Türkiye’de kullanıcıların %49’u parolalarının ele geçirilip geçirilmediğini nasıl kontrol edeceğini bilmiyor

Türkiye’de kullanıcıların %49’u parolalarının ele geçirilip geçirilmediğini nasıl kontrol edeceğini bilmiyor

Vakıf Katılım

Kaspersky tarafından hazırlanan “Dijital gizliliği korumak: Kişisel güvenliği bir üst düzeye çıkarmak” başlıklı raporda, Türkiye’deki kullanıcıların %89’unun parolalarını kendilerinin türettiği ve %49’unun ise kimlik bilgilerinin sızdırılıp sızdırılmadığını nasıl öğreneceğini bilmediği ortaya çıktı. Bu da parolaların daha güvenli bir şekilde saklanması gerektiğini gözler önüne serdi.

 

En sık kullanılan kimlik doğrulama yöntemi olan parolalar yalnızca kırılması zor ve gizli olduklarında işe yarıyor. Parola gerektiren uygulama sayısı arttıkça karmaşık parolalar belirleyip hepsini akılda tutmak zorlaşıyor. Kullanıcıların düzenli olarak parola değiştirmek zorunda kalması da durumu daha zor hale getiriyor. Kullanıcıların parola türetmede yaşadığı bu zorluklara ek olarak, parolaları güvenli bir şekilde saklamak ve bunların sızdırılmış olabileceği durumları tespit etmek de giderek daha önemli hale geliyor.

 

Kaspersky’nin hazırladığı rapora göre, Türkiye’de kullanıcıların %59’u tüm parolalarını hatırladığını iddia ediyor. Bu durum, karmaşık ve benzersiz parola zorunluluğu gibi güvenlik gereksinimleri olduğunda daha da zorlaşıyor. Türkiye’de kullanıcıların %10’u parolalarını bilgisayarlarındaki bir belgede yazılı olarak saklarken, %15’i ise bilgisayar, akıllı telefon veya tabletlerindeki tarayıcılarda saklamayı tercih ediyor.

 

Parolalarınızın sızdırılıp sızdırılmadığını kontrol etmenin bazı yolları bulunuyor. Örneğin; Have I Been Pwned? gibi servisler, kullanıcıların parolalarının büyük veri sızıntılarına dahil olup olmadığını internetin tehlikeli bölgelerine girmeden kontrol etmelerini sağlıyor.

 

Kaspersky Tüketici Ürünleri Pazarlama Müdürü Marina Titova, “Tüketiciler sızdırılmış olabilecek parolaları da dahil olmak üzere kişisel verilerini takip edebilir. Bu sadece “farkında olmayı” değil, insanların özel yaşantılarının ihlalini önlemek ve daha geniş etkileri azaltmak için doğru adımlar atmalarını da sağlıyor. Bu nedenle, Kaspersky olarak tüketicilerimizin gizliliğine odaklanıyoruz.” dedi.

 

Kaspersky, kişisel verilerinin güvenliğini sağlamaları için kullanıcılara şunları öneriyor:

  • Hesaplara giriş bilgilerinizi paylaştığınız kişi sayısını azaltın ve parolalarınızı başkalarının bulabileceği kağıtlara ve cihazlara yazmaktan kaçının. Parolaları notlarda veya defterlerde tutmak kolay gelebilir fakat başkaları bunlara da diğerleri gibi kolay bir şekilde erişebilir.
  • Kaspersky Güvenli Parola Kontrolü’nü kullanmayı deneyin. Bu hizmet parolanızın ne kadar güçlü olduğunu ve kırılmasının ne kadar zaman alacağını gösteriyor.
  • Kaspersky Password Manager gibi güvenilir güvenlik çözümlerinin oluşturduğu güçlü ve sağlam parolaları kullanın. Bu çözüm tüm hesaplara her seferinde güvenli ve benzersiz parolalar atayarak aynı parolayı birden fazla kez kullanmanızı önlüyor.
  • İnternet hesaplarına girmek için kullandığınız parolaların ele geçirilip geçirilmediğini kontrol edin. Kaspersky Security Cloud bünyesindeki Hesap Kontrolü özelliği kullanıcıların hesaplarını potansiyel veri sızıntılarına karşı kontrol etmesine yardımcı oluyor. Sızıntı tespit edilirse erişilebilen verilerin kategorileri hakkında bilgi veren çözüm, kullanıcının doğru adımları atmasını sağlıyor.


Hibya Haber Ajansı