Esir torunlarının gözünden savaşın acı anıları

Esir torunlarının gözünden savaşın acı anıları

Vakıf Katılım

Osmanlı İmparatorluğu, 1. Dünya Savaşı boyunca pek çok cephede İtilaf Devleri ile mücadele etti. Türk askeri 1915-1916 yıllarında, imparatorluk topraklarını korumak ve savunmak için başta Çanakkale olmak üzere Sina ve Filistin, Hicaz-Yemen ve Irak'ta vatan ve bağımsızlık için kanlarını hiç düşünmeden akıttı.

Bu cephelerde, dönemin askeri ve siyasi gücü olan İngiltere ile kolonilerinin askerleri de Türk askerinin karşısına çıktı. Savaş meydanlarında her iki tarafın askerleri için de geçerli olan tek gerçeklik ise zorluklar, acılar, yitip giden hayatlar, anne, baba, sevgili, eş ve çocuktan ayrılıklar ile esaret oldu.

HİBYA Haber Ajansı olarak, savaşın üzerinden geçen 105 yıl sonra siz değerli okuyucularımız için bir tarih dizisi hazırlamak, o dönemi, Türklere esir düşen İtilaf Devletleri askerlerinin torunlarının gözünden aktarmak istedik.

Yaptığımız girişimler sonucu, dedeleri Türklere karşı savaşmış ve esir düşerek Anadolu'nun çeşitli kamplarında kalmış, anıları bu topraklara kazınmış, 6 yabancı askerin bugün yaşayan torunlarına ulaştık ve bazı sorular sorup, cevaplarını derledik. Bunları bir röportaj dizisi halinde sizlere sunmaya karar verdik. 

İlk röportajımıza, E-7 İngiliz denizaltısı personeli, makinist Herbert Macklin'in büyük torunu Nick Field ile başlayacağız.
 


Hibya Haber Ajansı