Borsa İstanbul küresel borsalara pozitif kalmaya devam ediyor

Borsa İstanbul küresel borsalara pozitif kalmaya devam ediyor

Vakıf Katılım

BIST 100 günü rekor işlem hacmiyle 112.000 puanı aşarak kapattı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 20,3 milyar liralık rekor işlem hacmiyle ve yüzde 1,40 değer kazancıyla günü 112.494,62 puandan tamamladı ve 3,5 ayın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 1.554,67 puan artarken, toplam işlem hacmi 20,3 milyar lira ile rekor düzeyde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,35 ve holding endeksi yüzde 0,62 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 8,98 ile iletişim, en çok gerileyen ise yüzde 0,69 ile tekstil, deri oldu.

İngiltere Merkez Bankası Haziran ayı toplantısında beklendiği gibi politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0.10'da tuttu, varlık alım hedefini 100 milyar sterlin artırarak 645 milyar sterlinden 745 milyar sterline yükseltti. Faizleri değiştirmeme kararı oybirliğiyle alındı. Varlık alım programının artırılmasına bir kişi karşı çıktı. Banka ekonomiyi desteklemek için gerektiğinde daha fazla adım atmaya hazır olduklarını bildirdi. Para politikası metninde riskli varlık fiyatlamalarının Mart'taki dip seviyelerden toparlandığı, yine de pandemi konusundaki haber akışına duyarlı kalmaya devam ettiği belirtildi.

Almanya’nın önde gelen ekonomi enstitülerinden Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), Alman ekonomisinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) ilişkin üretim kaybının 2020 ve 2021’de 390 milyar euro olacağını duyurdu. Enstitü, Kovid-19 salgını nedeniyle bu yıl için Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) küçülme tahminini bu yıl yüzde 6,8 olarak açıklarken, 2021 büyüme beklentisini yüzde 6,3 olarak öngördü. Raporda, Alman hükümetinin ekonomik teşvik paketinin Kovid-19 krizinde resmi önemli ölçüde göremediği belirtilerek, paketin ekonomik krizin temeline odaklanmadığı kaydedildi.

Çin ekonomiye destek için kredilere yüklenecek. Çin Merkez Bankası (PBOC), ekonomiyi koronavirüs kaynaklı gerilemeden çıkarma çabaları çerçevesinde bu yıl kredi akışını beşte bir oranında artırmak istiyor. PBOC Başkanı Yi Gang'a göre bu, rekor düzeydeki özel maksatlı tahvil ihraçları ve banka kredilerinde yüzde 19'luk artış yoluyla gerçekleşecek. Yi, Perşembe günü Şanghay'daki konuşmasında toplam finansman akışının bu yıl en az 30 trilyon yuan (4.2 trilyon dolar) olacağını belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının; ekonomilerin, toplumların ve şirketlerin faaliyetlerini temelden değiştirebileceğini duyurdu. Moody's'in sektörler arası kredi koşulları raporunda, salgın nedeniyle birçok önde gelen büyük ekonomide uzun vadeli büyümenin zayıflayabileceği, kapsamlı politika desteklerinin ekonomilerin kalıcı hasardan korunmasına yetmeyebileceği belirtildi.

TCMB net uluslararası rezervleri 12 Haziran haftasında 31.6 milyar dolar oldu. Merkez Bankası verilerine göre, 12 Haziran ile biten hafta itibari ile net uluslararası rezervleri 214,601 milyar TL oldu. Net dış varlıklar bir önceki hafta 222,923 milyar TL düzeyinden geçen hafta 225,518 milyar TL'ye yükseldi. Öte yandan Merkez Bankası'nın verilerine göre, yabancı yatırımcılar geçen hafta net 670 milyon dolarlık menkul kıymet sattı. Yurt dışında yerleşik kişiler, 12 Haziran haftasında 49,9 milyon dolarlık hisse senedi aldı.

USDTRY

 

Haftanın dördüncü işlem gününe 6.84 seviyesi civarında başlayan kur, devamında sınırlı bir hareket alanında 6.86 seviyesine kadar yükseldikten sonra tekrar geri çekildi.

 

Dolar endeksi gün içerisinde yeniden 97.00 Dolar seviyesi üzerini denedi ve kapanışı bu seviyenin hemen üzerinde tamamladı. Yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 13 Haziran'da sona eren haftada 1.5 milyon oldu, koronavirüs pandemisi nedeniyle başvurular böylece 13. haftada da 1 milyonun üzerinde gerçekleşti. Virüs gelişmeleri yanında swap anlaşması gibi beklentiler de fiyatlamalara etki etmeye devam ediyor.

Yeni günde Covid-19 salgınında ikinci dalga endişelerine dair fiyatlamaların yaratacağı olası dalgalanmaları izlemeye devam edeceğiz. 

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6.86 seviyesini test etse de bu bölgeyi aşamadan günü tamamladığı gözlendi. Gelebilecek olası satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,82, 6,80 ve 6,77 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,87, 6,89 ve 6,91 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Güne 7.69 seviyelerinde başlayan EURTRY paritesi, Dolar endeksinin yönünü tekrar yukarıya doğru çevirmesiyle paritede gerçekleşen düşüş karşısında gün içinde en yüksek 7.7260 seviyelerini görse de daha fazla yukarı yönlü potansiyel yakalayamadı ve geri çekildi. Yurt içerisinde ise zayıf ekonomik veri akışı devam ederken Türk Lirası’ndaki değer kaybına yönelik aşırı bir hareketin olmaması da bir etken olduğu gözleniyor.

 

7.72 üzeri seviyesi üzerine kadar yükselişlerin yaşandığı fakat bu seviyenin aşılamadığı gözlenen EURTRY’de Dolar’daki güçlenme devam ederse Türk Lirası’nın kayıp yönlü hareketleri meydana gelirse yukarı yönlü eğilim etkisini sürdürebilir.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,69 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,72 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,67, 7,65 ve 7,5562 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,72, 7,75 ve 7,78 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

Pekin’deki COVID-19 salgınına dair haberlerin piyasalardaki riskten kaçınma hissiyatına katkıda bulunması, ABD Dolarının güvenli bir liman olarak talep bulmasında etken olmaya devam ediyor. Buna bağlı olarak parite dün 1.1260 seviyesi yakınlarından geri çekildi.

 

Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 13 Haziran'da sona eren haftada 1.5 milyon oldu, koronavirüs pandemisi nedeniyle başvurular böylece 13. haftada da 1 milyonun üzerinde gerçekleşti.

 

Bir yandan da EUR/USD paritesi, Fed’in ek parasal teşvikler duyurmasının ardından haftaya güçlü bir görünümle başlaması, Avrupa’da ekonomilerin yeniden açılması ve Avrupa Merkez Bankası, Almanya ve Avrupa Komisyonu tarafından duyurulan mali teşviklerle Euro 1.12 üzerinde tutunmaya devam ediyor.

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1220 seviyesinde destek bulmaya devam ettiği gözlendi. 1,1190 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1250, 1,1280 ve 1,1320 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1190, 1,1170 ve 1,1140 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Covid-19 pandemisinde ikinci dalga endişelerindeki artış ve dün yine Powell’ın geçen haftadaki FED FOMC toplantısı sonrası basın toplantısındaki yorumlarına benzer ifadeler kullanması ile açıklanan ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı Dolar’a sınırlı talep artışı gelirken ons Altın’da gün içinde 1717 Dolar yakınlarına kadar satış baskısıyla karşılaşıldı.

 

Orta uzun vadede yukarı trendini koruyan Altın fiyatları zaman zaman dalgalanma gösterse de 1720 Dolar üzerinde tutunmaya devam ediyor. Bu durumun önümüzdeki günlerde de devam etmesini bekliyoruz.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1725 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın 1733-1704 bölgesi üzerinde yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1737, 1745 ve 1755 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1720, 1713 ve 1704 destek seviyeleri kısa vadede bugün de takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

GBP/USD paritesi, dün 1,2420 bölgesi yakınlarında aşağı yönlü görünümünü korudu.

 

İngiltere Merkez Bankası Haziran ayı toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0.10'da tutarken, koronavirüs ile mücadele kapsamında varlık alım hedefini 745 milyar sterline yükseltti. ABD’de ise ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 13 Haziran'da sona eren haftada 1.5 milyon oldu, koronavirüs pandemisi nedeniyle başvurular böylece 13. haftada da 1 milyonun üzerinde gerçekleşti.

 

İngiltere’de bugün açıklanması beklenen perakende satışlar beklemede kalmayı tercih etmeleriyle GBPUSD paritesinin yukarı yönlü hareketleri sınırlı kalmış görünüyor.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin dün 1,2430 seviyesinde tutunma gösterdiği izlendi. 1,2420 50 günlük hareketli ortalama seviyesi ve 1,2370 üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımları ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2500, 1,2550 ve 1,2600 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,2550, 1,2450 ve 1,2420 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 

USDJPY 

 

USD/JPY paritesi dün yatay yönlü hareketini sürdürdü ve Asya seansı sırasında 107,20 bölgesinin altındaki dar bir işlem aralığında aşağı yön ağırlıklı şekilde seyretti.

 

Japonya'da Mayıs ayında enflasyon beklentilere paralel gerçekleşerek Mayıs ayında enflasyon yıllık bazda eksi yüzde 0.2 oldu. ABD’de ise ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 13 Haziran'da sona eren haftada 1.5 milyon oldu, koronavirüs pandemisi nedeniyle başvurular böylece 13. haftada da 1 milyonun üzerinde gerçekleşti.

 

Takip edilen gelişmeler Japon Yeni’nin güvenli bir liman olarak talep bulmasına yardımcı olurken, USD/JPY paritesinin yukarı yönlü hareketlerini sınırlandırdı. Japonya’dan beklentileri karşılamayan ihracat verileri, Japon Yeni üzerinde baskı yarattı ve USD/JPY paritesinin aşağı yönlü hareketlerinin sığ kalmasına yardımcı oluyor.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106.80 Dolar seviyesinde destek bulmakta zorlandığı ve günü altında kapattığı gözlendi. Bugün 106.60 destek seviyesinin üzerinde kalabilirse yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,00, 107.30 ve 107.60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 106.60, 106,40 ve 106.10 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

Koronavirüs salgınının ikinci dalgasına ve ekonomik toparlanmaya olası zararlarına dair artan endişeler, piyasa hissiyatı üzerinde olumsuzluk yaratmaya devam ediyor. ABD'de artan petrol stokları ve Çin'de ikinci dalga korkusu ile aşağı yönde hareketi destekliyor.

OPEC +’ın petrol üretim kesintisine uyulması için bazı ülkelere baskı uyguladığı haberleri ve Brent Petrol’de yukarı yönlü sınırlı hareketler takip edilirken, dikkatler bugün, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) düzenleyeceği Ortak Bakanlar İzleme Komitesi (JMMC) toplantısına odaklandı.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün düşüşte 40 Dolar seviyesinde destek bulduğu gözlendi. 39.00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 41.00, 42.00 ve 43,20 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 39.00, 37,40 ve 36,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Haftanın dördüncü gününe 380 TL seviyesi yakınlarında başlayan Gram Altın gün içinde bu seviyenin üzerine çıkmayı denese de başarılı olamadı.

 

Günün devamında Dolar’daki geri 6.84-6.86 seviyelerinde devam eden hareketlilik ve ons Altın’ın 1720 Dolar üzerindeki tutunma eğilimiyle başlayan geri çekilme ile Gram Altın’ın 379-380 TL civarında hareket ettiği ve günü tamamladığı izlendi.

 

Gram Altın’ın Mayıs başından gelen kısa vadeli düşüş çizgisine değerek buradan destek aldığı ve dün de bu trend üzerindeki hareketinin devam ettiği gözleniyor.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 380 seviyesinde destek bulduğu gözlendi. 377 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 382, 385 ve 388 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 377, 375 ve 372 TL destek seviyeleri takip edilmelidir.

Kaynak AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı