbir, tespit ve hızlı tedaviyle geldi.

- Sahada görev yapan filyasyon ekiplerimizin sayısı 5,849. Toplam filyasyon sayısı 613,732. Ortalama filyasyon süresi 43 saat. Vaka başı temaslı sayısı 4,5. Vaka başı filyasyon sayısı 4,46. Temaslı sayısı 468,390. Ekiplerimizin tarafından filyasyon yapılan temaslı sayısı 464,434.

- Bir yakınınızı kaybettiyseniz, salgın günlerinin en büyük acısını yaşadınız. Hepimiz sizinleyiz. Ramazan ayındayız, Ramazanı hiç alışık olmadığımız bir şekilde yaşıyoruz. Sakin ve mütevazı iftar sofraları kuruluyor. Bu yılki Ramazanın da benzer bir tarafı var, her gün birbirinden iyi haberler alıyorsunuz.

- Yatak doluluk oranı yüzde 60'lardan yüzde 30'lara geriledi.

- Hastaların zatüre olma oranı düştü, Yoğun bakımda olan hastalarımızın vefat oranı %58’den %10’a düştü. Entübe hastalarımızda da vefat oranları düştü.

- Hastaya yüksek akımlı oksijen verme uygulaması ölüm oranlarını düşüren önemli bir faktör olmuştur.

- İyileşen hasta sayısının yeni vaka sayılarından 2 kat daha fazla olduğu bir aşamadayız.

- Türkiye'de şu anda hasta kayıp oranı %2.8'dir. Bu oran Avrupa'da en düşük, dünyada ise 80. sıraya karşılık gelmektedir.

- Salgına karşı başarıyı 3 faktör sağladı. İlki tedbirlere uyan 83 milyondur. Diğeri filyasyondur. Son faktör de erken tedavidir.

- Süreçte çok kararlı olduk, bir gün bile kontrolü hastalığın eline vermedik. Hastalığın seyri 5. Hatada değişti. Veriler bize umut veriyor.

- Entübe hastalarımızdaki vefat oranı %74'ten %14'e geriledi. Bu başarıların arkasında hekimlerimizin özen ve dikkati, tedavi yaklaşımlarımız, bilimsel yaklaşımlar ve hekim sanatının ustalıkları var.

- Unutmamalıyız ki günlük koronavirüs sayısı hala 0 değildir, mücadele devam ediyor.

- 65 yaş üstü büyüklerimizi Bilim Kurulu’nda konuştuk. Hiç olmazsa ‘Gezme serbestisi olur mu?’ diye konuştuk ama daha netleşmedi.

- Pik döneminde olduğumuzu söyleyebilirim. Bir düşüş trendine girdik ama mesafe ve izolasyon hala çok önemli. Tedbirlere uyulmazsa yeni dalga olabilir.

- Emrullah Gülüşken ile hiçbir akrabalık ilişkim yok. Hastayı getirdik çünkü bir başka kardiyak hastalığı vardı. Biz sadece İsveç’ten hasta getirmedik, başka ülkelerden de hasta getirdik.

- Dünyada hastaların tüm sorunlarına hiçbir ücret almaksızın müdahale eden, hava ambulansı hizmeti veren tek ülkeyiz.

- Biz bu dönemde salgınla mücadeleyi siyaset üstü yapmaya gayret gösterdik. 83 milyonun mücadele dışında kalması söz konusu değildi. Lütfen bu konuları siyasete alet etmeyelim, istismar etmeyelim

- Mayıs ayı boyunca tedbirler sürecek.

- Son günlerde siyasetin konusu yapılmaya başlanan bir konu oldu. Burada her rakamın bir can olduğunu unutmayalım, bu rakamların gizlenebilirliği mücadelede en önemli payı olan vatandaşlarımıza yapılamaz. Siz gizlediğiniz rakamlarla tedbirleri alamazsınız. Raporları hazırlayan ise, imzayı atan ise hekimlerimiz. Sağlık Bakanlığı mı imzalıyor? Ölümler üzerinden siyaset yapmayalım.

- Bugün itibariyle 1 Ocak-29 Nisan ölüm sayısı 160,888. 2020 için 163,91. Aradaki fark, 2303. Beklenen ölümden bahsetmiyorum. Peki Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden canlarımızın sayısı kaç, 2992.

- Biz DSÖ'nün kodlamasıyla, bütün dünyanın verdiği şekliyle pozitif olan vakaları bildiriyoruz. PCR testinde şüpheli gördüğümüz tüm hastalara tedavi uyguluyoruz, hatta filyasyon uyguluyoruz. Ülkemiz için de PCR'ı yapılmış olan ve negatif olan bir vakayı başka sebepler olabilir diye araştırmalı, pozitif olan vakalar bildirilmeli şeklinde genel bir kural. DSÖ'den 24 Nisan'da bize gelen yazı bununla ilgili bir sorun olmadığı şeklinde. Ölümler üzerinden siyaset yapmayalım. Bu mücadelenin herkesi kapsayacak şekilde yapılması gerektiğine inanıyorum.

- İstanbul ile ilgili şu an özel bir tedbirimiz yok, uygulanan tedbirler dışında. Vakalarımızın %60’ı İstanbulda. İstanbul ABD eyaletleri veya Avrupa şehirleri gibi değil. Yerleşim olarak farklı olan, Bağcıları, Bahçelievleri olan nüfusu yoğun olan bir yerden bahsediyoruz. İstanbul gibi bir şehirde vakaların kontrol altına alınmış olması çok büyük bir başarı. Eğer Avrupa, İstanbul’da alınan tedbirleri yerine getirseydi farklı bir tablo ile karşı karşıya gelebilirdik. İlave bir tedbir düşünmüyoruz.

- Enfekte olan sağlık çalışanlarımızın sayısı fazla oldu. Toplam, birilerinin söylediği kadar değil, daha fazlası maalesef. Sağlık çalışanlarımızından enfekte sayımız 7428.

- Toplu çalışılan iş yerlerinde test yapılmasıyla ilgili bir planlama yapıyoruz.

- Vatandaşın maskeye para vermesini istemiyoruz. Dünyada da bu davranışı sergileyen tek biziz. Maskenin ücretsiz olması gerektiğini düşünüyoruz.

- Önümüzdeki dönemde vakaların az görüldüğü şehirlerde tedbirler gevşetilebilir.


Hibya Haber Ajansı