ABD’de ilk çeyrek daralması beklenenden daha “derin”

ABD’de ilk çeyrek daralması beklenenden daha “derin”

Vakıf Katılım

ABD’de ekonomik görünüme dair veriler “malumun ilanı” şeklinde gelmeye devam ediyor. 1Ç20 GSYH’deki daralma %4 oranında beklenirken %4,8 oranında gerçekleşti. Tabii burada kilit kelime “koronavirüs” olacaktır, ancak 1Ç20 dönemini hatırlarsak ilk 2 ay virüsün çoğunlukla Çin sınırları içinde olduğunu hatırlarız. Dolayısıyla, bu virüsün seyri 1Ç20 dönemi açısından özellikle ABD için biraz daha kısmi bir etkide bulunmuştur diyebiliriz. Ancak Mart ile biten dönemde %4 ekonomik daralma, elbette Nisan sonrasında durum çok daha kötü olduğundan dolayı görülmedik seviyelerde olacaktır.

 

Alt kalemlerde en çok dikkati çeken %7,6’lık daralma gösteren reel tüketim harcamaları olarak görünüyor. 2Ç20 döneminde kapatma önlemleri ve bunun sanayi ile tüketime yansıması kapsamında küçülmenin boyutu daha da derin olacaktır, bunu zaten ekonomik aktivite verilerinden anlıyoruz. PMI’ların gösterdiği durum, beklenenden daha fazla bir ekonomik etkinin olduğunu gösteriyor. Ekonomiyi açma adımlarının da bu nedenle mümkün mertebe erken atılmaya çalışıldığını söyleyebiliriz. İçinde bulunulan krizin bir depresyon dönem yaratmaması için ekonomilerin erken açılmasıyla risk alınıyor. Tabii ekonomiler erken açılsa bile korunma ve sosyal mesafe önlemleri devam edeceği için ekonomi daraldığı hızda büyüyemeyecektir. Mesela, fabrikalarda üretim hızı “aynı anda çalıştırılan işçi sayısı” eskisinden daha az olmak durumunda olduğu için “normal seviye” veya yakınında üretim gerçekleşmesine daha uzun zaman var. Aynı durum tüketim ve harcama alışkanlıkları için de geçerli… Virüs salgınının küresel sonuçlarından biri de “içe kapanma” ve ulusal çıkarların korunması olacağından küresel ticaret açısından da geniş döneme yayılan yeni trendler söz konusu… Dolayısıyla, depresyon olmazsa da geniş vadeye yayılan bir durgunluk burada karşılaşacağımız durum olacaktır.

 

Bugün Fed kararları açıklanıyor. Ekonomideki durgunluk etkisi Fed’in de daha fazlasını yapmasına yönelik beklentileri artırmakta, o yüzden krizden çıkış için uygulanan politikalar daha uzun süre bizimle olmaya devam edecekler. Daha önceki planlanmamış toplantılarda yapılanların aksine, daha sakin havada bir toplantı olacaktır. Fed şu ana kadar ekonomiye destek, finansman maliyetlerini düşürme ve likidite sağlama anlamında yeterince esnekliği gösterdi ve bu patikadan kısa sürede çıkması mümkün olmayacak. Bu akşam da güçlü bir yönlendirme ile devam edecektir.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı