Bora Aksu Kis-Sonbahar 20/21 koleksiyonu

Bora Aksu Kis-Sonbahar 20/21 koleksiyonu

Vakıf Katılım

Londra,17 Şubat (Hibya) Bora Aksu Kis-Sonbahar 20/21 koleksiyonu icin Isvecli unlu soyut sanatci Hilma af Klint’ten esinlendi.

1862’de dogan Hilma, guzel sanatlar egitimini Stockholm’de Royal Akademi’de aldi. Egitimini tamamladiktan sonra yaptigi geleneksel manzara resimleriyle gecimini saglayan Hilma, ayni zamanda ruhani bir yolculuga baslamisti. Hilma af Klint, 1896’da kizkardesini kaybettikten sonra basladigi bu yolculukta, kendisi gibi sanatci 4 kadinla beraber “Bes” adini verdikleri bir grup olusturdu. Bu gruptaki calismalari esnasinda Hilma, deneysel geometrik sekillerin harmonisinin egemen oldugu tablolar yaratarak icsel ve dissal dunyalarla kopruler kurmaya basladi. Hilma bu tur eserlerinin oldugu calismalarinin cogunu dis dunyadan sakladi; henuz dunyanin onlara hazir olmadigini dusunuyordu. 1944’te oldugunde geride 1300’e yakin eser birakti. Bu eserler vasiyetine uygun olarak 20 yil boyunca kimse gormeden saklandi. 1960’larin sonunda bu ozel koleksiyon ilk kez ortaya cikarildi ve 1980’lerde Hilma Af Klint’in ilk soyut sanatci olarak uluslararasi bir une kavusmasini sagladi.


Bora Aksu Hilma’ya adadigi bu koleksiyonda, Hilma’nin kontrastlarla dolu yasamini yansitiyor. Bir yanda Viktoryen donemde yasayan, geleneksel sanatiyla taninan, mutevazi bir kadin; diger yanda ise cesur, soyut sanatiyla ruhani dunyalara yolculuk yapan bir sanatci. Hilma’nin katmanlarla yarattigi teknik, Sonbahar Kis koleksiyonuna da esin kaynagi olan noktalardan birisi oldu. Bora yarattigi nakis, baski ve dokularla, koleksiyonda romantik hatlarla bulutumsu formlar yaratarak, Hilma’nin yasamindaki calismalarinda ve karakterindeki dengeyi yansitiyor. Transparan tul ve organze pelerinler koleksiyona bugulu bir hava getiriyor.


Canli ve pastel renklerin bir arada kullanildigi formlar Hilma’nin soyut yonunu yansitirken, siyah ve beyaz renklerin olusturdugu grup Hilma’nin topluma yansiyan yonunu gosteriyor. Bora kullandigi yumusak ve feminen formlarla, kontrast olarak kullandigi strukturel formlar ile koleksiyona hem romantik hem de cesur bir hava getiriyor. Lila, turuncu ve sari gibi baskin renkler; krem, beyaz, ucuk mavi ve toz pembe gibi sessiz tonlarla bir arada kullaniliyor.

Linda Farrow gozlukleriyle devam eden isbirligi ve Halo & Co’nun takilari koleksiyona modern bir hava getiriyor.

2003 yilinda Central Saint Martins Moda Okulu’ndan ustun basari ile mezun olan Bora Aksu, 4 kez Ingiltere Moda Konseyi’nin verdigi Yeni Jenerasyon odulunu kazandi. 2012 yilinda Kralice Elizabeth’ten takdir alan Bora Aksu markasi, 2015 yilinda magazalasma surecine girdi. Hongkong, Shanghai, Pekin, Parisian Macao’u takiben Singapur’da 44. magazasini acan Bora Aksu, global bir dunya markasi olma yolunda emin adimlarla yurumeye devam ediyor.

Faruk Zapcı -Celal Sönmez
Hibya Haber Ajansı