AİMSAD’dan güçlü 8 Mart Mesajı: Kadın İsterse Her şeyi Başar

AİMSAD’dan güçlü 8 Mart Mesajı: Kadın İsterse Her şeyi Başar

Vakıf Katılım

Reklam filmini değerlendiren AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, “İş yaşamında, özellikle sanayi sektörlerinde kadınlara karşı takınılan ‘yapamaz’ algısına, reklam filmimiz aracılığıyla eleştiri sunuyoruz” dedi.

 

Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için yayınladıkları mesajda, “Kadın İsterse Her şeyi Başarır” dedi.

Reklam filminde, iş yaşamında özellikle sanayi sektörlerinde kadınlara karşı takınılan ‘yapamaz’ algısı eleştirildi.

Ayrıca, erkeklerden farklı bir performans sergilemediklerini, her zorluğun üstesinden gelen güçlü kadınlar olduklarını vurgulanarak, “Yapamazsın diyenlere inat, yapıyorum” mesajı verildi.

 

AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, BİESSE Türkiye, AES CNC, LEITZ NETMAK, REED TÜYAP ve BUP firmalarının desteğiyle hazırlanan reklam filmini değerlendirerek, “İş yaşamında, özellikle sanayi sektörlerinde kadınlara karşı takınılan ‘yapamaz’ algısına, reklam filmimiz aracılığıyla eleştiri sunuyoruz. Makine sektörü, her ne kadar erkeklerin ağırlıkta olduğu bir sektör olsa da kadınlar da en az erkekler kadar bu sektörde başarı elde ediyor. Kadınların iş yaşamında ayrımcılığa uğramasına karşı çıkıyoruz. AİMSAD olarak kadın üyelerimizi ve çalışanlarını desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

 

AİMSAD reklam filmi https://youtu.be/vggaFUnRVqA adresinden izlenebilir.

 

 

Trajediden doğdu

Tüm dünyada ve Türkiye’de hem kutlanan, hem de kadınların maruz kaldığı ayrımcılığın ortadan kaldırılması için mesajlar verilen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, büyük bir trajediden doğdu.

New York’un 20’inci yüzyılda yaşadığı en büyük facia olan Triangle Gömlek Fabrikası yangını 123 kadın, 23 erkek işçinin ölümü ile sonuçlandı. Fabrikada bazıları çocuk yaşta olan ve zor şartlarda çalıştırılan işçiler, daha iyi şartlarda çalışmak için greve başladı. Ancak polis eylemcilere müdahale etti. Bu sırada binanın 8’inci katında başlayan yangından kimi işçiler kurtulmayı başarsa da 9’uncu katta çalışan işçiler, yangın uyarısını zamanında alamadı. İşçilerin bir kısmı çıkış kapılarının kilitlenmesi nedeniyle pencereden atlasa da kurtulmayı başaramadı, diğer işçiler ise yanarak can verdiler.

 

Türkiye’de Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kutlanması

Türkiye’de ilk kutlama 1921 yılında yapıldı. Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanan bu gün, sonraki yıllarda giderek yaygınlaşırken, 1975 yılı ve sonrasında yaygın ve yığınsal olarak kutlanmaya başladı.

Türkiye’de Dünya Kadınlar Günü kutlamaları 1980 yılı askeri darbesiyle 4 yıl sekteye uğrasa da, kadın örgütlerinin yeniden devreye girmesi ile Dünya Emekçi Kadınlar Günü halen kutlanmaya devam ediyor.

Kadınlara eşit haklarda Türkiye 85’inci sırada

Dünya Bankası’nın yayımladığı “Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk” adlı rapora göre dünya genelinde, erkek ve kadınlara yasal olarak eşit ekonomik haklar veren ülke sayısı 6 ile sınırlır. Türkiye ise listede 187 ülke arasında 85’inci sırada yer alıyor.

Çalışmada, 10 yıllık mali ve yasal eşitsizlik verileriyle; seyahat özgürlüğü, annelik, aile içi şiddet ve varlık yönetimi hakları gibi faktörlere de bakıldı.

Dünya Bankası’na göre bu alanlarda iki cinsiyet arasında, yüzde 100 eşitliği sağlayan ülkeler sadece Belçika, Danimarka, Fransa, Letonya, Lüksemburg ve İsveç. 85’inci sıradaki Türkiye’de ise bu oran yüzde 79,38.

 

 

Fotoğrafları indirmek için lütfen üzerlerine tıklayınız!.


Hibya Haber Ajansı