ECB beyanatı ve Lagarde’ın açıklamaları

ECB beyanatı ve Lagarde’ın açıklamaları

Vakıf Katılım

 

AVRUPA

“ECB beyanatı ve Lagarde’ın açıklamaları”

Avrupa tarafında Merkez Bankası’nın para politikasında kritik adımlarını attığı, artık topun mali adımları atacak politika yapıcılarda olduğu görüşü ön plana çıkıyor. Avrupa Merkez Bankası para politikası beyanatını Perşembe günü gerçekleştirecek. Beyanat ve ardından gerçekleşecek basın konferansı Banka’nın politika rotasının belirginleşmesinde rol oynayacağı için yakından takip edilecek.

“PİYASANIN ROTASI”

Günlerden ECB Ama Lagarde Çaresiz…

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 6,504,135 – tedaviye pozitif cevap veren 2,804,649 – ölü sayısı 385,873 kişiye ulaşmıştır. Global çapta virüsün şiddeti azalırken, Latin Amerika kaynaklı artışlar dikkat çekmektedir.

Trump’ın Çin’e karşı hamlelerinde bu sefer devreye Çin’li havayolu şirketleri girerken, Çin’den gelecek yolcu uçuşlarını askıya alacağı belirtildi. Ticaret anlaşmasının faz 1 aşaması için karşılıklı alınan göreceli yaptırım kararları ve virüs faktörü birleşince ABD seçimlerine kadar bu gündemin etkin olacağını gösteriyor.

ABD tarafında 9 gündür devam eden Floyd gösterilerinde şiddetin dozu artarken, Trump geri adım atmamaktadır. Sokağa çıkma yasaklarına uymayan göstericiler polis ile çatışmaya devam etmektedir.

15 Mayıs 2020 tarihinden itibaren Dolar’ın zayıflaması öne çıkmaktadır. Bloomberg Dolar endeksi 1260 seviyesinden 1215 seviyesine kadar gerilemiştir. Bu noktada virüs sonrası ekonomilerin toparlanması ve bol likiditenin getiri arayışı etkili olmuştur.

 

Bugün günlerden Avrupa Merkez bankası olacaktır. ECB’nin faiz oranlarında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Başkan Lagarde tarafında konuşmasında negatif faiz aksiyonları yerine maliye politikasında Almanya’dan ne kadar destek alabileceğine ilişkin yol haritası önemli olacaktır. İlave olarak ECB’nin Mart ayında devreye aldığı acil varlık alım programında tutarın arttırılması beklenebilir. Fakat negatif faiz ve varlık alım programları kalıcı çözüme işaret etmemektedir.

Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3000 seviyesi üzerinde 3111 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak pozitif algı için 3000 seviyesi üzerindeki kalıcılık takip edilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,7376 seviyesinde bulunurken, %0,50 üzerinde hareketine devam etmektedir. (%0,50 altı negatif!) fiyatlama dinamiklerini negatif tetikleme adına tahvil faizinin negatif tarafa geçmesi beklenebilir ki bu durum mevcut aşamada oldukça zayıf gözükmektedir. Altın $1700 üzerinde $1703 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 6.7456 seviyesi ile 6.80 altında fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS 459.067 seviyesi ile 500 seviyesi altında hareketine devam etmektedir.

 

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 1 Haziran itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası %1,06 değer kazancı göstermektedir.

 

Türkiye tarafında corona virüsü vaka sayısı 166,422 kişiye çıkarken, ölü sayısı 4,609 kişiye ulaşmıştır. Testlerin devreye alınması ile vaka sayısında artış devam ederken, toplam test sayısı 2,155,349 kişiye ulaşmıştır. Günlük vaka sayısı tekrar 800 kişi üzerine çıkmıştır.

Bakan Koca: 1 ay önce bugün 1.424 olan yoğun bakım hasta sayımız %57 oranında, 766 olan entübe hasta sayımız %66, günlük vaka sayımızsa %48 oranında azaldı. 52 bini aşkın testin sonucuna göre, bugün yeni vaka sayımız 867. TEDBİRLERLE BU DÜŞÜŞÜ DAHA DA HIZLANDIRALIM. Türkiye’de ikinci dalga beklemiyorum.

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı